«Легіон» втер носа «Бучі»: водночас переможці й переможені (фото)

Хоч і не буде «Легіон» змагатись надалі за Кубок України серед аматорів, але впевнено здобув перемогу в матчі-відповіді.

Хлопці Микитюка були в чудовій формі і в бойовій готовності, тому й показали хороший футбол. Матч-реванш Кубку України серед аматорів відбувся з рахунком 2-0 на користь житомирян. «Легіон» приймав «Бучу» 31 серпня на стадіоні «Танкіст» в Новогуйвинську.

Все-таки надія помирає останньою

П’ята година вечора – матч розпочався. Треба визнати, що перших десять хвилин «Буча» володів полем. Вже на 8-ій хвилині подача головою на їхнього гравця, але той не дотягується до м’яча. А могли б забити гол в дев’ятку. На щастя житомирян, у суперника не пішов м’яч.

Одразу ж після цього моменту шанс на відкриття рахунку дістається «Легіону». Подача з кутового, але ніхто з гравців Микитюка не може виграти повітряну боротьбу. І «Буча» знову контролює м’яч, а через хвилину направляє його прямо у ворота. Але для Школьного Сергія, кіпера «Легіону», не проблематично було взяти цей м’яч: він летів йому прямо в руки. Занадто простий удар для легіонерського кіпера.

І нарешті прокидається дух «Легіону». Вболівальники вірили, тренер знав, а керівництво ФК «Бучі» здивувалось такому прориву житомирян, які стрімко почали атакувати суперника. Але перша атаку в штрафному майданчику суперника пройшла не на високому рівні: захисники «Бучі» її одразу заблокували.

Невдовзі «Буча» заробляє свій перший штрафний, який ой як невдало реалізовує. Не забарились із відповідним ударом і житомиряни, і через хвилину «Легіон» заробляє і свій штрафний. Щасливий штрафний…

ГОЛ!!! 13 хвилина матчу і рахунок стає 1:0. Подача зі штрафного і Фризоргер Олександр, щвидко реагуючи на помилку кіпера, який вийшов з воріт, забиває шкіряного у ворота. Не скажу, що красивий гол, але дуже потрібний. Відкриття рахунку ще більш пожвавило й надало впевненості «Легіону».

Нестриманий «Легіон»: момент за моментом

Який момент 22-ої хвилини. Мав шанс «Легіон» подвоїти рахунок, але занадто слабкий удар здійснив гравець, і кіпер спокійно забирає м’яча. А через кілька хвилин житомиряни створюють ще одну небезпеку у воріт суперника, але на цей раз вже занадто сильний удар – м’яч летить вище воріт. Ніяк не можуть віднайти золотої середини для сили удару.

Помітно, що «Буча» грає у спокійний футбол. Футбол під назвою «утримання рахунку». А що в принципі київським хлопцям потрібно? Адже «зробив діло – гуляй сміло»: футболісти забили чотири голи, тому можна й розслабитись. Як я не люблю таку пасивну гру. Не відчувалось динаміки у киян, не відчувалось боротьби за м’яч. Натомість, «Легіон» повністю контролював гру: постійний пресинг суперника, швидкі переходи в атаку й створення купи моментів. Шкода тільки, що вони залишаться моментами. Не щастить хлопцям Микитюка у переправленні м’яча до воріт.

І на 32-ій хвилині матчу футболісти «Легіону» створюють ще один небезпечний момент у штрафмайданчику. Але на цей раз не вдалось «запхати» круглого у сітку воріт. Знову помиляється кіпер «Бучі», який одразу не закріпив м’яча. Він швидко побачив помилку і встиг намертво його забрати.

35-та хвилина: з лівого корнера пробиває гравець «Легіону» у ворота суперника, але м’яч летить вище воріт. Який був момент, адже ніхто не страхував воротаря «Бучі». Тим паче, що легіонер виходив один на один із кіпером.

«Легіон» не зупиняється: через чотири хвилини київські воротарські рукавички ледве дотягуються до м’яча, який летить у правий кут воріт. У падінні кінчиками пальців кіпер все-таки його відбиває.

І перший тайм житомиряни могли б закінчити голом у роздягальню, але воротар суперника знову врятував команду від атакуючого «Легіону». Бідолашний, кіпер, адже оборона «Бучі» в цьому матчі була «дирявою».

«Легіон» міг забивати, навіть мусив, але чогось не вистачало їм для цього. Скільки моментів створили біля воріт суперника, а реалізували лише один. Якась карма випала на житомирян: чи то вище воріт, чи то штанга, чи занадто сильно вдарив, чи навпаки. Але не вистачило фортуни житомирянам, адже рахунок мав би бути 4:0 і тільки за перший тайм. Тим паче, що захист «Бучі» був настільки слабким, що обігравати його було можна.

Ще три голи?

У другому таймі не відбулось кардинальних змін: «Легіон» і надалі – володар м’яча і поля.
І який ідеальний момент для подвоєння рахунку запорює «Легіон». Малиновський, обігруючи суперників, біжить по правому флангу, а йому ніхто не відкривається. Жодного гравця «Легіону», щоб дати пас. І що робить Олександр? Б’є по воротах з надією «а може пощастить?», але кіпер «Бучі» впевнено забирає м’яча. Тим паче, як міг вийти сильний і хороший удар, коли Миколу пресингувало три гравці «Бучі». Нарешті їхній захист прокинувся на хвильку.

Далі футболісти обох команд починають грати в «перекоти м’яч зі свого штрафмайданчика у мій», при цьому трішки борючись за шкіряного в центрі поля. Такі собі повітряні виборювання м’яча, але нічого особливого. Крім цього, «Буча» ще й починає грати в агресивний футбол. Я б сказала, береться за старе, адже в першому матчі ця команда не на жарт травмувала житомирян. Постійні фоли й брудні підкати з їхнього боку – заробляння штрафних для «Легіону», які ті не завжди добре розігрують.

І здавалось так буде й надалі… якби не ГОЛ!!!! 74 хвилина матчу – рахунок стає 2-0. Гарно розіграли штрафний хлопці «Легіону», і Артем Корольчук відправляє м’яча в сітку воріт. Трибуни кричать, футболісти радіють. Заслужили хлопці, безперечно, заслужили.

Під кінець другого тайму Малиновський міг би стати третім автором голу, якби думав швидше на полі. Поки Сашко мав шанс бити по воротах, то він шукав кому б дати пас. А коли на нього вже набігли футболісти «Бучі» з усіх сторін, він наважився пробивати – м’яч вище воріт.

«Легіон» закінчував поєдинок в десятьох: під кінець Федоренко Яков отримав ще одну жовту, і вимушений був покинути свою команду. Але й це не зіграло погоди для «Бучі».
Ось так і закінчився футбол. «Легіон» виграв не лише матч, а й гру в цілому. Хоч і не підуть житомиряни й надалі, але ми не за виграш, ми за красивий футбол. «Легіон» намагався його показувати.

Але був один прикрий організаційний момент цього матчу і для нас: підримати «Бучу» приїхало два автобуси вболівальників. Крім цього, їхня делегація складалась з трьох депутатів міської ради й заступника міського голови Бучі і, звісно, президент клубу й тренерський склад. А підтримати «Легіон» прийшли лише ті, хто з ними і так завжди . Жодному з наших посадовців не цікава чи неважлива доля житомирського футболу. Тим паче, що «Легіон» – єдина команда, яка представляє наше місто в Кубку України, а також в чемпіонаті області. І ця команда має достатній потенціал, щоб заявити про себе і в другій лізі Чемпіонату України. Але тут потрібно повертатись до старих баранів: Житомиру потрібен стадіон. Але це вже інша тема для розмови.

Удалов Віктор, головний тренер ФК «Буча»: «Кубкові ігри складаються з двох ігор. Тому результат першої гри 4:0 давало перевагу на другу гру із суперником на його полі. Але по ходу матчу суперник відіграв набагато краще, ніж на виїзді. Бажання було і помітно те, що команда психологічно налаштована на перемогу. Може, й навіть – на результат для того, щоб вийти в наступний коло. А на нашій команді відбилась заспокоєність, халатність у якійсь мірі: не реалізація моментів у першому таймі. І в результаті цього команда трішки втомилась і почала грати не у той футбол, до якого ми звикли. Тим паче цього разу суперник не давав можливості грати так, як милюбимо, у свій комбінаційний футбол. Команда суперника мені сподобалась в бажанні, у налаштуванні лише на перемогу. Тому й результат цієї гри закономірний. Але й загальний результат теж закономірний, тому що наша команда все-таки вища класом».

Олександр Коцюбко, президент СК «Легіон», голова Житомирської обласної федерації футболу: «Сьогодні ви побачили, що рахунок міг би бути набагато більшим. П’ять м’ячів нереалізовано у першому таймі, на жаль. 2:0 – це хороший показник із такою командою, як Буча. Не забуваймо, що ця команда – володар Кубку Київської області. Це, звісно, показник. Хороша, сильна команда зі стабільною грою, що тут ще казати».

Ірина Сташко

СК “Легіон” після перемоги