Міліцію пропонують перейменувати або в поліцію, або в жандармерію

Можливо, вже з нового року знайомий всім з дитинства «дядя Стьопа-міліціонер» стане «поліцейським» або «жандармом».

Нардеп-регіонал і, до речі, генерал міліції Василь Грицак має намір зробити міліції подарунок: у 20-х числах грудня, до 20-річчя організації, він обіцяє внести до ВР відразу три законопроекти – про поліцію, про жандармерію, і власне про реформу самого МВС, його структури та чисельності. «Я хочу якісно в законі відобразити діяльність нової структури з іншим, європейським підходом», – запевнив Василь Грицак.

Колеги його ідею сприйняли з іронією. «І ще один закон про гестапо треба ввести. Я тоді точно підтримаю, – сміється нунсівець Геннадій Москаль, теж генерал міліції. – Закон про міліцію у нас абсолютно нормальний. Можна щось прибрати, змінити. Але в цілому змінювати – навіщо? Треба просто його виконувати».

Нагадаємо, ідея перейменувати міліцію в поліцію – вже не нова. У квітні закон «Про поліцію» навіть розробила профспілка працівників органів внутрішніх справ. Вона запропонувала не тільки змінити назву організації, але і скоротити штат співробітників, розформувати підрозділи податкової міліції та МРЕО, переатестувати всіх міліціонерів і брати на роботу лише людей з вищою освітою. А щоб йшли, підвищити їм зарплату – до 4800 гривень для молодшого складу, 6720 – середнього, і 9600 – старшого.

Щоправда, далі ідеї законопроект так і не просунувся. До речі, сусідня Росія нещодавно таки перейменувала своїх міліціонерів у поліцейських. Втім, глава МВС Анатолій Могильов вже заявляв, що не бачить сенсу цього робити, пише “Сьогодні”.