Микола Боровець у прокуратурі про проблеми міста з водою (відео)

Минулого тижня в обласній прокуратурі розглядали питання забезпечення області питною водою.

Заслухали інформацію старшого помічника прокурора області Павла Захарченка з якої стало зрозуміло, що проблеми з якістю питної води у нас вкрай серйозні і якщо не вживати відповідних заходів, можемо спричинити справжню екологічну катастрофу.

Так ось:

Житомирщина, у порівнянні з іншими областями України, належить до регіону з низькою водозабезпеченістю. Загальна площа земель водного фонду становить 129,5 тисячі га – 4,3% всієї території. На території області об’єм поверхневих вод становить 2809,0 млн. куб. м. У гостро посушливий рік об’єм поверхневих вод складає всього 958 куб. м.

У 2010 році 120 суб’єктів господарювання у поверхневі водні об’єкти області скинули 151,5 млн. куб м. зворотних вод, у тому числі 5,93 млн. куб. м. недостатньо очищених вод та 40,0 тис. куб. м. неочищених.

В області 268 водопроводів, із них не відповідають санітарним нормам 68. Загальна протяжність водогінних мереж області складає 4,06 тис. км, з яких в аварійному і ветхому стані знаходиться 1,04 тис. км. Протяжність мереж водовідведення становить 1,56 тис. км, у тому числі 0,51 тис. км в аварійному та ветхому стані.

Дані моніторингу поверхневих вод свідчать, що забрудненою є вода навіть у питних водосховищах “Відсічне” (водозабір м. Житомира), річки Случ (водозабір м. Новоград-Волинського), р. Гнилоп’ять (водозабір м. Бердичева), р. Уж (водозабір м. Коростеня), Малинське водосховище (водозабір м. Малина) та інші, в яких спостерігається підвищення біохімічного та хімічного споживання кисню.

До водних об’єктів у великих об’ємах скидаються неочищені стоки. Зокрема, скинуто спеціалізованими комунальними підприємствами м. Бердичева (2,4 млн. куб м.) та м. Коростишева (480 тис. куб. м), Овруцьким комунальним підприємством “Комунальник” (400 тис. куб. м), Коростенським комунальним підприємством „Водоканал” та іншими підприємствами.

На жодному із 270 водогонів області не застосовуються прогресивні методи знезараження, що є фактором ризику для здоров’я населення. Не відповідають санітарним нормам і правилам водогони в Брусиловському, Лугинському, Коростишівському, Радомишльському, Овруцькому та інших районах. Має забруднення з хімічних та бактеріологічних показників питна вода в громадських та приватних шахтних колодязях.

Занепокоєння викликає збільшення втрат питної води в системах подачі підприємств житлово-комунального господарства. Так, в 2010 році втрати питної води склали 11,31 млн. куб. м.

Зокрема, у Житомирі втрати води складають 29 % від об’єму забору, Новограді-Волинському – 32%, Коростишеві – 25 %, Любарі – 25 %, Ємільчині – 12 %, Черняхові – 19%.

____________________________________________________________________________

Тепер щодо Житомира. До слова запросили комунального заступника житомирського міського голови Миколу Боровця, щоб той роз’яснив працівникам прокуратури та запрошеним ситуацію з періодичним відключення третьої станції підйому житомирського водоканалу від електропостачання.

Відео Репортер Житомира: