На Житомирщині розпочато масштабний ягідний проект

На Житомирщині розпочато масштабний проект з вирощування українських десертів – 180 гектарів.

Минулої осені на бідних поліських ґрунтах почали саджати малину та садову чорницю – культуру зовсім нову для України. Чорницю та малину збиратимуть з червня до жовтня. У ягідному господарстві вже працює півсотні людей, а в сезон знадобляться усі 300. Ягоди продаватимуть на українських ринках та везтимуть до Європи. Віддаватимуть на продаж свіжими, а ще заморожуватимуть, сушитимуть і запропонують кондитерам. 80% смакоти збиратимуть машини – так врожай коштуватиме дешевше.

Ягідний проект – це нова інвестиція великого агрохолдингу. Справу почали минулої осені – з малини, тепер збирають перший врожай. Його жартома називають тренувальним – поки це лише три тонни, але буде по 400 тонн на рік і не диких лісових, а зі спеціальної плантації.

Віктор Фарафонов, директор підприємства: «Таких от культурних плантацій досить мало, вони в основному ідуть на переробку, свіжим ринком мало хто займається» .

Садова чорниця – нова для України культура, зараз ми купуємо польську та іспанську. Півмільйона крихітних кущиків кілька місяців вирощували у теплицях, нині пересаджують у відкритий ґрунт. Агрономи кажуть: чорниця невибаглива, любить вологу, терпляча до вітру та морозів, стійка до шкідників, але першого врожаю чекати два роки.

На поліських ягідних плантаціях зібрали все краще, що є в таких же господарствах світу. За американською технологією кущі малини зрошують під землею. А для чорниці використовують ізраїльське крапельне зрошення. Її полюбляють в Україні, проте у таких масштабах у нас її ще не застосовували: таким способом тут поливають 160 гектарів поля. Спеціальні гребені землі вкривають плівкою – вона пропускає воду, а от випаровуватися не дає.

Володимир Наріжний, агроном-садовод: «Сенс полягає в подачі води маленькими дозами і під кожну рослину з можливістю внесення різноманітних добрив живлення даної культури».

Місцеві не натішаться, вперше за часів незалежності селяни не поспішають виїздити в пошуках кращої долі. Завдяки малині та чорниці мають роботу вдома, пишуть «ФАКТИ», ICTV.