На Житомирщині вирощуватимуть унікальне дерево – гінкго

Баранівські лісівники експериментують з гінкго..

В Баранівському лісгоспі планують вирощувати унікальне дерево – гінкго. А унікальність його в тому, що це єдине дерево, що являє собою один вид, один рід і одну родину. Ця реліктова рослина є єдиним представником свого класу.

Гінкго ще називають священним деревом. Це найстаріший вид нашої планети, що зберігся до наших днів. Виник він від первісних голонасінних дерев приблизно 300 млн. років тому, і є пращуром сосни та ялини. Замість хвої у нього віялоподібні листки.

Гінкгові дерева вціліли в Китаї та Японії. Рослина є реліктовою та ендемічною, – розповідає лісничий Баранівського лісництва Василь Присяжнюк і показує шкілку, в якій на 15 сотках два роки тому висадили ці незвичні дерева.

Поки що ми тільки експериментуємо з їх розведенням. Придивляємося, вивчаємо, як приживаються вони в наших умовах.»

”Це дерево дуже перспективне для озеленення міст, – ділиться інженер з лісовідновлення лісгоспу Тетяна Кулібаба. – Воно чудово витримує умови промислової загазованості, невибагливе до ґрунтів, стійке до захворювань, майже не пошкоджується комахами.

Гінкго – рослина роздільностатева. Чоловічі дерева “цвітуть” в середині травня, їх пилок потрапляє на насінний зачаток жіночих рослин і проростає в пилкову трубку з двома сперматозоїдами. Але запліднення насіння бруньки одним із сперматозоїдів проходить лише пізньої осені, і вже в плоді, який упав на землю.

Рослина цікава ще й тим, що у віці 25-30 років досягає зрілості, а до того часу важко визначити її стать. Разом з тим це дерево досить довговічне. Окремі його екземпляри живуть 2000 років, підіймаючись за цей час у висоту до 40 м, при товщині стовбура 1 метр”.

Цікаво, що В Японії і Китаї насіння гінкго вважають делікатесом і розводять як плодове дерево. Використовують гінкго і у медицині. Гінкго дволопатеве є пам’яткою природи світового значення і занесене до Червоної книги світу.

В теплицях лісництва підростає близько 400 саджанців гігкго, які наступної весни буде висаджено у відкритий грунт.