Гарна новина для всіх українок – поїдання насіння допомагає скоротити ризик смерті від раку грудей на 40%.
До такого висновку прийшли вчені з Онкологічного німецького дослідницького центру в Гейдельберзі, повідомляє
Найулюбленіші у нас насіння, що давно стали національною їжею, є відмінними протираковими засобами, як вдалося з’ясувати дослідникам з Німеччини. Причому, корисні не тільки самі насіння, а й продукти харчування, які їх містять, а також пшениця та овочі.
Всі вони мають компоненти під назвою фітоестрогени, найважливішим класом якого є лігнани – група речовин рослинного походження. Вчені встановили, що ці компоненти здатні знищувати ракові клітини і запобігати утворенню вторинних пухлин.
Найбільша концентрація лігнанів виявлена в насінні. Їх можна їсти просто так, як це роблять мільйони українців, або додавати в різні продукти, салати, борошняні вироби. Корисно і змішувати насіння з йогуртами. Потрапивши в наш організм, фітоестрогени приєднуються до естрогену, жіночого статевого гормону, стаючи ефективними протираковими засобами.
Німецькі вчені аналізували протягом трьох років зразки крові більше 1 000 жінок, у яких діагностували рак грудей до настання менопаузи. Особлива увага приділялася рівню ентеролактона, в який і перетворюються фітоестрогени, потрапивши в кишечник.
Результати досліджень показують, що жінки з найвищим рівнем ентеролактона мали найменший показник смертності. Загроза летального результату раку у них скорочувалася на 40% в порівнянні з тими пацієнтками, у яких показник ентеролактона був на нижчому рівні.