Незалежна студентська профспілка “Пряма дія” збирається до Києва, щоб обговорити іншу сторону освіту

Активісти Житомирської незалежної студентської профспілки “Пряма дія” мають намір прийняти участь в студентському контрфорумі “Інша сторона освіти”.

Контрфорум буде відбуватися 22-23 вересня в Києві, куди поїде до десяти представників організації.

“Це подія дуже важлива для нас, оскільки лише подібні акції всеукраїнського масштабу здатні глобально вплинути на загальну політику в сфері освіти. Крім цього, наші активісти отримають корисний досвід спілкування з активістами інших профспілок, що мають довшу історію існування і вже встигли загартувати себе в ефективній боротьбі за студентські права. В решті-решт, ми маємо бажання прийняти участь в безпосередньому обговоренні проблем сучасної освіти, ми хочемо висловити своє бачення” – повідомили в профсоюзі.

Основні вимоги учасників форуму:

• Мінімальна стипендія – на рівні прожиткового мінімуму.

• Цілодобовий доступ до гуртожитків. Вартість гуртожитків – не вище 20% від мінімальної стипендії.

• Забезпечення всіх іногородніх гуртожитками. З цією метою – національна програма з будівництва студентського житла.

• Не допущення погіршення прав студентів і викладачів на догоду проведенню Євро-2012: не дозволити збільшення академічного навантаження на викладачів та ущільнення графіку для школярів та студентів.

• Ні – скороченню державного замовлення. Збільшити державне замовлення до 75% від загальної кількості ліцензованих місць.

• Замість примусових відпрацювань для випускників – вільний вибір, гарантоване перше місце роботи, пільгове молодіжне житло та гідні умови праці в першу чергу для працюючих в «непопулярних» районах.

• Реальна автономія університетів.

• Повна екстериторіальність вишів (заборона знаходження співробітників міліції, силових структур та спеціальних служб на території навчальних закладів без дозволу студентського самоврядування та профспілок).

• Недопущення введення платних послуг в навчальних закладах і скасування плати за діючі.

• Припинити ганебну практику закриття науково-дослідних та навчальних закладів.

_____________________________________________________________________

Для довідки: Житомирська незалежна студентська профспілка “Пряма дія” виникла в травні цього року як форма протидії перманентному процесу деградації та комерціалізації вищої освіти.

25 травня активісти профспілки провели акцію протесту проти законопроекту «Про вищу освіту», що визрівав в нетрях МОНМСу. З середини літа активістами профспілки відкритий клуб соціально-критичного кіно “СоК”, що успішно функціонує і досі.

Відеоанонс події:

Контакти: Віталій Кічкірук, активіст Житомирської незалежної студентської профспілки “Пряма дія”, телефон: (093)2307816, mail: kichkiruk@gmail.com