“Подивіться довкола – тут один чагарник!” – в Житомирі оглянули ділянку, де збудують “Епіцентр” (відео)

Такими словами голова земельної комісії міської ради Микола Туфанов охарактеризував місце під старими яблунями, на яке привезли сьогодні журналістів і яке планують продати з аукціону під будівництво гіпермаркету будматеріалів.

Яблуні, виявляється 20 років, як вже не плодоносять, толку з них ніякого, сама територія не те, щоб занедбана, враження складає не зовсім гарне. Присутні купи сміття, трава давно не кошена, грунт нерівний. Короче кажучи, не краще місце для прогулянок у Житомирі.

Ось журналістам вирішили й показати навколо якого місця здійнявся галас. Заступник міського голови Петро Закусило зазначив, що під продаж на аукціоні виділяється не та земля, де розташовується справжній Ботанічний сад з рідкісними видами рослин, а територія фруктового саду, який знаходиться через дорогу по вулиці Корольова і перебуває у безпосередній близкості з приміщенням ветеритарного факультету Агроуніверситету.

Рішення про виставлення цієї земельної ділянки на аукціон постане на найближчій сесії міської ради. Попередня позачергова сесія, яка скликалася у тому числі й з цього приводу, провалилася. Депутати-опозиціонери побачили у ініціативі міського голови та глави області віддати інвесторові 5 гектарів території агроуніверситету, безгосподарність та розбазарювання зелених територій міста.

Агроуніверситет погодився на передачу яблуневого саду на баланс міста з подальшим його продажем. Разом з тим навчальний заклад наголосив на тому, що він потребує покращення своєї матеріальної бази. Звісно, кожен діє враховуючи власні інтереси.

Якою буде частка прибутку Агроуніверситету у разі якщо землю все ж продадуть інвесторові, Репортер Житомира запитав у проректора Анатолія Обихода, який представляв університет під час огляду місця теоретично-можливої забудови.

Проректор навідріз відмовився коментувати. Мовляв, у нього є власна позиція, у чомусь він погоджується з Туфановим, у чомусь – ні, але компетентним у цих питаннях, на його думку, є лише ректор. З якими тезами Туфанова проректор не погоджується, нам дізнатися також не вдалося.

Микола Туфанов, голова земельної комісії міської ради, за залучення інвестора на цю територію: “Земля має використовуватися ефективно. Цей садок посаджено ще до мого вступу в інститут. Він не плодоносить, дерева старі. Садити тут новий садок – неефективно, тим більше, що через дорогу – прекрасний справжній Ботанічний сад з рідкісними видами дерев на рослин. Ходіть, гуляйте, насолоджуйтесь природою.

Тут же, де ми зараз стоїмо, планується збудувати сучасний торгівельний об’єкт, який змінить район, дасть не одну сотню робочих місць та не одну тисячу надходжень до місцевого бюджету.”

Наталія Леонченко, секретар міської ради: “Сьогодні лунають голоси про те, що місту не потрібен такий великий будівельний магазин. Але ж, згадайте, подібні заяви від тодішніх опозиціонерів лунали, коли зводили “Глобал”. І що? Зараз усі задоволені, район Східної-Київської має гарний благоустрій, достатню кількість парковочних місць, активно розвивається бізнес. Те ж саме ми прогнозуємо і тут. “

Михайло Пухтаєвич, представник земелької комісії міської ради: “Питання про можливість передачі цієї земельної ділянки під забудову інвестору на комісії розглядалося декілька разів. Справа у тому, що цей фруктовий сад був посаджений у ті роки, коли тут закінчувалося місто. Це була околиця. Сьогодні ж це – повноцінна міська територія. Тому цілком доцільно підвищити ефективність її використання.

Щодо садків? Якщо бажання зберегти садок є настільки принциповим, ми можемо зобов’язати інвестора облаштувати за власний кошт паркову зону, наприклад, в районі Аеропорту.”

Тетяна Шкуропат, представник земельної комісії житомирської міської ради: “Будучи житомирянкою і проживаючи у цьому районі я розумію, що територія яблуневого саду використовується неефективно.

Інвестор – це розвиток інфрастуктури, робочі місця, надходження до місцевого бюджету. Потрібно відкинути усі емоції та спекуляції з цього приводу.”

Відео Репортер Житомира:

Якщо опозиція сприйме агрументи влади та підтримає це питання, через 8 місяців відбудеться аукціон. Дерева зріжуть.

Тут можуть збудувати “Епіцентр”