Поради від міліції: як уникнути угону автівок та крадіжок з них

Міліція радить, як уникнути угону авто та крадіжок з них.

У наш час водії бояться не лише поганих автодоріг, ДТП, а й автомобільних крадіжок. І це не дивно. Адже, на сьогодні крадіжки з авто – один із поширених видів злочинів.

З машин викрадається практично все, що потрапляє в поле зору злочинця – магнітоли, акумулятори, залишені або забуті в автомобілі сумки, барсетки, портмоне, мобільні телефони та інші цінні речі.

Так, на початку серпня працівники карного розшуку Корольовського райвідділу міліції затримали злочинця, який викрав перфоратор із автомобіля «Фольксваген Транспортер». Транспортний засіб полишила без нагляду на деякий час його власниця поблизу одного з будинків у приватному секторі.

Наступного дня працівники міліції цього ж райвідділу з’ясовували всі обставини крадіжки із автомобіля «Шевроле Авео», з якого невідомий поцупив продукцію однієї з косметичних компаній на загальну суму близько 10 тисяч гривень. Як виявилося, 52-річна заявниця теж залишила свій автомобіль поблизу оселі без нагляду. Останнім часом почастішали випадки крадіжок і самих автомобілів.

Нещодавно у Ружинському районі був викрадений автомобіль «ЗАЗ- 3705». Упродовж доби оперативники знайшли і авто, і крадія. Цього разу власникові пощастило, його транспортний засіб повернувся назад без будь-яких механічних пошкоджень, однак так буває далеко не завжди.

Як прокоментував ситуацію заступник начальника Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Сергій Хімчик, ефективність розкриття і розслідування таких злочинів, перш за все, залежить від своєчасності одержання інформації про скоєний злочин. Так, сьогодні працівниками міліції розкриваються понад 65% зареєстрованих фактів, пов’язаних із незаконним заволодінням транспортними засобами.

А загалом, щоб уникнути угону авто та крадіжок з них правоохоронці радять їх власникам:

1. Обладнайте автомобіль протиугінними пристроями.

2. Замикайте машину, навіть якщо залишаєте її ненадовго.

3. Забирайте з автомобіля, особливо вечірньої пори, магнітоли, радіоприймачі, гроші та інші цінні речі, а також документи.

4. Не залишайте ключі в замку запалювання навіть у тих випадках, коли залишаєте авто у власному гаражі або ж відійшли неподалік на декілька хвилин.

5. Подбайте про надійне місцезнаходження транспортного засобу на час вашої відсутності або відпочинку.

6. Якщо хтось просить вас зупинитись на дорозі, перед тим як відкрити вікно чи вийти з авто, переконайтесь, що немає для вас загрози. Особливо будьте обережні, якщо автомобіль зупиняє група чоловіків, до того ж у нетверезому стані.

7. Закривайте кришку бензобака – це не тільки попередить крадіжку бензину, а й у випадку угону залишить злочинців без можливості заправити автомобіль.

8. Не зберігайте в салоні автомобіля викрутки та інші предмети, які можуть бути використані для запуску двигуна без ключа запалювання.

Якщо ж вам не вдалося уникнути неприємностей і ваше авто все ж таки обікрали, ні в якому разі не сідайте всередину машини, а відразу телефонуйте до міліції.

Тетяна Дружинська