Священники трьох релігійних громад Житомира об’єдналися проти дій обласної і міської влади

7 вересня був проведений Круглий стіл на тему «Релігійний мир у Житомирі».

Про це Репортерові Житомира повідомляє Прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

Попередньо було анонсовано, що захід відбудеться у прес-центрі Житомирської міської ради. Однак ввечері 6 вересня, після закінчення робочого дня, зателефонували з міськради і повідомили, що у зазначеному приміщенні мають ремонтувати кондиціонери.

«Міська влада свідомо заблокувала проведення круглого столу, бо там мали розглядати незручні для влади питання. Вважаю такий крок безвідповідальністю і страхом перед громадою Житомира. Міська рада – це не приватне помешкання можновладців, вона створена для обслуговування житомирян», – переконаний співзасновник ГО «Люстрація», голова Житомирської обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін.

Відтак захід перенесли в інше приміщення, яке в терміновому порядку надав один із житомирських підприємців. Учасники круглого столу зібралися у непристосованій для таких дискусій кімнаті, а саме – в учбовому класі для водійських курсів.

Виправдовуватися за Житомирську міську раду прийшла начальник міського управління зв’язків з громадськістю Ольга Білобровець. 20 учасників круглого столу попросили її переказати міському голові, що він є міським головою Житомира, а не Партії Регіонів, з ініціативи якої, можливо, намагалися зірвати захід.

Попри незручності та перипетії круглий стіл можна вважати однією із найбільш яскравих подій у Житомирі. Було прийнято резолюцію, адресовану Житомирській облдержадміністрації, Житомирській обласній раді, де священики трьох релігійних громад (Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької церкви, Української автокефальної православної церкви), а також представники громадських організацій вирішили закликати Житомирську обласну раду не приймати рішення про передачу приміщення колишньої Хресто-Воздвиженської церкви на баланс Житомирської єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату.

Також було вирішено запропонувати обласній раді відкласти будь-які прийняття рішень про передачу приміщення колишньої Хресто-Воздвиженської церкви та інших культових споруд до вирішення питання про утворення Єдиної помісної православної церкви в Україні.

«8 вересня Житомирська обласна рада, підконтрольна регіоналам та їх сателітам має розглянути проект рішення про передачу цього храму Московській церкві. Я впевнений, що такі дії влади провокують міжконфесійну війну, а не мир. Представник облдержадміністрації на крулому столі так і сказав, що не коментуватиме це рішення голови адміністрації. Отже, зрозуміло, що за цим проектом стоїть очільник Партії Регіонів в області пан Рижук. Він не має ніякого права розпоряджатися таким чином майном обласної громади та порушувати релігійні права житомирян. Навіть Янукович вже зрозумів, що плазування перед Москвою ні до чого доброго не призведе», – зауважив підписант резолюції Сидір Кізін.

Також Сидір Кізін назвав факт підписання резолюції між представниками трьох релігійних громад у Житомирі історичною подією, яка заклала фундамент для духовної єдності України.

Резолюція

Голові Житомирської обласної ради панові Йосипу Запаловському
Голові Житомирської облдержадміністрації панові Сергію Рижуку

7 вересня 2011 року в місті Житомирі було проведено «круглий стіл» на тему «Релігійний мир в Житомирі». Учасниками заходу були представники громадських та релігійних громад міста та области. Одним з питань, що були порушені, було питання про передачу відділу природи краєзнавчого музею Житомирській єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

В результаті обговорення визначено, що так звана Українська Православна Церква Московського патріархату не є українською, позаяк богослужіння проходять іноземною мовою, керівні органи цієї церкви знаходиться за кордоном в м. Москва (РФ).

За даними соцопитування, прихильниками помісної Української церкви є понад 60 % віруючих в Україні.

Разом з тим, абсолютна більшість існуючих в м. Житомир приміщень православних храмів перебувають у власності УПЦ Московського патріархату. Це 14 храмів. У той самий час УКЦ КП має лише чотири діючі церкви, в яких священики вимушені проводити богослужіння в декілька змін з причини неможливості храму вмістити всих вірян, Українська Автокефальна православна церква – один храм, Українська греко-католицька церква – один храм.

Ця статистика свідчить про дискримінаційний по відношенню до більшості вірян розподіл будівель храмів у м. Житомирі на користь згаданої закордонної церкви.

Така ситуація суперечить ст. 35 Конституції України, яка гарантує громадянам України свободу віросповідання та безперешкодне відправлення релігійних обрядів.

Крім того, попередні спроби передати будівлю Хресто-Воздвиженської церкви УПЦ МП, а також проведення богослужінь на вулиці біля згаданого храму супроводжувалися конфліктами між віруючими та збуренням громадського порядку у м. Житомир.

Всупереч вимогам ст. 35 Конституції України про рівність всіх конфесій та відокремленість церкви від держави, проектом рішення Житомирської обласної ради пропонується надати незаконні переваги УПЦ МП перед житомирянами – віруючими інших релігійних громад.

Історія свідчить, що релігійні утиски громадян неодмінно призводять до напруження та нестабільності у суспільстві.

Враховуючи викладене, з метою усунення несправедливої диспропорції у розподілі храмів та відновлення прав житомирян-віруючих інших релігійних громад, керуючись ст. 35 Конституції, ВИРІШИЛИ:

1. Закликати Житомирську обласну раду не приймати рішення про передачу приміщення колишньої Хресто-Воздвиженської церкви за адресою: м.Житомир, вул. Кафедральна, 18, на баланс Житомирської єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

2. Пропонувати обласній раді відкласти будь-які прийняття рішень про передачу приміщення колишньої Хресто-Воздвиженської церкви за адресою: м. Житомир, вул. Кафедральна, 18 та інших культових споруд до вирішення питання про утворення Єдиної помісної православної церкви в Україні.

____________________________________________________________________________

Нагадаємо, завтра, 8-го вересня, пройде сесія обласної ради, одним із питань якої є «Про передачу у власність Житомирської єпархії Української Православної Церкви приміщення відділу природи обласного краєзнавчого музею Житомирської обласної ради (колишньої Хресто-Воздвиженської церкви)»

Декілька днів тому в інтерв’ю Репортерові Житомира єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим наголосив на тому, що Божий Храм треба повернути православній спільноті.