Сидір Кізін: «Вчорашня сесія Житомирської обласної ради показала, що ця влада від диявола»

8 вересня відбулася сесія Житомирської обласної ради.

На ній розглядалося питання передачі Хресто-Воздвиженської церкви у Житомир, де нині функціонує Музей природи, громаді УПЦ Московського патріархату.

Напередодні, 7 вересня, відбувся круглий стіл на тему «Релігійний мир у Житомирі», після завершення якого представники трьох релігійних громад міста (Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької церкви, Української автокефальної православної церкви) і 20 громадських організацій підписали резолюцію до Житомирської облдержадміністрації, Житомирської обласної ради.

Було вирішено закликати Житомирську обласну раду не приймати рішення про передачу приміщення колишньої Хресто-Воздвиженської церкви на баланс Житомирської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Також запропонували обласній раді відкласти будь-які прийняття рішень про передачу приміщення колишньої Хресто-Воздвиженської церкви та інших культових споруд до вирішення питання про утворення Єдиної помісної православної церкви в Україні.

Голова Житомирської обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін назвав цю подію історичною, бо вона заклала фундамент для духовної єдності України.

Свободівець 8 вересня після участі в мітингу Комітету опору диктатурі під стінами обласної ради пішов у сесійну залу, де зачитав зазначену резолюцію.

Примітно, що комісію облради, яка вивчала питання передачі згаданого храму Московській церкві, очолив комуніст Острожинський, відповідальний за ідеологію в обкомі КПСС брежнівських часів. Адже саме ця партія винна за нищення тисяч українських святинь, розстріл десятків тисяч священиків, підрив Успенського Собору Києво-Печерської Лаври та перетворення житомирського Свято-Преображенського Собору у катівню НКВД.

Тепер ці ж люди на чолі з очільником обласної Партії регіонів комсомольцем Рижуком всупереч Конституції віддають українські храми закордонній церкві.

Попри те, що Сидір Кізін навів обґрунтовані факти не вдаватися до провокаційного рішення, облрада знехтувала позицію об’єднаних релігійних громад та громадських організацій. 69 депутатів висловилися за «подарунок» закордонній церкві, 9 – проти, 7 – утрималися.

«Обласна рада – це театр, де головним режисером виступає регіонал Рижук. Є вислів, що будь-яка влада від Бога. Але ця влада явно від диявола, яка йде всупереч об’єднавчим процесам Української церкви і свідомо розпалює міжконфесійну війну», – прокоментував ситуацію Сидір Кізін.