ТОП-5 ультрабуків: тонші, легші, розумніші

Цієї осені українці познайомляться з абсолютно новим класом ноутбуків.

Ще на початку літа віце-президент Intel Шон Малоні передбачив появу нового класу ноутбуків – ультрабуків.

Тонкі і легкі, як нетбуки, але за потужністю не поступаються ноутбукам – такими мають бути ультрабуки в представленні Intel.

Ще однією перевагою ультрабуків має стати тривалий час роботи від батареї і ціна до $1000. За прогнозами компанії, до 2012 року такі пристрої займуть близько 40% ноутбуків. А перші ультрабуки повинні з’явитися в продажу вже цієї осені.

Заглянемо в найближче майбутнє і з’ясуємо, які з очікуваних новинок мають найбільше шансів сподобатися українцям.

ASUS UX21

Пристрій було представлено на початку червня на Тайвані під час виставки Computex і послужило для гостей виставки своєрідною ілюстрацією терміна «ультрабук».

ASUS UX21 має цілісний алюмінієвий корпус, товщина в місці кріплення кришки – 17 мм, вага – близько 1 кг. У ASUS UX21 використовується цілісний SSD-накопичувач (SATA 3) замість звичного жорсткого диска (HDD). Діагональ дисплея – 11,6 дюйма. Пристрій від ASUS, як і решта ультрабуків «першої хвилі» комплектується високопродуктивними процесорами Intel Core Sandy Bridge. А в наступному поколінні лептопів, швидше за все, будуть використовуватися чіпи Intel Ivy Bridge. Вони виділяються ще більш низьким енергоспоживанням в порівнянні з попередниками.

Слідом за UX21 очікується поява ультрабука ASUS UX31 13,3-дюймовою матрицею.

Орієнтовна вартість ультрабуків ASUS – від $900, проте можливо, що з початку 2012 року вони подешевшають до $600.

Acer Aspire 3951

Ультрабук Acer Aspire 3951 (також відомий як Ultrabook S3) виконаний в алюмінієвому корпусі і оснащений 13,3-дюймовим дисплеєм. Його вага становить 1,4 кг, а товщина в місці кріплення кришки – 1,3 см.

Виробник планує оснастити ультрабук жорстким диском на 250 або 500 ГБ, хоча деякі моделі будуть комплектуватися SSD на 160 ГБ. А заряду батареї повинно вистачити на 6 годин автономної роботи.

Орієнтовна вартість ультрабука складе від $750 до $950 в залежності від конфігурації.

Lenovo IdeaPad U300S

Як і ультрабук ASUS, супертонкий лептоп від Lenovo вперше був продемонстрований на виставці Computex 2011. А зовсім недавно компанія розкрила подробиці новинки на виставці IFA 2011 в Берліні.

Так, IdeaPad U300S оснащений 13,3-дюймовим дисплеєм і позиціонується як «найтонший ноутбук у світі». Його товщина не перевищує 15 мм, а вага дорівнює 1.34 кг.

Lenovo IdeaPad U300s заснований на двоядерних процесорах Intel Sandy Bridge, оснащений до 4 Гбайт оперативної пам’яті DDR3, твердотілим накопичувачем місткістю до 256 Гбайт, 1,3-Мп веб-камерою. Підтримує зв’язок Bluetooth і Wi-Fi 802.11n. В автономному режимі ультрабук може працювати до 8 годин.

Продажі пристрою були призначені на осінь, але, цілком можливо, що комп’ютер з’явиться на ринку пізніше запланованого терміну. Орієнтовна вартість IdeaPad U300S – $1200.

Toshiba Portege Z830

Ультрабук Toshiba Portege Z830 оснащений 13-дюймовим дисплеєм з роздільною здатністю матриці 1366х768 пікселів. Важить новинка 1,1 кг, а товщина пристрою не перевищує 16 мм.

Пристрій працює на платформі Sandy Bridge і оснащено процесорами Intel Core i3, i5 або i7. Об’єм оперативної пам’яті – до 6 ГБ.

Підтримує 802.11b/g/n Wi-Fi, а також (в залежності від конфігурації) Intel Wireless Display.

Очікується, що вартість Toshiba Portege Z830 буде починатися від $1000.

HP Ultrabook

Як припускають експерти, у компанії Hewlett-Packard (HP) є всі шанси стати першою серед виробників, хто почне випуск ноутбуків в рамках концепції Intel Ultrabook. Тайванські постачальники вважають, що HP випередить Asustek Computer з її моделлю UX21. Випуск останньої запланований на вересень.

На ринку очікують, що HP випустить відразу декілька моделей ультрабуків на базі двоядерних процесорів Intel Ultra-thin Core i7-2677M (1.8Ггц) і i7-2637M (1.7Ггц). Їх виробництво налагоджене на заводах Foxconn Electronics. З чуток, відвантаження першої партії нових ультратонких комп’ютерів вже почалося.

Навіть якщо ультрабуки не стануть в Україні такими популярними як планшети або нетбуки, принаймні, один «плюс» в їх появі точно є. Як вважають експерти, якщо вартість ультрабуків не перевищить обіцяні $1000, то це призведе до здешевлення звичайних ноутбуків, пишуть “Коментарі”. А їх вибір в українських роздрібних мережах більш ніж достатній.