У Вінниці відкрили найбільший у Європі світломузичний фонтан (фото, відео)

У неділю у Вінниці відкрили найбільший в Європі світломузичний фонтан.

Порівнянний з новинкою аналог є хіба що в Дубаях. Однак і тут вінницький фонтан обійшов своїх «побратимів», оскільки є єдиним фонтаном, облаштованим на відкритій воді, а не в закритому водоймищі.

Подивитися на новинку зібралися тисячі глядачів (за словами організаторів – аж 70 тисяч), «обліпили» парапет набережної та прилеглі території.

Однак видовища вінничанам довелося почекати: відкриття набережній відбулося о 19:00, а от запустити фонтан організатори вирішили аж через 2,5 години. Весь цей час глядачам намагалися не дати занудьгувати пісочною анімацією та святковим концертом.

Нарешті, після тривалого очікування явно, головний «герой» вечора постав перед публікою у всій своїй красі.

Вінницький фонтан – унікальна інженерна споруда для України і не тільки. Висота його центрального струменя досягає 65-70 метрів, фронтальний розліт – близько 140 метрів, а розміри формованого бризками і водяним пилом проекційного екрана – близько 16 на 45 метрів.

Сам фонтан обладнаний на плавучій платформі завдовжки майже 95 метрів, яка побудована за всіма канонами кораблебудування і класифікується як стійкове судно. Воно має 67 насосів для забезпечення фонтанних ефектів і ще 30 для обслуговування баластних систем.

У фонтані – 560 підводних ліхтарів, які можуть змінювати свій колір будь-яким чином в залежності від програми шоу (останніх поки три: коротка, середня і тривала, яка і була показана глядачам). Всього у фонтані 277 форсунок (і, відповідно, водяних струменів), частина з яких змонтована в рухомі системи. Причому фонтан використовує також і воду безпосередньо з річки.

Як і належить, закінчилося шоу святковим феєрверком.

Загальна вартість оновленої набережної та фонтану склала більше 70 млн. грн. Причому усі витрати взяв на себе Фонд Петра Порошенка, завдяки чому нова візитка міста стала єдиним за своїм масштабом соціально-культурним проектом, реалізованим за гроші приватного інвестора.

Втім, місто відповіло бізнесмену і депутату взаємністю. Весь захід можна сміливо назвати святом подяки одній конкретній людині: здравниці на ім’я мецената доносились з динаміків безперервним потоком. Більш того, сама оновлена набережна офіційно, за рішенням депутатів Вінницької міськради, отримала назву одного з найвідоміших бізнес-проектів Порошенко, пишуть “Коментарі”.