В Україні скасовано зимовий час

Верховна Рада підтримала законопроект № 8330 «Про зміну порядку обчислення часу на території України», ініційований народним депутатом Олегом Надошею (фракція Партії регіонів).

За відповідне рішення проголосували 266 народних депутатів. Профільний парламентський комітет підтримав прийняття даного законопроекту.

За скасування переходу на зимовий час виступав й міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко.

“Верховна Рада постановляє встановити з 27 березня 2011 року на території Україні час другого часового поясу з додаванням однієї години”, – йдеться в постанові.

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин у своєму виступі заявив, що витрати бюджету при відмові від переходу на зимовий час складуть 300 млн грн.

Законопроект «Про зміну порядку обчислення часу на території України» був зареєстрований у Верховній Раді України 4 квітня 2011 року під номером 8330 – практично відразу після того, як про скасування переходу на зимовий і літній час оголосила Росія.

Нагадаємо, що в лютому Росія відмінила перехід на зимовий час у зв’язку зі стресами і захворюваннями, пов’язаними з таким переходом.

У пояснювальній записці депутат О. Надоша обгрунтовує необхідність прийняття законопроекту негативним впливом переведення часу на психологічний і фізичний стан людини. «У періоди переведення годинників – навесні і восени кількість звернень до лікарів зазвичай зростає. Зміна біоритмів хворі люди відчувають набагато більше, ніж здорові, у них спостерігаються патологічні реакції. Переведення годинника для одних – це загострення хвороб, а для інших – просто дискомфорт. У такі перехідні періоди багато людей скаржаться на погане самопочуття, адже навіть незначний зсув часу – це пряме і грубе порушення біологічних годин. Як наслідок – підвищена чутливість і емоційність, стомлюваність, порушення сну та загострення хронічних захворювань», – пояснює депутат.

О. Надоша уточнює, що розробив відповідний законопроект на підставі численних звернень громадян України про відмову від практики переведення годин на зимовий і літній час і з метою запобігти негативному впливу на здоров’я громадян внаслідок переведення годинника на годину вперед і на годину назад.

При цьому, депутат підкреслив, що в разі прийняття цієї постанови, в Україні буде діяти нинішній літній час. Надоша підкреслив, що в проекті постанови не міститься такої пропозиції, проте він вважає за необхідне розглянути питання про можливість диференційованого підходу до початку робочого дня.

Депутат пояснив, що пропонує, щоб українці виходили на роботу о 8, 9 і 10 ранку. За словами Надоші, це дозволить уникнути великої кількості пробок і скупчення людей, які в один час їдуть на роботу і в один час повертаються з роботи.

________________________________________________________________________


Практика щорічного переходу на “зимовий” і “літній” час діє більш ніж в 100 країнах світу. У ряді країн дата переходу визначається з урахуванням регіональних традицій. Вперше годинникову стрілку перевели у Великобританії в 1908 році. У СРСР перехід на “літній” час вперше відбувся в 1917 році, а з 1981 року “літній” і “зимовий” час знову почав регулярно діяти.

Грузія і країни Центральної Азії останніми роками відмовилися від переходів з “зимового” на “літній” час. Крім того, 8 лютого цього року президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що прийняв рішення з осені 2011 року скасувати перехід на “зимовий” час. Білорусія також скасувала перехід на “зимовий час”.