В Житомирській області профспілки ледь не “загребли” 2 державні санаторії

Прокуратурою Житомирської області заявлено позовні вимоги про повернення оздоровчих закладів у власність держави.

«Привласнення державного майна дочірніми підприємствами профспілок України ЗАТ «Укрпрофтур» та ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» – така тема брифінгу, який провів прокурор Житомирської області Микола Франтовський із журналістами місцевих та всеукраїнських ЗМІ.

Про це Репортерові Житомира повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

– Законність використання державного майна перебуває на постійному контролі прокуратури Житомирської області, оскільки органи прокуратури покликані захищати як конституційні права громадян, так й інтереси держави, – повідомив прокурор області Микола Франтовський, відкриваючи брифінг із журналістами.

У державі триває подальше реформування економічних та суспільних процесів, упроваджуються нові форми взаємовідносин. За таких умов важливим є збереження за державою прав власності на об’єкти, що мають загальнодержавне значення.

Саме до такої категорії належать санаторно-курортні об’єкти, розташовані на території України, які мають першочергову мету – оздоровлення громадян.

Роз’яснюючи правову передісторію (починаючи із 1960 року) передачі профспілковим організаціям санаторіїв і будинків відпочинку, Микола Франтовський наголосив, що усі нормативно-правові акти визначають лише передачу в користування даними об’єктами, при цьому чітко зберігаючи право власності на них за державою.

Незважаючи на це, радою Федерації профспілок України без відома держави майно оздоровчих закладів було передано до ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» та ЗАТ «Укрпрофтур». Зазначеними підприємствами створено низку дочірніх та приватних підприємств, які упродовж 2001-2003 років оформили право власності на об’єкти нерухомого майна, яке є державною власністю.

Упродовж останнього часу спроби Федерації профспілок щодо незаконного відчуження майна уцілому у державі особливо активізувалися.

Позиція органів прокуратури чітка та зрозуміла: державне майно повинне використовуватися усіма громадянами України, а не бути джерелом збагачення окремих керівників Федерації профспілок України.

У Житомирській області, на підставі незаконних рішень Ради Федерації профспілок України та безпідставного оформлення права власності на об’єкти загальнодержавного значення з власності держави вибули туристична база «Лісовий берег» та санаторій для батьків з дітьми «Тетерів».

Прокурор області Микола Франтовський повідомив, що прокуратурою Житомирської області за результатами проведених перевірок заявлено дві позовні вимоги про визнання відповідних рішень органів місцевого самоврядування недійсними та визнання права власності на вказані об’єкти за державою в особі Фонду державного майна України, а також витребування із чужого незаконного володіння вищевказаних оздоровчих закладів.

Усі позови розглядаються в рамках закону. Суд має прийняти остаточне рішення стосовно права власності на зазначені об’єкти.

Микола Франтовський: “Перед органами прокуратури стоїть єдине завдання – повернути державі право власності на державне майно, на базі якого здійснюється оздоровлення у першу чергу соціально незахищеної категорії громадян!”