В обласному архіві відкрито виставку „До дня партизанської слави”

Документальну виставку „До дня партизанської слави” було відкрито 20 вересня в приміщенні Державного архіву Житомирської області.

Сюди прийшли ветерани війни і партизанського руху, студентська молодь, представники ЗМІ.

Виступаючи на відкритті експозиції, голова ради Житомирської обласної організації ветеранів Микола Каширін зазначив, що, за свідченням документів, партизанський і підпільний рух на території України, в тому числі на Житомирщині, в роки Великої Вітчизняної війни був за своїм значенням, масовістю й ударною силою справжнім другим фронтом в тилу ворога. Всього в партизанських з’єднаннях, загонах і диверсійних групах Житомирського Полісся налічувалось близько 30 тисяч чоловік.

На виставці представлені списки партизанських загонів, з’єднань, які діяли на території області. Документи, що експонуються, дають змогу ознайомитись з їх діяльністю. Це доповідні, рапорти, звіти про партизанську роботу дивізії ім. О. Щорса, з’єднань під клмандуванням А. Грабчака, С. Малікова, О. Сабурова, підпільних груп під керівництвом головного лікаря обласної лікарні О. Гербачевського, П. Шиманського, В. Чорного (він же І. Бугайченко), загону Адама Цендровського.

Представлений на виставці „Хронологічний довідник про визволення Червоною Армією населених пунктів Житомирської області від німецько-фашистських загарбників 1941-1944 рр.” свідчить про те, що під час своїх бойових дій на Житомирщині партизанські з’єднання і загони знищили 105 тисяч 815 гітлерівців, пустили під укіс і висадили в повітря 1 тисячу 216 ворожих ешелонів, знищили 13 тисяч 143 вагони, 86 залізничних та 477 шосейних мостів, 14 бронепоїздів, 120 танків, 1 тисячу 645 автомашин, багато зброї, боєприпасів, складів з продовольством та різними матеріалами.

Звіти, що експонуються на виставці, дають змогу ознайомитись з діяльністю партизанських загонів, які діяли на території Овруцького, Новоград-Волинського, Ємільчинського, Бердичівського, Коростенського, Баранівського, Дзержинського (нині Романівського), Янушпільського (нині Чуднівського), Любарського, Троянівського (нині Житомирського) районів.

На виставці представлені документи про Олексія Дем’яновича Бородія – секретаря Житомирського підпільного обкому партії. Експонується метричний запис про його народження 2 січня 1904 року у м. Житомирі, аусвайс (посвідчення) та Указ про присвоєння звання Героя Радянського Союзу.

Вперше на виставці демонструються документи про підпільну діяльність групи Житомирського радіовузлу в роки підпілля та участь працівників Житомирського драматичного театру у виготовленні печатки підпільного угрупування.

Значний інтерес викликають стенди виставки, на яких представлені цифрові копії листівок партизанських з’єднань, фотографії, документи, що наближають до нас ті часи. Наприклад, інструкція для кандидатів у партизанський загін. Йдучи у партизани, із собою потрібно мати міцні нові чоботи, дві пари теплої білизни, бритву, 4-5 шматків мила, флягу, ложку, кружку, плащ, ніж, сірники, нитки, по можливості коня або веломашину, індивідуальний пакет на випадок поранення.

Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації повідомляє, що виставка оригіналів архівних документів „До Дня партизанської слави” буде експонуватися до 30 вересня 2011 року.