Володарка облич. Леся Гуменюк: “Я ламаю стереотипи”

Завжди достойна уваги людина, яка досягає всього сама, і розуміє, що блат – це для слабких.

Тим паче не можна говорити про заслуги, якщо перший крок за тебе зробив хтось. Наша героїня про них говорить відверто, адже як перший, так і другий вона робила самотужки.

Леся – художник, а обличчя – це її полотно, на якому вона розписується своїми щіточками. Леся Гуменюк – провідний візажист нашого міста.

Спочатку Леся в руки взяла ножиці, а лише потім поєднала їх із щіточками для макіяжу. Наша героїня починала працювати перукарем. Згодом вона розуміє, що в такому вузькому профілі їй сумно, і потрібно пізнавати нові границі творчості. Вона не відштовхує перукарство, а, навпаки, доповнює його, гармонійно поєднуючи професію перукаря з візажистом. Після чого вона повністю заволоділа обличчям: від коренів волосся до кінчика носа.

«Я не люблю стереотипи, я люблю їх порушувати,» – сказала в розмові нам Леся.

Люди звикли думати, що перукарі – це ті люди, які не зуміли вступити до вишів. Але це зовсім не так, що й довела наша героїня. Річ у тім, що Леся закінчила два вищих навчальних заклади з червоним дипломом. Крім перукаря і візажиста, поєднала в собі ще й юриста з бухгалтером. Досить нестандартний мікс професій, але й дуже корисний. Ще в університетські роки вона хотіла бути майстром по волоссю. Але тоді їй не судилось. Люди не розуміли, що цей вид діяльності теж можна любити і для когось він є ідеальним.

Попрацювавши рік бухгалтером, Леся остаточно переконалась у своєму виборі і зрозуміла, що в цій професії вона не зможе нічим допомогти. Тому невдовзі закінчує курси перукаря і починає працювати за своїм покликанням.

А знайомство з візажем з’явилося пізніше. За словами нашої гості, він знадобився їй для самореалізації, адже це та галузь, яку їй вдалось розвинути на конкурсній основі. Леся приймала участь у багатьох змаганнях, де їй вдалось прославити своє ім’я і свої робити.

– Яка різниця між конкурсним і салонним макіяжем?

– Наприклад, червоні тіні ми використовуємо лише для конкурсу, або ж для тематичної вечірки. Навряд чи наречена захоче собі такий мейк-ап . Як правило, салонний візаж повинен бути легким і не нав’язливим.

– І конкурси вас рятують від повсякденної роботи?

– Звісно, адже в салоні я виконую бажання клієнта, що не скажу про конкурс, де я керівник. Саме тут я маю широке поле для творчості, адже я можу експериментувати з кольорами й тонами, створюючи то ексклюзив, то епатаж. І саме тут я проявляю талант і творчість.

– Чому вирішили «взятись» за конкурси?

– Я розуміла, що потрібно рости. Стояти на одному місці – це не для мене. Тому я подала заявку на Кубок Києва, який неодноразово проходила. А зараз я уже в складі Збірної України по макіяжу.

– Нічого собі. І як досягли такого успіху?

– По правді я навіть не мала на меті потрапляти в збірну, але все сталось саме по собі. Шість років плідної праці мені знадобилось, щоб стати її членом. Довелось багато через що пройти і дуже багато разів програти. Бо, як правило, перемоги не приходять одразу.

– І що Вас змусило не здатись?

– Я не з тих, хто опускає руки. Я сама захотіла цю гру, і сама почала цей бій. Було б безглуздо, здатись за власним бажанням, якщо за ним я й змагалась. Я люблю результат, а не слабаків.

Візаж – це своєрідний вид спорту. Звісно, там ти не проходиш дистанції на 100 метрів, не пригаєш у висоту, не забиваєш голи у ворота, але там ти так само збираєш очки, після яких або переможець, або переможений. У Лесі Гуменюк, звісно, були поразка. Але зараз вона говорить лише про перемоги: триразовий призер Чемпіонатів України по стилю і макіяжу (2008-2011), дворазовий призер Міжнародних Олімпійських змагань у Санкт-Петербурзі (2010-2011).

– Тепер коли Ваше ім’я знають не лише на теренах України, але й за її межами, то, може, час перепочити?

– Нізащо. Я ще не закінчила бій, а тільки його розпочала. Я дуже хочу попасти на Чемпіонат Європи й Чемпіонат світу, але для цього треба плідно й сумлінно працювати. Щоб туди потрапити я мушу, як мінімум, себе профінансувати. А в нашій професії занадто високі розцінки. Якщо я їду на конкурс, то беру з собою модель, яку повністю утримую за власний кошт. Плюс до цього одне тренування з візажу коштує 100 Євро, а одного не достатньо. Без труда – не вытянешь рыбку из пруда, а я знаю, що витягну, бо люблю працювати, тим паче моя робота – це моє життя.

Крім цього, у близькому майбутньому запрацює її школа, де Леся вчитиме візажу.

– Яка мета цієї школи?

– Сама я закінчила дві школи по макіяжу, тому що один вчитель – це добре, а два ще краще. Зараз я вирішила об’єднати дані ними знання і додати вже добрий багаж своїх. Передусім хочеться, щоб в мою школу прийшли лише ті люди, які справді цим живуть. А якщо в когось на меті ходити з гарним кейсом, де лежать щіточки, то таких нам не потрібно.

– А в школі навчатимуть лише нанесенню макіяжу?

– Звичайно ж ні. Візаж – це не просто нанести тональну основу і підвести очі. Це мистецтво: мистецтво гармонійно поєднувати кольори, мистецтво створювати прекрасне і мистецтво продавати те, що створив. Тому на моїх курсах будуть викладати різні предмети.

– Візажист – багатогранна професія?

– Ми мусимо вміти налагоджувати контакти з людьми й втримувати клієнтів. А це ніщо інше як справжня наука. Правила поведінки на роботі, тонкощі у спілкуванні з клієнтом і майстерність їх утримання.

– А ще десь викладаєте?

– Були в мене пропозиції, але я від них відмовилась. Я хочу приходити на роботу і отримувати задоволення. Тому я і відмовилась викладати у навчальних закладах, адже там є поняття плану і ні шагу вліво-вправо. А чому я маю приховувати свої знання і результати, а не ділитись ними з дітьми?!. Я піду читати лекції тоді, коли мені все набридне. У моїй школі буде все по-іншому, бо там я поєднуватиму корисне з цікавим.

Бекстейдж однозначно не для Лесі Гуменюк. Іспит по закінченню школи Ольги Сеймор (школа по макіяжу) Леся складала на зірках української естради. Коли всіх інших дівчат з її групи повезли на модний look, щоб зробити швидкі мейки, то Ліна Кінзерська, Лесин викладач, забрала її помічником візажиста на «Золоту Шарманку», що проходила на Інтері. Ще будучи студенткою, Леся вже була помітною своїм професіоналізмом і вмінням володіти щіточками.

«Змагання починаються і проходять, а результат з нами назавжди,»– на такій творчій ноті Леся Гуменюк закінчила нам розповідь про себе.

Ірина Сташко

_____________________________________________________________________

Довідка:

Якщо ви творча особистість і хочете стати професійним візажистом, телефонуйте до Лесі Гуменюк (курс “Теорія і методика макіяжу. Від салону до подіума”).

097 506 76 79
093 128 03 65