Які вимоги пред’являють до водія в різних країнах

Отримання водійського посвідчення в нашій країні – це випробування не тільки на знання ПДР та вміння керувати автомобілем. Особливе місце в процедурі займає проходження медкомісії, до якої входять декілька фахівців, – без їх схвалення права не видадуть.

Причому існує довгий список недуг, при яких навіть не варто мріяти отримати довідку від лікарів. А як із цим справи у автолюбителів за кордоном при отриманні прав?

Британія

У звичайних випадках служба реєстрації водіїв та транспортних засобів видає посвідчення починаючому автомобілісту після елементарної перевірки зору (достатньо з 15-20 метрів прочитати номерний знак автомобіля). Якщо ж у кандидата на права є серйозні захворювання, що перешкоджають водінню, то він сам повинен повідомити про них і його спрямують до медиків для прийняття рішення.

Франція

Перед іспитом на отримання прав треба заповнити декларацію про те, що ви не страждаєте на захворювання, несумісними з водінням. Ніяких додаткових перевірок не проводиться. Якщо згодом з’ясується, що дані про здоров’я були неправдивими, водія позбавлять прав. Кандидата, який вказав у декларації, що у нього є якісь проблеми, оглядає лікар в регіональній комісії – у разі необхідності його можуть направити на огляд до спеціаліста або провести додатковий тест з водіння. Залежно від серйозності захворювання може бути видано водійське посвідчення з обмеженим терміном дії (від шести місяців до п’яти років).

Німеччина

Щоб отримати права, кандидат в обов’язковому порядку повинен пройти перевірку зору. Якщо є якесь серйозне захворювання, здатне перешкодити управлінню автомобілем, про нього слід повідомити лікаря і пройти додаткове обстеження, після якого рішення про видачу посвідчення водія вирішується в індивідуальному порядку.

США

У різних штатах вимоги можуть розрізнятися. На державному рівні введена обов’язкова перевірка зору, яку проводять відразу ж, як тільки кандидат заповнює форму для отримання водійського посвідчення.

Японія

При видачі водійського посвідчення зазвичай перевіряють три показники здоров’я: зір (діоптрії), здатність розрізняти кольори, слух.

Росія

Необхідна умова для отримання водійського посвідчення – проходження медичної комісії, до якої входять хірург, офтальмолог, отоларинголог, невропатолог, невролог і терапевт. Крім того, треба додатково заручитися довідками про те, що ви не перебуваєте на обліку в наркологічному або психоневрологічному диспансері.

Хвороби, що перешкоджають водінню автомобіля

Британія

До переліку входять в основному складні форми серцево-судинних захворювань, порушення зору, алкогольна або наркотична залежність, а також психічні захворювання – шизофренія, маніакально-депресивний психоз і т.д.

Франція

Є список недуг, серед яких, наприклад, серцево-судинні захворювання, порушення зору, розлади рівноваги, залежності (алкоголізм чи наркоманія), діабет, епілепсія і т.д. В одних випадках вони можуть бути несумісними з отриманням або підтвердженням водійського посвідчення: в інших – допускається видача дозволів з обмеженим строком дії або вимагають спеціального обладнання для транспортного засобу.

Німеччина

У списку медичних протипоказань для керування автомобілем присутні, зокрема, втрата зору, епілепсія, психічні розлади, серцево-судинні захворювання і т.д. – аж до складних випадків інвалідності. Але при перевірці здоров’я кандидата питання про допуск його до водіння вирішується в індивідуальному порядку.

США

Списку таких хвороб не існує. Кожен вирішує сам (і за порадою свого лікаря), в стані він керувати автомобілем чи ні. Зрозуміло, якщо є відповідні медичні показання, водій повинен використовувати лінзи, протези тощо. Деяким автомобілістам залежно від їх обмежених можливостей дозволяється водіння, наприклад, тільки при денному світлі або на невеликих магістралях. Це визначається в індивідуальному порядку.

Японія

Переліку захворювань, за наявності яких забороняється сідати за кермо, тут немає. Але якщо у кандидата є хвороба, яка може чинити негативний вплив на водіння, то він зобов’язаний це вказати при подачі заяви на отримання прав. У цьому випадку питання розглядається в індивідуальному порядку – все залежить від захворювання і ступеня його складності.

Росія

Список захворювань, при яких забороняється керувати автомобілем, досить довгий. Права не можуть отримати ті, хто страждає алкоголізмом, наркоманією, деякими хронічними захворюваннями очей (важкі форми глаукоми і катаракти, серйозне зниження гостроти зору – на сім і більше одиниць) і серцево-судинними захворюваннями (вроджені вади серця, тяжкі форми гіпертонії і стенокардії), епілепсією, психічними розладами. Крім того, не можна сідати за кермо людям з повною глухотою, ампутованої рукою, а також якщо на руці відсутні більше двох пальців. Ампутація однієї або обох ніг перешкодою не служить, але при цьому дозволяється їздити тільки на машинах з ручним управлінням.

МОЗ має намір ще більше розширити цей перелік. Додавши нього, зокрема, ряд онкологічних хвороб, важкі форми ревматизму, варикозу і виразки, серйозні розлади нервової системи. Крім того, деякий час не можна буде сідати за кермо після інфаркту, інсульту, хірургічної операції.

Медична довідка:
Великобританія – не потрібно.
Франція – не потрібно.
Німеччина – необхідна довідка від офтальмолога.
США – не вимагається.
Японія – не потрібно.
Росія – меддовідка необхідна. Вона діє протягом трьох років (для людей пенсійного віку і тим, хто страждає деякими хронічними захворюваннями протягом року).