З 1 січня паспорта замінять картками

Днями депутати прийняли революційне рішення – з 1 січня 2012 року майже всі документи особистості в Україні (внутрішній і закордонний паспорт, водійські права, пенсійне посвідчення – всього понад 30 «корочок») будуть містити чіпи з біометричними даними.

Які саме – відбитки пальців, відстань між зіницями, скан райдужної оболонки ока або щось інше – належить вирішити Кабміну. Якщо, звичайно, закон не ветує президент – дуже вже багато він викликав критики: лають нововведення від Мін’юсту до опозиції. Нагадаємо, ухвалення закону про біодокументи вимагав від нас ЄС – це одна з умов надання українцям безвізового режиму з Європою.

Якщо закон «Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України» підпише президент, то вже з нового року звичайні сині паспорта громадянина видавати перестануть, а ті, якими ми зараз користуємося, можна буде при бажанні обміняти на пластикову ID-картку – обіцяють, що вона обійдеться в стільки ж, скільки і отримання або обмін звичайного паспорта (близько 30 грн.). ID-картка також дасть право в’їзду до країн, з якими у нас безвізовий режим, в інших випадках знадобиться закордонний біопаспорт – він буде таким же, як зараз, тільки з чіпом з біометрики, пише Сьогодні.

Не встигли закон прийняти, як до нього виникла купа претензій. Найбільше критиків хвилює, що документи з чіпами буде виготовляти приватна структура – концерн ЄДАПС, в руках якої фактично опиниться база даних всіх українців з їх анатомічними подробицями. «Закон, визначаючи безальтернативну технологію виготовлення документів закріплює таким чином існуючу монополію в цій сфері, тобто є потенційно корупціогенним», – йдеться в повідомленні Мінюсту.

Обурюється і урядовий уповноважений по дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський: «Я проти, щоб приватна структура володіла даними про мої відбитки пальців – а раптом завтра їх знайдуть на місці якогось злочину?». Також багато депутатів від опозиції вимагають, щоб президент наклав на закон вето – у них ті ж претензії. Щоправда, і зараз тільки ЄДАПС разом з комбінатом «Україна» займаються виготовленням паспортів.

Один з авторів закону нардеп від Блоку Литвина Олег Зарубінський каже: у його проекті «немає згадки ЄДАПСу або іншої фірми, і виробника повинен визначати тендер». А нардеп-регіонал Василь Грицак, чиє ім’я пов’язують з ЄДАПСом, каже, що концерн дійсно готовий друкувати документи: «Поліграфкомбінат«Україна» спільно з ЄДАПСом вже виготовили прототипи біопаспорівт і карт і провели їх за міжнародними експертизами на замовлення Мінфіну. Якщо провести зараз тендер, це відкладе введення біодокументов років на два. А Україна до 1 жовтня зобов’язана прийняти закон про біометрики (інакше переговори про безвізовий режим зрушаться мінімум на півроку) і ввести його в дію». Що стосується захисту персональних даних, то за словами Грицака, отримувати їх, вносити і захищати буде держава в особі, наприклад, МВС: «Якщо Кабмін затвердить оперативно опис документів, вже 11 жовтня перший українець може отримати біопаспорт і картку. Їх ціна залежить від того, які дані вирішать вносити на чіп, думаю, якщо держава зніме своє мито в 170 грн., то не більше 500 грн.».

ВСІ НОВИНКИ ЗАКОНУ ПРО БІОМЕТРИКУ

Паспорт з відбитками пальців будуть давати з народження, але всього на 10 років, а пільговикам і пенсіонерам теж видадуть картки з чіпом.

Всі документи, що засвідчують особу та її спецстатус, з 1 січня 2012 року будуть біометричними: крім стандартних ПІБ та інших даних, вони будуть мати чіп з біометрики (наприклад, відбитки пальців, скан райдужної оболонки ока, відстань між зіницями).

Основні документи, що засвідчують особу:

паспортна картка;
паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
дипломатичний паспорт;
службовий паспорт;
посвідчення особи моряка;
соціальне посвідчення;
пенсійне посвідчення;
посвідчення водія та ін

З 1 січня 2012 року припиняється видача свідоцтв про народження та паспортів громадянина України: новонародженим відразу оформлять пластикову паспортну ID-картку. У ній, крім звичайних даних (фото, дата, місце народження, який орган і коли видав документ і т.д.), з’явиться чіп з біометричними даними.

Паспортна картка оформляється всім особам, починаючи з народження і незалежно від віку, на 10 років. Потім документ переоформляють.

Закордонні паспорти теж будуть біометричними. Вони збережуть вид паперової книжечки, а в останню сторінку буде вшитий чіп з біометричними даними.

Для тих, хто через свої релігійні переконання відмовиться здавати біометрики, уряд розробить спеціальну схему видачі документів.

Джерело даних: Закон «Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України»

ПІЛЬГОВИКАМ ТЕЖ ДАДУТЬ БІОКАРТИ

Якщо паспорт громадяни можуть і не міняти на новий, то людям, які мають право на пільги від держави, їхні документи (пенсійні, інвалідні посвідчення) на картки з чіпами поміняють в обов’язковому порядку – з наступного року їм потрібно буде здати біодані для нових «соцкарт» та єдиного реєстру громадян, які мають право на компенсації держави. Старі посвідчення почнуть безкоштовно міняти вже з наступного року, перехідний період займе декілька років.

За цей час поступово буде створена єдина база пільговиків і проведена інвентаризація всіх 2825 пільг (тобто відразу з 1 січня система діяти не почне). «У цьому році 2,3 млрд грн. пішли на пільгові субсидії. І щоб гроші не розмивалися по кишенях чиновників, потрібна електронна система обліку і контролю розподілу пільг, – пояснює співавтор законопроекту, нардеп Валерій Коновалюк. – Соцкарти створить умови для адресної допомоги. Звичайний пенсіонер матиме тільки пенсійне посвідчення, а якщо ж він пільговик, це відобразиться на його карті. З часом вона буде використовуватися для медстрахування і стане платіжним засобом».