З рахунку посадовця-хабарника конфісковано мільйон євро, а його самого засуджено до 9 років позбавлення волі

Підтвердженням вироку завершився розгляд Вищим судом України справи відносно колишнього голови Брусилівскої райдержадміністрації Житомирщини. Посадовець звинувачувався в отриманні хабаря в особливо великому розмірі.

Події відбувалися в середині 2007 року, коли до голови РДА звернувся підприємець з проханням про виділення на безоплатній основі для ведення особистого селянського господарства і з метою здійснення підприємницької діяльності земельної ділянки загальною площею 10 гектар.

Вартість землі чиновник оцінив за власними міркуванням і під час неодноразових зустрічей з підприємцем визначив, що за кожен гектар він повинен сплатити йому по 34 тисячі доларів США – загальна сума «благодійної допомоги» повинна була скласти 340 тисяч доларів.

За попередньою домовленістю хабар розподілявся на два рівних транша: перший передавався після отримання узгодження на виділення земельної ділянки та видання головою районної державної адміністрації відповідного розпорядження про надання дозволу на розробку проекту відведення, а другий, згодом, – для оформлення повного пакету документів і видачі розпорядження голови РДА про передачу землі у власність підприємця і його знайомих.

Вирішальна зустріч підприємця з посадовцем відбувалася 20 вересня 2007 року поблизу приміщення адмінбудівлі райдержадміністрації. Звідти голова запросив прохача проїхати до нього додому, вже там, безпосередньо у будинку, і був переданий рекордний для Житомирщини хабар – 858, 5 тисяч гривен, що на той час, по офіційному курсу Нацбанку України, складало 170 тисяч доларів США.

Як розповів начальник УБОЗ УМВС України в Житомирській області Ігор Заєць, відразу після отримання хабаря посадовець був затриманий працівниками міліції. Генеральною Прокуратурою відносно нього було порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 368 (Одержання хабара у великому розмірі або службовою особою, яка займає відповідальне становище) Кримінального кодексу України.

У ході подальшого розслідування в затриманого були вилучені банківські документи про перерахування ним своєму родичеві 1 млн. євро.

У грудні 2010 року Апеляційним судом області колишній голова районної адміністрації за отримання хабаря засуджений до дев’яти років ув’язнення з позбавленням на 3 роки права обіймати посади в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування і з конфіскацією усього майна, у тому числі 1 мільйона євро.

Нещодавно Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і кримінальних справ за скаргою засудженого та його адвоката переглянув кримінальну справу і залишив покарання без змін, інформує Алла Ващенко, СЗГ УМВС України в Житомирській області.