Житомирщина – український Урал: Рижук піарив область в “Інтерфаксі”

6 вересня 2011 року в інформаційному агентстві „Інтерфакс-Україна” відбулась прес-конференція присвячена Житомирщині.

Медійний захід присвячений проведенню форуму інвестиційної привабливості Житомирської області, який відбудеться 14 вересня.

У прес-конференції взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Рижук та директор департаменту зовнішньоекономічного співробітництва Міністерства закордонних справ України Ігор Ніколайко.

Про це Репортер Житомира повідомляє Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

– На фоні подій у сучасній економіці роль інвестицій важко переоцінити. Їх залучення – єдина відповідь на всі виклики глобалізації, – такими словами почав свій виступ Сергій Рижук. – Житомирська обласна влада веде систематичний і ефективний діалог з інвестором. У регіоні реалізуються багатомільйонні інвестиційні проекти. Розширюється географія інвесторів. Ми з оптимізмом дивимось на перспективи розвитку цієї діяльності”.

Голова облдержадміністрації повідомив, що на форумі, який відбудеться 14 вересня 2011 року у приміщенні Дипломатичної Академії України при Міністерстві закордонних справ України, Житомирщина представить 182 інвестиційних проекти загальною вартістю 4,4 млрд. доларів США у добувній, переробній галузях, промисловості, сільському господарстві, туризмі тощо.

– Президент України Віктор Янукович проголосив курс на економізацію зовнішньополітичної діяльності, що реалізовуватиметься через МЗС, – поінформував присутніх Ігор Ніколайко. – За сприяння та безпосередньої підтримки Міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка керівництво Житомирщини ініціювало та проведе вперше в історії МЗС України інвестиційний форум. На захід запрошені дипломатичні представники з усіх посольств, акредитованих в Україні. Окремо запрошені радники з торгово-економічних питань з усіх регіонів країни.

Ігор Ніколайко висловив задоволення тим, що Міністерство закордонних справ і особисто він може допомогти Житомирській області достойно презентувати свій інвестиційний потенціал. Бути першими, наголосив він, і відповідально, і почесно.

Відповідаючи на запитання журналіста щодо того, в яких галузях очікується співпраця з інвесторами, Сергій Рижук зазначив, що заслуговує уваги проект «Будівництво гірничо-металургійного комбінату ПВП «Сіріус», обсяг інвестицій якого складає 2,2 мільярди доларів США. Потенційних інвесторів можуть зацікавити пропозиції, пов’язані з розвитком каменеобробної промисловості.

В Житомирській області близько 500 родовищ каменю, з них працюючих – близько 150, та й на тих видобуток ведеться примітивним способом. Японія, Італія, Німеччина вже виявили бажання вкласти інвестиції в цю галузь.

Перспективним є напрямок розробки альтернативних джерел енергії. Жодна область України не має стільки високоякісного торфу, як Житомирська.

Великі надії регіон покладає на розвиток будівельної індустрії.

– У нас є все своє, й на сусіда вистачить, – зауважив у притаманній лише йому манері голова облдержадміністрації, маючи на увазі колосальні сировинні ресурси області.

Житомирщина, за словами Сергія Рижука, – це український Урал. З чотирьох відомих родовищ титанових руд, ільменіту одне знаходиться в області. 45% світових запасів граніту знаходяться в Україні, і майже всі – на теренах області. Отже, інвестор, який прийде в область, не буде залежати від постачальника, що дуже важливо.

Потенційних інвесторів, на глибоке переконання очільника області, зацікавить те, що Житомирщина – це зона гарантованого, а не ризикованого, як південні області, землеробства. Чекають інвестицій 150 тис. га ріллі в поліській зоні, які зараз не обробляються.

На запитання журналіста щодо вже діючих інвестиційних проектів очільник області відповів, що регіон вже співпрацює із 47 країнами. У Брусилівському районі чеська кампанія за 9 місяців побудувала завод електротехнічних виробів. Він успішно працює, і крім створення нових робочих місць, покращилась інфраструктура села – заасфальтовано вулиці, проведено газ.

У Чуднівському районі у рамках інвестиційного проекту будується потужний елеватор, який зберігатиме 100 тис. т зерна. Об’єм інвестицій складає 22 млн. доларів. Вже виділені кошти на електрифікацію, газифікацію села, буде відроджено Будинок культури, приміщення сільради, відремонтовано дороги.

Очільник області, зупинившись на питаннях соціально-економічного розвитку регіону, зазначив, що велика увага в області приділяється розвитку органічного землеробства. Цей напрям є дуже привабливим для інвестора, адже мова йде про якісну, конкурентоспроможну продукцію.

Одним із пріоритетних напрямів агропромислового розвитку регіону, наголосив Сергій Рижук, є відродження льонарства. Зараз льон займає площу всього 500 га, це ділянка розмноження насіння. У наступному році площі буде збільшено вдесятеро. У світі розуміють цінність цієї культури, яка використовується в багатьох галузях промисловості. А для поліщуків льонарство – традиційна галузь.

Насамкінець голова облдержадміністрації запросив усіх бажаючих відвідати форум інвестиційної привабливості Житомирщини, повідомивши, що в рамках презентації пройде виставка робіт майстрів декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва, художніх народних промислів області, яка буде розміщена на Михайлівській площі у Києві.

Сергій Рижук: “Житомирщина – український Урал!”