14 жовтня – Всесвітній день яйця

У багатьох країнах світу у другу п’ятницю жовтня відзначають Всесвітній день яйця (World Egg Day) – свято всіх любителів яєць, омлетів, запіканок і яєчні …

Нічого дивного в цьому немає. Адже яйця – найуніверсальніший продукт харчування, вони популярні в кулінарії всіх країн і культур, багато в чому завдяки тому, що їх вживання може бути найрізноманітнішим.

Історія свята така: у 1996 році на конференції у Відні Міжнародна яєчна комісія оголосила, що святкувати всесвітній «яєчний» свято будуть у другу п’ятницю жовтня. Комісія переконує, що існує не менше дюжини причин для святкування Дня яйця, і багато країн, а особливо, виробники яєчної продукції, з готовністю відгукнулися на ідею відзначати свято яйця.

За останні десятиліття про яйця було сказано багато поганого, але недавні наукові дослідження показали, що абсолютно не потрібно уникати вживання яєць. У них міститься безліч необхідних організму поживних речовин, включаючи основні вітаміни і мінерали, а також антиоксиданти, які допомагають від деяких хвороб. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину. Тому з’їдати одне яйце в день дуже навіть можна.

Цікаво, що за деякими даними, світовим лідером в споживанні яєць визнають Японію. Кожен житель Японії з’їдає, в середньому, по одному яйцю на день – в Японії є навіть відома дитяча пісенька «тамаго, тамаго!» У цьому змаганні українці поки помітно відстають. Експерти вважають, причина всьому – різноманіття напівфабрикатів і продуктів швидкого приготування.

А американці висловлюють свою повагу цьому дорогоцінному продукту, проводячи щорічно Дні гігантського омлету, повідомляє Календар подій.