21 місце на землі, які неодмінно потрібно побачити

Незалежно від того наскільки продвинуті наші міста, на який рівень вийшли технології, зрештою ми втомлюємося від гаміру, стресу, натовпу й хочеться іноді побути в природі.

Люди не дають можливості Землі відновитися, проте, на щастя, не все ще втрачено. Красиві гори, блакитні озера, чудові океані з казковими островами – наша планета має багато захоплюючих місць і вражаючих пейзажів, які просто чекають на вас, щоб виявити їх.

Тим не менше, життя коротке, а кошти обмежені, тому потрібно звузити вибір.

Ми обрали 21 найдивовижніше місце в світі, проте, як говорять, “краса знаходиться в очах того, хто дивиться”, тому ви можете також мати свій власний персональний список місць, які необхідно побачити.

1. Каньйон Антилопа, США

Каньйон Антилопи (англ. Antelope Canyon) – каньйон, розташований на південному заході США, на півночі Арізони, поруч з містом Пейдж, неподалік від кордону з Ютою, в 240 км від Великого Каньйону Колорадського. Каньйон отримав свою назву, завдяки рудо-червоним стінам, що нагадує шкуру антилопи. Каньйон Антилопи не є національним парком і ймовірно, тому не відомий так широко як Великий Каньйон або каньйон Брайс. Він лежить на землях племені Навахо і належить індійцям цього племені. Щоб потрапити туди, потрібно заплатити мито за прохід по індіанській території і найняти провідника.

Існує два каньйону Антилопи – верхній і нижній. Вони знамениті серед фотографів всього світу через химерні форми скель, освітлених чудовим магічним світлом. Обидва каньйони представляють собою природно виникли гігантські щілини в піщаних скелях. Протягом декількох сторіч вода і вітер виточували в червоному піщанику поглиблення на кілька сотень метрів. Раз на кілька років, під час зливових дощів, кожен каньйон, зазвичай пересихає протягом року, затоплюється водою. Саме дощова вода, повільно стікаючи і несучи із собою піщинки, за багато років сформувала ці витончені рельєфні лінії усередині скель.

2. Острови Пі-Пі, Таїланд

Острови Пі-Пі (або Пхі-Пхі на англомовний манер) – архіпелаг біля узбережжя Таїланду, між материком і великим островом Пхукет. Частина провінції Крабі. Острови зуміли зберегти свою незвичайну красу і досі приваблюють гостей зі всього світу. Архіпелаг Пхі-Пхі складається з двох островів: Пхі-Пхі-Дон і Пхі-Пхі-Ле.

Острів Пхі-Пхі-Дон складається з двох вапнякових монолітів, з’єднаних невеликим містком, обабіч якого в декількох сотнях метрів розкинулися казково красиві пляжі в оточенні пальмових гаїв. Після полудня тут з’являються численні гості з Пхукета, але їх наплив починає спадати вже через дві години. До послуг туристів – недорогі готелі, торговий центр, маленька дискотека, кілька нових ресторанів. Авто і мототранспорту на острові практично немає. Багато хто проводить тут справді казкову відпустку.

Пхі-Пхі-Ле є вапняковим монолітом, що вертикально піднімається з води, приводячи в захоплення віндсерферів і підводників; разюче гарний гострими скелями, ідилічними бухтами і печерами. У печерах на острові Пі Пі Ле місцеві жителі за допомогою бамбукових жердин підіймаються на запаморочливу висоту за ластівчиними гніздами, які згодом використовуються для приготування делікатесних супів.

3. Тіра, Греція

Тіра (інакше – Фіра, Фера; так само Санторіні) – острів вулканічного походження в Егейському морі, входить в архіпелаг Кіклади. Площа складає 76 кв.км., протяжність берегової лінії – 70 км. Фіра разом з островами Тірас, Палеа Камені, Неа Камені і Аспро входить до групи островів у вигляді кільця, звану Санторіні і дала друга назва самому острову.

Жак-Ів Кусто назвав Санторін загадковою Атлантидою. Унікальний рельєф скель, червоний і чорний пісок пляжів, особливо красиво виглядають в променях сонця на заході.

4. Мальдіви

Назва «Мальдіви» походить від індуських слів «mahal» (палац) і «diva» (острів). Мальдівські острови складаються з двох рядів атолів, які є результатом тисячолітнього росту коралів. Щороку коралові колонії виростають на 1-4 см, поступово виходячи на поверхню водного простору. Внутрішня частина корала вмирає, і після деякого часу починає утворюватися лагуна. Це завжди виграшно для океану, адже ерозія перетворює корали в ніжний білий пісок, яким так знамениті мальдівські пляжі. Ще через кілька років (можливо, кілька сотень) утворюється новий острівець

Тут одне з кращих в світі місць для дайвінгу та сноркелинга – пірнання з маскою. На Мальдівах для цього є все: безлюдні острови, теплі та кришталево чисті води з прекрасною видимістю, що іноді перевищує 50 метрів, величезна кількість рифів і різноманіття морських мешканців.

5. Мачу-Пікчу, Перу

Про Мачу Пікчу – про місто так до ладу нічого не відомо:
– невідомо, коли саме і хто збудував місто
– невідомо, чому місто було побудоване на цій важкодоступній кручі, затиснутій між двох гір
– невідомо, як місто називалося
– невідомо, для чого було побудоване це місто
– невідомо, хто жив у цьому місті
– невідомо, чому місто було покинуте.

Місто було знайдено випадково і в основному, завдяки залізниці. На початку 20 століття американський археолог Хайрам Бінгем (Hiram Bingham) шукав в джунглях загублене місто Вилкабамбу. У долині Урубамба в цей час будували залізницю до майбутньої електростанції. А в 2007 році Мачу Пікчу був визнаний одним із семи нових Чудес світу.

6. Велика китайська стіна

Велика Китайська стіна, одна з найбільших чудес світу, була внесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1987 році. Стіна простягається через пустелі, степи, гори і плоскогір’я, тягнучись зі сходу на захід Китаю. Довжина стіни складає 8 тисяч 851 кілометр і 800 метрів.

Стіна стоїть вже більше 2000 років, тому деякі секції знаходяться на даний час в руїнах або взагалі зникли. Тим не менш, вона залишається однією з найбільш привабливих місць по всьому світу через її архітектурну велич та історичне значення.

7. Ісландія

Ісландія (ісл. ?sland) – «країна льодів», або «крижана країна», острівна держава, розташована в північній частині Атлантичного океану. Рейк’явік – найпівнічніша столиця світу. Ватнайекюдль – льодовик в Ісландії, найбільший льодовик в Європі. Ісландія – найбільший острів вулканічного походження. Найдивовижніше, що ландшафт Ісландії до цих пір змінюється, і острів продовжує зростати.

Ісландська приказка говорить: «Якщо вам не подобається погода, почекайте п’ять хвилин». Клімат в Ісландії досить однорідний – зима тепла (приблизно відповідає зимі Криму, літо дуже і дуже прохолодне (холодніше, ніж в Мурманську). Ісландія-загадковий світ льоду і вогню. Інший погляд на простір і час.

Кожен сезон має свій неповторний шарм і завжди є можливість, щоб випробувати нові речі, відкрити для себе красу і бути загіпнотизованим свіжістю і кольорами природи.

8. Острів Бора-Бора

Перлиною Тихого океану є острів Бора-Бора, названий на честь перламутрової лагуни у вигляді гірського масиву з трьома піками, найвища точка якого називається Отеману і досягає 727 м.

Острів наділений багатою природою, прозорими водами, а навколо основного острова розташувалися маленькі острівці під назвою моту. На одному з них знаходиться аеропорт, а на інших розташувалися готелі

9. Хвиля, Арізона (США)

Хвиля (The Wave), штат Арізона, США – природна галерея з піску і скель, розташовується уздовж кордону штатів Юти і Арізони в США, у відносній близькості від відомих парків США – Гранд Каньйон Парк, Американський національний парк Зіон.

Вчені стверджують, що ці унікальні гірські утворення формувалися протягом мільйонів років з піщаних дюн, поступово перетворюючись на більш тверді породи. Через вітер і дощі, які тривалий час впливали на утворення, вони придбали такі химерні форми.

Незважаючи на вік, «вершини маленьких хвиль» всередині галереї, дуже крихкі. Через це, потрапити всередину піщаної галереї не просто. Екскурсії обмежені кількістю туристів – до 20 чоловік в день. З урахуванням того, що це місце так само користується величезною популярністю серед професійних фотографів зі всього світу, для яких провести фотосесію тут заповітна мрія, ситуація з відвідуванням цього місця ускладнюється ще більше.

10. Петра, Йорданія

Петра – це дивовижне і, судячи з усього, дуже древнє місто в самому серці Йорданії., та є найбільшою туристичною визначною пам’яткою. В архітектурних елементах Петри мистецтвознавці знаходять пам’ятники, які могли належати і стародавнім єгиптянам, і древнім грекам, і древнім римлянам. Будівництво двох цитаделей в самому серці Петри приписують хрестоносцям. Але насправді, приводячи туристів на територію Петри, екскурсоводи чесно зізнаються: про це стародавнє і таємниче місто нічого точно не відомо. Ця загадковість і приваблює мандрівників з усього світу.

Стародавні руїни Петри заховані глибоко в піщаних горах неподалік від міста Ваді-Муса (Долина Мойсея).

Чудовий фасад Хазне (або Казни) представляє з себе унікальне творіння. У скульптурній групі фасаду мистецтвознавці угледіли Гора (єгипетського бога-орла), грецьку богиню Ніку, двох войовничих і прекрасних амазонок і двох кентаврів.

11. Печера кристалів, Мексика

Ця дивовижна печера була знайдена шахтарями, які на свій подив виявили це утворення на дні шахти. Печера повна гігантських кристалів, які були сформовані природою протягом мільйонів років. До речі, печера утворена в скельній основі, і печера неймовірно стародавня. Кристали – напівпрозорі, основний колір – білий, блакитний і золотистий.

12. Озеро Морейн, Канада

Льодовикове озеро в Національному парку Банф (Канада), знаходиться в долині Десяти піків на висоті приблизно 1885 м. Озеро підживлюється льодовиком і досягає свого повного наповнення лише з середини до кінця червня. Коли воно наповнене, у ньому відбиваються різні відтінки синього через заломлення світла на кам’янистому дні озера.

13. Гранд Каньйон, США

Гранд Каньйон являє собою одну з найбільш грандіозних і величних видовищ на нашій планеті. При розгляданні цієї неосяжної і глибокої ущелини створюється враження, що Земля відкрила тут свої двері і дозволила нам подивитися на свої таємниці, приховані в її глибоких надрах. Масштаби каньйону настільки величезні, що навіть з усіх кращих оглядових майданчиків видно тільки невелика частина ущелини. Ніхто в світі ще повністю не вивчив каньйон, незважаючи на те, що кожен рік його відвідують мільйони туристів з усього світу.

Гранд Каньйон – це більше, ніж прірва, розрізана серед скельних порід плато Колорадо. Це більше, ніж вражаючий пейзаж. Це більше, ніж місце відпочинку для тих, хто вивчає каньйон, подорожуючи по прокладених стежках або під час сплаву по бурхливій течї річки Колорадо. Гранд Каньйон – природна перлина світу, великий дар природи, краса і розмір якого викликає у нас подив. Безмежність каньйону змушує замислитися про роль людини у світі природи. Тільки тут приходить усвідомлення того, наскільки незначна людська історія в порівнянні з мільйонами років, що сформували його монолітні стіни.

14. Berry Head Arch, Канада

Ця чудова арка в морі знаходиться на Trail Spurwink Island, уздовж стежки Східного узбережжя. Дістатися до арки можна від порту Kirwan, але треба бути вкрай обережними, оскільки краї досить високі і скелясті.

15. Долина монументів, США

Це унікальне геологічне утворення, розташоване на північному сході штату Арізона і на південно-сході штату Юта (США). На території долини працює парк «Долина монументів», що належить племені навахо.

Долина служить однією з найбільш відомих туристичних визначних пам’яток США; на її території знімалися сцени низки кінофільмів (серед них – «Назад в майбутнє-3», «Безтурботний їздець», «Форрест Гамп», «Доктор Хто» тощо), а також кліпів і рекламних роликів, присвячених «ковбойській» тематиці.

Цей незвичайний краєвид утворений скупченням безлічі велетенських кам’яних скель. “Місце між скелями, де немає дерев”, – так на мові навахо, називається долина знаменитих скельних башт, що височіють над іржаво-червоним піском.

16. Плітвіцькі озера, Хорватія

Плітвіцькі озера – національний парк в Хорватії, що розташований в центральній частині країни. Води річки Корану, що течуть крізь вапняк, за тисячі років нанесли бар’єри травертину, утворивши природні дамби, які в свою чергу створили ряд мальовничих озер, водоспадів і печер. Парк також цікавий з точки зору спелеології – на його території розташовано 20 печер, а особливий інтерес представляють печери, що знаходяться під водоспадами.

17. Прекестулен, Норвегія

Прекестулен, по-англійськи також звана Preacher’s Pulpit («Кафедра проповідника») або Pulpit Rock («Скала-кафедра»), в давнину носила ім’я Hyvlatonn?. Це гігантська скеля висотою 604 м над Люсі-фьордом (Lysefjord) навпроти плато Кьераг (Kjerag) в комуні Форсанн (Forsand), Норвегія. Вершина скелі площею близько 25 на 25 метрів, квадратна і майже плоска. Зі скелі, що нависає над фьордом, відкривається чудовий вигляд, і завдяки йому скеля відома як одна з головних природних пам’яток Норвегії. У 2006 році близько 95,000 чоловік протягом 4 літніх місяців зробили 6-кілометрову прогулянку на Прекестулен. Стежка на Пульпіт Рок лежить серед найрізноманітніших гірських ландшафтів. Підйом на скелю від найближчої автомобільної парковки і зупинкового пункту Норвезької асоціації гірського туризму, які перебувають приблизно в годині їзди від Ставангера на поромі і автомобілі, займає близько 3-4 годин туди і назад.

18. Памуккале, Туреччина

Памуккале (тур. Pamukkale, в пер. – «Бавовняний замок») – природний об’єкт в провінції Денізлі на південному заході Туреччини. У нього входять 17 геотермальних джерел з температурою води від 35 до 100 ° C і водойми-тераси, що утворилися з травертину.

19. Сокотра, Ємен

Сокотра – невеликий архіпелаг з шести островів (населені Сокотра, Абд-ель-Курі і Самха) в Індійському океані біля узбережжя Сомалі, приблизно в 350 км на південь від Аравійського півострова. Складений в основному кристалічними породами.

Одне з найбільш чудових рослин – Сокотрове драконове дерево (Dracaena cinnabari) у вигляді величезної парасольки. Більшість видів рослин і тварин – ендеміки, тобто більше ніде в світі не зустрічаються. І це єдине місце на Землі, де ростуть унікальні темно-зелені дерева.

Неймовірно, але, саме, корінні жителі Сокотри, які навіть у наші дні через штормові вітри майже півроку відрізані від зовнішнього світу, вже давно усвідомили, що їх життя і добробут повністю залежать від збереження природного оточення. Тому протягом багатьох століть тут заборонено рубати живі дерева та чагарники, а худобу завжди пасуть, регулярно змінюючи пасовища, щоб не допустити їх виснаження. За дотриманням системи подібних правил і заборон, багато з яких знайшли відображення у віруваннях і фольклорі всіх остров’ян, як і раніше постійно строго стежать старшини всіх племен.

20. Озеро Хенерал Каррера (Carerra Lake), на кордоні Чилі та Аргентини

Основною перевагою озера, без сумніву, можна назвати – Мармурові печери або Мармурові храми. Вони одні з найбільш відвідуваних місць в Патагонії. Прекрасне альпійське озеро, розташоване на вапняковому півострові, увібрало в себе лабіринт печер і створило дивовижні пейзажі, вирізані в мармурі.

Яке місце ви будете пропонувати для 21-го?

За матеріалами boredpanda.com

___________________________________________________________________________

За допомогою мережі турагенцій “ДАТУР” Ви зможете побачити всі ці унікальні місця а також будете знати де закінчується земля

Адреси офісів ДАТУР:

м. Житомир, вул. Київська, 79
м. Житомир, вул. Київська, 10

Телефони: 36-12-33, 41-27-60 ,41-86-06
066-347-70-60 Вікторія, 063-63-68-262 Артем
067-410-51-73 Оксана, 050-463-22-21 Алла

м. Вінниця, вул. Пирогова 23-А, ТРЦ «FERIDE PLAZA». (0432) 55-26-85 Марина, 068-111-39-49, 063-629-77-30.

Для замовлень по Києву і Україні 063-63-68-262 Артем, 067-410-51-73 Оксана
www.hotway.com.ua