7 найцікавіших кладовищ техніки

Людство обростає сміттям і поступово тоне в ньому. Недалеко той час, коли планета – подібно до того, як було передбачено в мультфільмі «Валлі», – стане одним величезним звалищем.

Але є в цьому і свої плюси. Цвинтарі кинутої техніки, наприклад, – це надзвичайно захоплююче видовище. А крім того, на подібних звалищах можна знайти і щось корисне: мальовничі залізячки для арт-об’єктів або відповідний ретроекземпляр для реставрації та подальшого використання.

У всьому світі Forbes знайшов кілька таких звалищ, які допоможуть сучасній людині по-іншому поглянути на сміття.

Кладовище літаків (Тусон, штат Арізона, США, авіабаза Девіс-Монте)

Кладовище військових і цивільних літаків в Арізоні претендує на звання найбільшого авіаційного некрополя в світі. Його площа становить понад 6500 га, і на цій території повільно руйнуються 40 різних апаратів космічного призначення, а також понад 4000 літаків. З’явилося це кладовище відразу після Другої світової війни, проте це не результат недбалості або небажання утилізувати немислиму кількість військової техніки, а своєрідний музей-сховище. Тому й місце було вибрано таке, щоб літаки якомога рідше стикалися з несприятливими погодними умовами: сухий клімат і велика висота над рівнем моря.

На сьогоднішній день у ВПС США немає такої моделі літака, яка не була б представлена на Арізонівському кладовищі. Втім далеко не всі вони поховані там назавжди. Є й такі екземпляри, для яких це всього лише безкоштовна стоянка на невизначений термін. Так, за останні 25 років кожен п’ятий літак все ж повернувся на льотне поле. До речі, за оцінками фахівців, загальна вартість всіх об’єктів, що знаходяться на Арізонівському кладовищі, оцінюється приблизно в $35 млрд.

Кладовище кораблів (Нуадібу, Мавританія)

Найбільше кладовище кораблів розташоване в маленькому (незважаючи на те що це друге за величиною місто в країні) і мало кому відомому за межами Мавританії містечку Нуадібу. Саме тут – вздовж берегової лінії – стоять на мілині або, проржавівши, вже лежать на боці, понад 300 кораблів. Залишати їх тут почали порівняно недавно – в середині 1980-х, коли мавританці зрозуміли, що рибальський промисел не приносить їм бажаного доходу, і переключилися на інші сфери діяльності. При цьому багато кораблів просто покидали вздовж берега Нуадібу, користуючись тим, що місцеві корумповані чиновники закривають (за невелику плату, природно) на це очі.

Не так давно Євросоюз взявся фінансувати програму з розчищення затоки, яка передбачала лагодження та подальше використання найбільш добре збережених та утилізацію тих, що лагодженню не піддаються. Але до цього поки справа не дійшла, і вода в затоці досі неймовірно брудна – іржа, масло і паливо. Але зате ввечері, на заході, коли кольору води все одно не видно, кладовище кораблів перетворюється в одне з найромантичніших місць на землі.

Кладовище автомобілів (Фінікс, штат Арізона, США)

Кладовище машин, на відміну від інших транспортних кладовищ, не така вже й рідкість. Але різниця між різними машинними кладовищами величезна. Деякі з них – це всього лише звалище мотлоху, але є і «музеї» раритетних автомобілів. До них, власне, належить і кладовище машин в посушливому Фініксі.

На величезній пустці розміром в 12 з гаком гектарів звалено понад 5000 автомобілів, випущених до 1980 року. Причому багато з них в пристойному стані. Скарби знайти досить складно, в основному через масштабність і безсистемність кладовища. Але вони є. Більш того, якщо ви зможете сформулювати свої уподобання, заплативши за свій каприз, вам допоможуть відшукати предмет вашої мрії.

Таким чином, це не звалище, а вельми процвітаюче підприємство – своєрідний автомобільний секонд-хенд: ви можете купити раритетний автомобіль як цілком, так і практично будь-які запчастини. Саме для зручності у виборі запчастин більшість автомобілів стоять тут уже в розібраному стані. Але продається геть усе. Втім, купувати щось зовсім необов’язково. Особливо для того, хто хоче просто прогулятися або посидіти у справжніх американських автомобілях з минулого.

Кладовище військової техніки (Кабул, Афганістан)

Кладовище покинутій техніки є і в Афганістані, і це кладовище танків, залишених після виходу з країни радянських військ. Залишаючи Афганістан в поспіху, солдати менше всього думали про те, що ж робити зі згорілими, зламаними і просто нікому вже не потрібними танками. З тих пір пройшло вже більше 20 років, а вся техніка так і гниє в горах, одночасно будучи найбільшим пам’ятником цій безглуздій війні.

Багато танків поламані, багато суцільно покриті графіті, і серед цього іржавого заліза вільно гуляють діти, зовсім не думаючи про те, де вони влаштовують собі іграшкові будиночки.

Кладовище атракціонів у Spreepark (Берлін, Німеччина)

Найнеймовірніше по красі і загадковості кладовище – це кладовище атракціонів, розташоване в покинутому Spreepark в Берліні. Колись дуже процвітаючий, парк був закритий після того, як його власник збанкрутував. І з тих пір, ось вже більше 15 років, він заростає зеленню в очікуванні, коли ж його, нарешті, відреставрують – або пустять під знесення.

Для любителів гострих відчуттів цей парк буде цікавішим багатьох діючих: в листі ховаються іржаві американські гірки, можна знайти і колесо огляду, а в густій траві тут і там трапляються величезні динозаври, що йдуть в підземну невідомість тунелі, по яких, до речі, теж можна полазити.

Втім, парк офіційно вважається приватним володінням і охороняється поліцією. Але особливо сміливі можуть перелізти через паркан і проникнути на територію, а ті, хто не звик порушувати закон, можуть відвідати парк у вихідні: за невеликі гроші сторожа (а іноді, за чутками, і сам колишній хазяїн) проведуть екскурсію і покатають на тому, що до цих пір не заіржавіло.

Кладовище паровозів (Уюні, Болівія)

Кладовище паровозів у Болівії – така ж важлива пам’ятка країни, як Діснейленд у Франції: всі туристичні гіди завжди пропонують включити це місце в свою програму. Колись це просто був транспортний вузол, що знаходиться неподалік від маленького містечка Уюні. Але процвітанню містечка та розширенню транспортної системи завадили індіанці племені аймара, які вважали ці процеси вторгненням на їхню територію. Тепер це звалище локомотивів, з якими державі лінь возитися, так що вони надані на знищення сонцю та дощу.

На кладовищі поїздів час зупиняється, і ви неначе опиняєтеся всередині стоп-кадру з якого-небудь вестерну – відчуття ні з чим не порівняти. Тому це місце так і притягує людей – місцеві діти люблять там грати, а приїжджі – робити ефектні фотографії, уявляючи себе щонайменше Клінтом Іствудом.

Кладовище велосипедів (Сасагурі, Японія)

У Японії на велосипедах їздять практично всі – незалежно від того, є в родині машина чи ні. І змінюють велосипеди тут як рукавички, кидаючи старі де попало і нітрохи не шкодуючи про них, і анітрохи не турбуючись про охорону навколишнього середовища. Тому велосипедних звалищ в Японії досить багато.

Одне з наймальовничіших знаходиться в селищі Сасагурі. Мало того, що там повно велосипедів в хорошому робочому стані, але неважко знайти і масу раритетних моделей, до яких японцям просто немає ніякого діла: триколісні велосипеди, тандеми, велосипеди з колясками, спортивні, гоночні і незвичайні витончені міські велосипеди з маленькими коліщатками. Справа за малим – доїхати до Сасагурі, а вже двоколісний транспорт буде забезпечений будь-кому. Втім, можливо, він потребуватиме легкого ремонту або фарбування.

___________________________________________________________________________

За допомогою мережі турагенцій “ДАТУР” Ви зможете побачити всі ці місця.

Адреси офісів ДАТУР:

м. Житомир, вул. Київська, 79
м. Житомир, вул. Київська, 25

Телефони: 36-12-33, 41-27-60 ,41-86-06
066-347-70-60 Вікторія, 063-63-68-262 Артем
067-410-51-73 Оксана, 050-463-22-21 Алла

м. Вінниця, вул. Пирогова 23-А, ТРЦ «FERIDE PLAZA». (0432) 55-26-85 Марина, 068-111-39-49, 063-629-77-30.

Для замовлень по Києву і Україні 063-63-68-262 Артем, 067-410-51-73 Оксана
www.hotway.com.ua