Ансамбль “Шльонськ” завершив Дні польської культури у Житомирі

Пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні польського колективу житомирська зала вітала стоячи. Концерт ансамблю «Шльонськ» завершив Дні польської культури у Житомирі.

Дні польської культури у Житомирі завершилися концертом Державного національного ансамблю пісні і танцю «Шльонськ», який відбувся 18 жовтня у Житомирському обласному українському музично-драматичному театрі ім. І. Кочерги в рамках XVII міжнародного фестивалю польської культури «Веселка Полісся» («T?cza Polesia»).

На концерті були присутні начальник управління культури і туризму ОДА Юрій Градовський, Житомирський міський голова Володимир Дебой, голова Житомирського відділення Спілки поляків України Вікторія Щур-Лясковська, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек, Почесний консул Республіки Польща у місті Житомир Юрій Водерацький, голови районних польських товариств Житомирщини.
Вікторія Щур-Лясковська перед початком концерту розповіла глядачам, що Дні польської культури у Житомирі проходять у рамках головування Польщі в Раді Європейського Союзу під почесним патронатом Маршалка Сенату Республіки Польща Богдана Борусевича та Маршалка Сілезького воєводства Адама Матусєвіча. Організатор – Спілка поляків України в Житомирі.

«Сьогодні ми вітаємо на цій сцені ансамбль, який давно став послом польської культури у світі, – сказала Вікторія Щур-Лясковська. – Колектив був створений 1 липня 1953 року і є одним із найбільших артистичних марок Польщі. Близько 120 концертів ансамбль має щороку.

За свою історію «Шльонськ» провів понад сім тисяч концертів для більше, ніж 25 мільйонів глядачів на п’яти континентах у 45 країнах світу. У репертуарі – 12 різних програм: видовища, які вражають різноплановими постановками фольклору всіх районів країни. У доробку колективу 20 платівок, виданих у золотому зібранні «Шльонськ». Серед них п’ять золотих платівок і одна платинова. Через освітньо-концертну діяльність ансамбль презентує класичну сакральну музику.

Високий художній рівень приніс ансамблю «Шльонськ» світове визнання. Отримані нагороди і дипломи (Шльонський Почесний знак музикантів і артистів, Почесний диплом президента США, Диплом міністра культури СРСР і ін.) – ще одне підтвердження професіоналізму артистів».

Житомирські глядачі вітали польський колектив бурхливими оплесками. Уся зала піднялася під час виконання пісні «Реве та стогне Дніпр широкий».

Наприкінці виступу ансамблю до гостей і присутніх звернувся міський голова Володимир Дебой. «Для нас велика честь приймати у себе такий колектив», – сказав він.

Також до присутніх звернулися Почесний консул Республіки Польща Юрій Водерацький і генеральний директор ансамблю «Шльонськ» Збігнєв Чєрняк.

Від Житомирської облдержадміністрації, Житомирської міської ради, Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці та Консульства Республіки Польща у місті Житомир та польської громади Житомирщини для колективу «Шльонськ» винесли корзини квітів.

Фото Катерини Тарановської