Банки почали «прощати» борги за кредитами

Масове списання проблемних позик за 50-90% їх вартості готівкою намагаються не афішувати, щоб не піддалися спокусі сумлінні платники

Українські банки перейшли на новий етап роботи з проблемними позичальниками, пише «Ділова столиця».

Якщо раніше практикувалася реструктуризація боргу, а пізніше тотальне стягнення застав через суди, то з кінця літа фінансові установи все частіше стали застосовувати договірне списання проблемної заборгованості.

Мова йде про викуп недобросовісним позичальником свого кредиту за готівку в обсязі від 50% до 90% боргу. Останнє банки «пробачають». При цьому можна домовитися не тільки про списання самого кредиту, але і всіх пені та штрафів.

«Хоча банки і намагаються його (цей метод) не афішувати, проте пропонують вже не десяткам проблемних позичальників, а сотням. У деяких випадках були зафіксовані навіть перші випадки масових акцій: пропозиції про списання боргів отримували поштою всі неплатники, які прострочили виплати на 60 днів», – пише видання.

Уточнюється також, що основна причина нерозповсюдження про таку практику з боку банків – боязнь, що затримувати платежі і чекати «прощення» боргів почнуть і дисципліновані позичальники.