Чи розміняють стадіон «Електровимірювача» на 5 спортивних майданчиків: думки зацікавлених осіб

Останнім часом в Житомирі неабияк активізувалися земельні питання.

Перші півроку керування містом новим міським головою у цій сфері було все якось спокійно. Аж тут – понеслося. Спочатку виник конфлікт з можливим місцем будівництва гіпермаркету «Епіцентр», потім «виплив» стадіон заводу «Електровимірювач» (Домбровського, 25). Його закатали у асфальт, після чого почали лунати вигуки обурення – країна приймає Євро, а у нас в асфальт стадіон закатують.

Ситуація зі стадіонами у Житомирі взагалі якась зачарована. Житомир – єдиний обласний центр, який не має футбольної арени, яка б відповідала мінімальним умовам експлуатації. Звісно, це ганьба. Стадіон «Полісся» потребує великих капіталовкладень і під цю справу обласна влада створила спеціальний фонд. Поки зберуть хоч якісь гроші і розпочнуть реконструкцію «Полісся», може пройти не один рік. Але ж у футбол треба грати вже сьогодні. А грати ніде…

Репортер Житомира вирішив зібрати думки, щодо бачення подальшої долі стадіону «Електровимірювач». Як виявилося, думки кардинально розходяться. Одні наполягають на відбудові стадіону у тому ж місці і надають гарантії його зведення, інші кажуть, що на Домбровського, 25 великий стадіон на декілька тисяч місць звести неможливо з будівельних, технічних, архітектурних вимог. Є й ті, хто нагадує про те, що асфальт на місці футбольного поля поклали незаконно. Є й інші думки…

Але про все по порядку:

Голова Житомирської обласної федерації футболу Олександр Коцюбко для вирішення гострої проблеми з відсутністю у місті футбольної арени залучився підтримкою Федерації Футболу України. За словами Коцюбка, держава виділяє значні кошти (5 мільйонів гривень) Житомиру, а ФФУ, яка цього року відзначає 20-ту річницю свого заснування, зобов’язується збудувати нам сучасний футбольний стадіон на 6000 місць, який став би просто спасінням для місцевого футболу і зайвим, навіть за умов реконструкції стадіону «Полісся» точно б не був.

Олександр Коцюбко інформує, що протягом кількох місяців у Житомир приїжджають високі чини Федерації футболу України. Вони зустрічалися з нашим мером, підтверджували наміри збудувати в Житомирі стадіон, як в усній формі, так і документально (є гарантійні листи ФФУ про надання сприяння, зокрема надання технічної документації на стадіон і часткове фінансування його будівництва).

Також є заява з проханням надати землю для будівництва стадіону. Землі під стадіон до сих пір знайти не змогли. Замість того – напередодні Євро-2012, закатали в асфальт футбольне поле заводу «Електровимірювач» і здійснюють там незаконні будівельні роботи, облаштовуючи без дозволу торговельні місця… Цієї ділянки сповна б вистачило для будівництва сучасного стадіону!

Олександр Коцюбко наголошує на тому, що таких подарунків Житомиру від Федерації Футболу України, як профінансоване будівництво стадіону, у подальшому може й не бути.

Олександр Коцюбко, голова обласної федерації футболу: «10 років тому ці підприємці взяли землю під бізнес. Територія для торгівлі була надана за умови відбудови сусіднього футбольного стадіону заводу «Електровимірювач» та облаштування у місті дитячо-спортивних майданчиків. На комісії ці підприємці представили гарний проект стадіону і депутати міської ради надали право на розташування торгових точок.

За ці роки керівники-господарі цього базару, депутати міської ради під різними причинами не виконали своїх зобов’язань – не відбудували стадіон, не облаштували спортивні майданчики. Це, так би мовити, історія питання.

Тепер у підприємців, причому ще у 2010-му році закінчився термін оренди. І що ми бачимо – самоуправство! Не дочекавшись отримання дозволу на пролонгацію договору оренди 1,3 га землі по вул. Домбровського, 25 стадіон закатали в асфальт і почали на ньому торгувати. І це при тому, що земельна комісія 28-го вересня зняла це питання з порядку денного сесії міської ради. Тобто, земля, яка мала б служити футбольній громаді міста захоплена без дозволу і навіть всупереч рішенням земельної комісії.

Сьогодні нам повідомили «радісну звістку» – підприємці знову обіцяють звести 5 спортивних майданчиків. А їхні попередні зобов’язання вже списані? Де відновлений стадіон, де ті майданчики, які вони мали облаштувати ще 10 років тому? Де стадіон, відновлений в іншому місці, в кінці-кінців? Нічого не має. Зобов’язання не виконані. І це при тому, що прибуток ринку сягає близько 4,5 мільйонів гривень на місяць.

Я чужих грошей рахувати не хочу, але якщо до цієї території добавити ще 1,3 га землі, уявляєте, який прибуток матимуть підприємці? Невже ті 5 спортивних майданчиків, які вони обіцяють звести, стануть рівноцінним обміном з тими прибутками, які вони планують отримати? За рахунок кого? За рахунок житомирян.

Як бачимо, ніхто там не думає про наших дітей, молодь, ветеранів футболу. У цих людей «соблазн земних благ преобладает над голосом рассудка». Скажіть, будь-ласка, чи зможе нормальна людина навіть з морально-етичних міркувань закатати в асфальт футбольне поле?

Ми стоятимемо до останнього. Питання земельною комісією зняте. У нас є місячний термін. Ми надали нашим депутатам проектно-кошторисну документацію стадіону Баннікова з гарантіями ФФУ на фінансування його будівництва та висловлюємо, як футбольна федерація, офіційне бажання прийняти участь у відновленні на цьому місці футбольного стадіону. Що виберуть наші керівники – черговий базар чи футбольну споруду, побачимо. Їхнє рішення багато що прояснить.»

А що ж думають про долю стадіону «Електровимірювача» інші компетентні люди:

Голова земельної комісії регіонал Микола Туфанов пояснити своє бачення майбутнього земельної ділянки 1,3 га за адресою: Домбровського, 25 Репортерові Житомира відмовився.

Олександр Радько, голова фракції ВО «Батьківщина» у Житомирській міській раді, представник комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування: «Очевидно, що це самоуправство, коли стадіон без жодних дозволів закатали в асфальт, не могло не пройти без якогось погодження з місцевою владою. Це ж на очах у всіх. У нас є контролюючі органи, інспекція з благоустрою, архітектура, прокуратура – нехай якось реагують на цей факт!»

Олена Сарно, начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради: «По сантехнічним, будівельним, містобудівним нормам пропонований стадіон у тому місці відновити фізично неможливо.

Стадіон – це не тільки внутрішня площа чаші споруди, а й навколотрибунна інфраструктура. Де на Домбровського, 25 є стільки місця? Згідно норм має бути 30% озеленення території. А там з усіх боків землю оточує приватна власність, територія густонаселена, дорога вузька, в повітрі – лінії електромереж, збоку – Сінний ринок.

Для того, щоб там збудувати стадіон треба повністю виселяти весь Сінний ринок. Розумієте, що у такому разі буде соціальний вибух, оскільки люди залишаться без роботи. Тому реконструкцію або ж зведення стадіону на Домбровського, 25 за тих умов, які склалися зараз, я вважаю, неможливою.

Разом з тим, ми дбаємо про розвиток спортивної інфраструктури, а тому перед підприємцями стоятиме умова – зведення 5-ти сучасних футбольних спормайданчиків зі штучним покриттям, кошторисна вартість кожного з яких – 250 тисяч гривень (такий майданчик встановили у 30-й школі, про що писав Репортер Житомира). А дотримання підприємцями цих зобов’язань обов’язково буде проконтрольовано депутатами та громадськістю.»

Володимир Михалець, депутат Житомрської міської ради, фракція «Фронт Змін»: «Коли приватизували завод «Електровимірювач», обіцяли місту відбудувати інфраструктуру, запропонувати цікаві об’єкти для молоді та дітей. Цього зроблено не було.

Зараз місце, де мав бути стадіон почали асфальтувати і обіцяють за це місту побудувати дитячі майданчики. Вважаю, що ухвалювати рішення з цього приводу поспіхом не доцільно. Саме тому його ухвалення було відстрочено. Потрібно, щоб власники надали адреси, де буде розміщено майданчики, їх кількість, вартість робіт, яким інвентарем вони будуть обладнані та скількох дітей чи дорослих зможуть приймати.

Одним словом, наскільки суттєвою буде компенсація місту, громаді за відчуження земельної ділянки. Лише після цього можна буде повернутися до розгляду проекту рішення.»

Репортер Житомира виїхав на місце і пройшовся заасфальтованим футбольним полем:

Юрій Ткаченко, депутат житомирської міської ради ВО «Батьківщина», депутатська група «Воля народу», представник власника ПП «Відлуння»: «Сьогодні, коли постало питання про зміну цільвого призначення цієї території та встановлення місту 5-ти повноцінних спортивних майданчиків, одразу ж почався спротив «громадських діячів», які почали говорити про те, що у Житомирі погані підприємці закатують в асфальт футбольне поле. Так я хочу спитати: де всі ці патріоти міста були останні 20 років, коли поле стояло заросле бур’янами, а його поверхня була справжнім болотом?

Сьогодні ми зобов’язуємось збудувати місту 5 спортивних майданчиків – 4 з яких – зі штучним покриттям. Все для того, щоб молодь, яка має потребу і бажання грати у футбол змогла це зробити на повноцінних якісних міні-площадках.

Комусь це не подобається. І я розумію,що це політична кон’юнктура частини депутатського корпусу. Багатьом не до вподоби моя позиція і мої погляди, а насамперед те, що у міській раді існує позаполітична депутатська група «Воля народу», яка не йде у фарватері ані влади, ані опозиції.

Тепер щодо землі на якій розташовувався стадіон. Справді, з 1998 року він перебував в оточенні торгівельних майданчиків. В травні 2008-го року рішенням сесії нам продовжили оренду ще на 5 років. Тобто, інформація про те, що договір оренди у нас закінчився ще у 2010 році є недостовірною. Крім того,згідно Господарського Кодексу України якщо жодна з сторін не надіслала заяви про розірвання договору – він прологнується.

Чому постало питання сьогодні: 2 місяці тому ПП «Відлуння» викупило у заводу «Електровимірювач» майновий комплекс стадіону «Авангард». Зараз виходить так, що майновий комплекс перебуває у власності ПП «Відлуння», а земля – має статус громадського використання. Відповідно, постало питання про зміну цільового призначення території з спортивної споруди на місце ведення торгівлі.

Ми плануємо облаштувати безкоштовні стояночні місця, щоб покупцям було зручно здійснювати покупки у нас, зрозуміло, що таким чином ми знімемо навантаження з прилеглої до території ринку ділянки вулиці Домбровського, забезпечимо логістику.

Ринок справно платить всі відрахування у місцевий бюджет, дає робочі місця, забезпечує житомирян недорогими продуктами харчування. Крім того, місто отримає 5 спортивних майданчиків, на яких усі охочі зможуть грати у футбол. Хіба немає у цьому вигоди для міста та громади?».

____________________________________________________________________________

Як бачимо, у кожного з поважних представників влади і громадськості власний погляд на те, що ж робити з територією, яка колись була стадіоном. А читач свої висновки нехай зробить сам.

Сергій Фещенко