Чию маму?! У Житомирі затопило під’їзд! (фото, відео)

«Позвони своїм сусідам, бо в мене зі стелі капає вода. З вашого девятого вже на мій сьомий дісталась. Може, вони кран забули закрити,» – так мене розбудила сусідка в неділю вранці.

Поки я шукала номер телефону, на нашій площадці вже зібралось чимало сусідів. У них була та сама проблема. І ніхто не знав, що коїться. Було лише чути, як лив дощ у 124-ій квартирі, що на 9-му поверсі. Мабуть, прорвало трубу. Не гаючи часу, чоловіки побігли на дах, діти – в ЖЕБК, а жінки – по сусідам за поміччю. І тут розпочалось найцікавіше…

Була б це Україна, якби все було добре, принаймні були б це не житомирські жеки. Опалювальний сезон у нашому місті розпочався зі спецефектами під назвою «квартирний дощ».

16 жовтня один з під’їздів за адресою проспект Миру, 25 постраждав від запуску системи опалення: прорвало трубу. Як наслідок, затопило правий стояк квартир з 9 по 5 поверх. «Зношення системи, перепад температури, гідравлічні удари,» – такі причинні фактори назвав Микола Боровець, комунальний заступник Володимира Дебоя.

Зрозуміло, що при запуску пішла напруга на трубу, яка не витримала, і дала тріщину. Ніхто й не сперечається про старість наших опалювальних систем, але спирати все на них не слід. Принаймні наша система служить уже 23 роки і лише зараз дала збій на відміну від ЖЕБК.

«Сьогодні о 10:30 ми запустили опалення. І там все рвонуло. ЖЕБК ні в чому не винен, адже це все диверсія. Я вам показував, що вирвано заживо стійку з-під труби опалення. Хтось заходив з іншого боку даху й скоїв таку неприємність. Тому ні шефа, ні майстра, ні моєї вини я не бачу,» – так роз’яснив ситуацію Гофман Микола Володимирович, слюсар-сантехнік ЖЕБК №2.

Ось так прорвало трубу

І тепер стає спекотно не тільки від потоку гарячої води, що стікає по стінам. Опалення запустили о 10:30, а о 10:38 трубу вже прорвало. Тобто, працівники жеку не прослідкували за процесом навіть 8 хвилин. І тут виникає питання: «У чому полягає їхня робота?»

Адже перед запуском вони повинні перевірити справність і готовність всієї системи, а після – проконтролювати процес. Крім цього, керівництво ЖЕБК мало сповістити жителів будинку про його підключення до опалювального сезону. І тим паче, на їхніх плечах лежить відповідальність за те, що будь-хто може проникнути на дах.

Тому в будь-якому разі це палка в двох кінцях. З якого боку не підійди – вина за ЖЕБК. А вся ця ситуація не халатність працівників, а повна їхня бездіяльність.

Далі буде?

Далі було.

Мокрі стіни, відсутність електрики, здуті меблі, зіпсовані підлоги, мокрі гроші в прямому сенсі слова… Постраждалі, а це власники 7 квартир, одразу ж почали складати заяву про відшкодування збитків.

«Дай Бог їм здоров’я,» – такою була відповідь слюсара-сантехніка нашого ЖЕБК на питання про подальшу долю потерпілих.

А виконуючий обов’язки директора ЖЕБК Шпаківський Леонід Теофілович додав: «Шанс є завжди. А по даному факту будемо звертатись до компетентних органів щодо виявлення винних осіб. І ремонт постраждалим буде робитись за їх рахунок».

Просто цікаво, яким чином керівництво ЖЕБК буде шукати безпритульного, який зірвав стійку, за їхніми словами, і вимагати з нього відшкодування збитків семи квартир.
Все стає на свої місця. Справді, не ту країну назвали Гондурасом, і не те місто Жмеринкой.

Правда, Леонід Теофілович пообіцяв, що трубу залатають ще вчора о другій годині дня. Та, мабуть, в пошуках жебрака вони забули про людей, які сидять без опалення, а деякі – ще й без світла. Одразу ж згадується слова пана Боровця з вчорашньої конференції про прориви тепломереж міста: «Їх оперативно ліквідовують». Цікаво тільки де?

Чекали ліквідації – і не дочекались. Якщо ЖЕБК не йде до людей, то люди йдуть в ЖЕБК. І там пояснили, що як тільки підсохнуть плями на стінах, то прийде комісія, яка виміряє їх розмір і поставить вердикт, чи це дійсно збитки для людей. Звучить доволі абсурдно. А щодо труби, то якось залатають.

І навіть якщо комісія здобриться над людьми, то ремонт буде робитись найдешевшим чином, тобто без врахування справжньої його вартості до потопу. За словами працівників ЖЕБК: «Бувало й гірше. І ніхто їх не просив робити французькі стелі й стелити новий ламінат». Видно, там живуть за принципом «випала стіна – повісь рядно», або «закінчились шпалери – постав шафу».

Потерпілі 25-го будинку одноголосно стверджують, що краще зробити все самим, адже після втручання ЖЕБК може бути ще гірше. Не зрозуміло лише одне, за які послуги ми платимо ЖЕБК?

Як сказав Микола Боровець: “Котельні працюють з максимальною потужністю у тестовому режимі!” Помітні результати їх діяльності: максимальне затоплення людей, максимально теплі батареї, максимальна робота жеку.

Ірина Сташко

9-ий поверх

Дах

8-ий поверх