Держприкордонслужба надійно захищатиме інтереси України

Персонал північого регіонального управління забезпечив достатній рівень надійності охорони кордону.

Під час розширеного засідання колегії Північного регіонального управління, яке проходило в Житомирі розглянуто питання підсумків оперативно-службової діяльності за 9 місяців поточного року, визначено завдання на наступний період 2011 року.

Заступник голови Держприкордонслужби генерал-лейтенант Ігор Риньков констатував, що враховуючи оперативну обстановку та досягнуті результати органи охорони кордону Північного регіонального управління у 2011 році забезпечили достатній рівень надійності охорони кордону і виконали поставлені завдання по захисту національних інтересів України.

Протягом 9 місяців 2011 року оперативно-службова діяльність регіонального управління здійснювалась в умовах складної та динамічної обстановки. В рамках протидії протиправній діяльності за цей період проведено 3 операції та 18 оперативно-профілактичних та спеціальних заходів.

Наполеглива робота всього персоналу дозволила забезпечити збільшення показників у порівнянні з аналогічним періодом минулого року за основними напрямками, а саме: на 17% затримань порушників державного кордону (1101(2010рік) проти 1288 (2011рік)); в 2,8 рази боєприпасів (1325 шт. проти 3724 шт.), в 3,1 рази вибухових речовин (0,75 кг проти 2,33 кг), на 33% по вилученню із незаконного обігу наркотичних речовин (11,027 кг. проти 14,644 кг.); в 1,6 рази виявлено підроблених документів (15 проти 24); на 7% виявлено осіб з чужими документами (14 проти 15); автомобілів на 12% (322 од. проти 361 од.), з них в 2 рази з підробленими та технічно-несправними документами (51 од. проти 103 од.).

Наряду з цим зменшились результати: на 1 % щодо вилучення зброї (242 од. проти 239); в 6,7 разів по виявленню незаконних мігрантів (3924 осіб проти 590 осіб), в 4,5 рази по непропуску в Україну потенційних мігрантів. Саме переорієнтація шукачами кращої долі напрямків транзиту до країн Європейського Союзу дало спад цієї активності. Значний початок зменшення кількості незаконних мігрантів відмічається з 2008 року.

З усіх виявлених незаконних мігрантів 88,5 % були вихідцями з країн СНД і тільки 10,2% з країн міграційного ризику, тоді як ще 3 роки тому відсоток вихідців з країн Південно-Східної Азії (ПСА) та Африки сягав 20%. Викриття та притягнення до кримінальної відповідальності організаторів та пособників угруповань, які займаються переправленням мігрантів, привело до їх зміни напрямку транзитного слідування через Білорусь та країни Прибалтики.

Також на це вплинуло й збільшення кримінальної відповідальності причетних до переправлення осіб. Крім того, чітко простежується переорієнтація незаконного проникнення в Україну не через «зелену» ділянку кордону, а через пункти пропуску. Використовують для цього як легальний в’їзд з приватною, освітньою та туристичною метою, так і слідування по підробленим документам.

Однією з популярних схем залишається схема прибуття іноземних громадян на навчання. Намагаючись не допустити поширення цього, начебто легального каналу, Державна прикордонна служба України спільно з Міністерством внутрішніх справ України в поточному році двічі проводила операцію «Студент». Ці заходи допомогли викрити стан справ у вузах та запобігти правопорушенням. Для ефективної протидії незаконній міграції постійно проводиться взаємодія зі співробітниками СБУ та МВС, зацікавленими міністерствами та місцевими органами влади по впровадженню системних заходів, направлених на виявлення та затримання нелегальних мігрантів.

У виступах керівництва регіонального управління було також акцентовано увагу присутніх, що на ділянці відповідальності протягом даного періоду, проводились заходи щодо посиленої охорони державного кордону по зовнішньому периметру зони відчуження. В зв’язку з чим запроваджено контроль організованого відвідування туристами Чорнобильської зони, з початку року – 605 груп, більше 8 тисяч осіб. В 4 випадках проведено моніторинг обстановки та радіологічну розвідку території зони відчуження на БТР з МВС, СБУ, МНС.

За результатами оперативно-розшукових заходів самостійно та спільно з іншими правоохоронними органами за 9 місяців припинено діяльність 14 злочинних груп у складі 37 осіб. В результаті розгляду кримінальних справ у судах до кримінальної відповідальності притягнуто 35 громадян.

Продовжено позитивні надбання минулого року по удосконаленню оперативної взаємодії з правоохоронними відомствами України. За матеріалами оперативно-розшукових підрозділів іншими правоохоронними органами порушено 54 кримінальні справи відносно 59 осіб.

В ході засідання колегії було розглянуто результативність кожного відділу прикордонної служби, дано оцінку кожному керівнику за всіма напрямками оперативно-службової діяльності та визначено завдання на наступний період поточного року.

Віктор Вирва