Десять див світу, які можуть зникнути до 2030 року

Нещодавно було оприлюднено сенсаційне дослідження, яке показує, що не все на нашій планеті так прекрасно, як здається на перший погляд.

Людство, в гонитві за прибутками і в прагненні зробити своє життя комфортнішим, робить все, щоб з лиця землі зникали природні пам’ятки. Вже навіть складений список тих «чудес», які можуть повністю зникнути через 15-18 років.

1. Зникнути з лиця землі може другий за величиною риф у світі – Белізький бар’єрний риф, який знаходиться біля узбережжя Белізу. Він являє собою комплекс коралових рифів, довжиною майже 300 кілометрів. Також цей риф знаменитий унікальною екосистемою, яка сформувалася біля нього. Тут мешкають більше півтисячі риб, і росте понад сто видів різних коралів. Белізкій бар’єрний риф щороку відвідує не менше 130 тисяч туристів. Особливо цей риф люблять дайвери.

Але вже з 1998 року почався занепад рифа. Він втратив в деяких місцях до половини коралів. І процес триває і далі. Вчені його пов’язують зі згубними дійствами людини, а також глобальним потеплінням.

2. Якщо не будуть прийняті заходи по ефективному захисту Конголезької западини, то вже до 2040 року, більша частина її флори і фауни будуть назавжди втрачені. Такі невтішні прогнози зробили фахівці ООН. Основна причина – діяльність людини. Ліси Конголезької западини вирубують для того, щоб облаштувати пасовища або викопати шахти. Якщо не вжити кардинальних заходів по захисту западини, то не тільки будуть назавжди втрачені рідкісні зразки флори і фауни, а також може навіть змінитися клімат на цій території.

3. Може повністю зникнути з лиця землі і Мертве море. Воно постійно міліє (за останній час обміліло майже на 25 метрів), щороку берегова лінія відступає на цілий метр. Причина деградації Мертвого моря в тому, що з одного боку виробники косметики регулярно виснажують його мінеральний запас, з іншого те, що країни, які знаходяться вздовж річки Йордан, з кожним роком витрачають все більше води (вода в море надходить тільки з цієї річки).

Деградація Мертвого моря розпочалася в 1960 році, саме тоді Ізраїль, Сирія, а також Йорданія почали забирати до 95% стоків річки на потреби сільського господарства. Якщо терміново не вжити заходів, то через тридцять років море просто перестане існувати.

4. Найближчим часом людство може втратити і Національний парк Еверглейдс у Флориді, який в народі називають «трав’яною рікою». Він розмістився на болотах, і цікавий тим, що тут росте понад дві тисячі рослин, які характерні для тропічної і помірної кліматичної зони. Тільки в цьому парку водиться рідкісна флоридська пантера. Також цей парк відомий серед орнітологів, які вважають його найкращим місцем на планеті для вивчення життя птахів.

Парк почав деградувати через те, що більше половини води відкачують для потреб прилеглих ферм. Крім цього, стоки з цих ферм забруднюють болота. Це призвело до того, що за останні сто років площа парку скоротилася вдвічі. І якщо згубні дії людей не будуть припинені, то й сам парк повністю зникне, а з ним і близько 20 видів тварин, які живуть тільки на його території.

5. Може, таке трапиться, що острів Мадагаскар буде існувати тільки у відомому мультику. Його територію (лісові насадження, займають лише 5% суші) безжально вирубують і спалюють. Це і призведе до того, що всі рослини, а з ними і всі тварини просто перестануть існувати.

6. Через глобальне потепління можуть зникнути і Мальдівські острови. Вже зараз вода біля островів стала теплішою на два градуси, а це може привести до того, що близько Мальдів можуть загинути корали. Крім цього вже почалися зміни в кліматі. Припливи стають більш агресивними, а таких штормів, як відбуваються зараз, місцеве населення не може пригадати. Експерти ООН прогнозують, що в найближчому майбутньому пляжі на островах взагалі будуть затоплені водою.

7. Від глобального потепління страждають також Північний і Південний полюси. Протягом 20 років в Антарктиді перестануть формуватися нові масиви льоду, а вся популяція білих ведмедів просто вимре. В Арктиці ж загине практично вся популяція королівських пінгвінів.

8. Якщо на полюсах вимирають ведмеді і пінгвіни, то в Індії – тигри. Через 12 років ці «кішки» можуть повністю зникнути як вид. А все «завдяки» тому, що браконьєри знищують цих тварин, не дивлячись на всілякі заборони. Крім цього, скорочуються і ареали проживання тигрів. Місцеві жителі перетворюють ліси у поля для заняття сільським господарством.

9. Людська жадібність може призвести до того, що з лиця землі зникнуть і джунглі Тахуаману. Саме тут ростуть цінні породи червоного дерева, які вирубують для продажу в Штати, адже з цього дерева можна виготовити меблі, які коштує мільйони. Крім цього, в сусідніх регіонах з джунглями ведуть видобуток золота, у зв’язку з цим і повітря, і вода забруднюються ртуттю.

10. В Азії може висохнути річка Янцзи. Зараз вона переживає найбільшу засуху за останні півстоліття. І виною цьому не тільки і не стільки погода. Люди вирубують ліси, будують дамби і водосховища, а це все позначається на повноводді річки. Якщо Янцзи пересохне, то всі рослини і тварини, які живуть і ростуть біля берегів, просто загинуть.

___________________________________________________________________________

Спешите увидеть эти прекрасные места Земли, пока они ещё существуют. В этом Вам поможет сеть агентств “Датур”.

Адреса офисов ДАТУР:

г. Житомир, ул. Киевская, 79
г. Житомир, ул. Киевская, 25

Телефоны: (0412) 36-12-33, 41-27-60 ,41-86-06

Оксана Козловская 067-410-51-73 ok_oa@mail.ru
Виктория Казмирук 066-347-70-60 datour@ukr.net
Артём Козловский 063-63-68-262 artourizm@rambler.ru
Алла Федорко 050-463-22-21 ftour@ukr.net
Елена Булах 063-20-33-147 elen___@bigmir.net

г. Винница, ул. Пирогова 23-А, ТРЦ «FERIDE PLAZA». (0432) 55-26-85 Марина, 068-111-39-49, 063-629-77-30.
doc.mar@mail.ru

Для заказов по Киеву и Украине 063-63-68-262 Артём, 067-410-51-73 Оксана
www.hotway.com.ua