Дев’ять уроків життя від Конфуція

1. Просто підтримуйте рух.

«Абсолютно не важливо, як повільно ви йдете до тих пір, поки ви не зупинитеся».

Якщо ви будете продовжувати рух у правильному напрямку, то в кінцевому підсумку ви прибудете до місця призначення. Посидючість повинна бути послідовною, кожен може добитися успіху, не припиняючи рух. Людина, яка добилася успіху, це людина, яка залишається прихильною своїй меті, не дивлячись на обставини.

2. Заточуйте ваші інструменти.

«Очікування в житті залежать від старанності. Майстру, який удосконалює свою роботу, необхідно заточувати свої інструменти».

Конфуцій сказав: «Успіх залежить від попередньої підготовки, без підготовки вас обов’язково чекає провал». Щоб ви не робили, якщо ви хочете домогтися успіху, вам необхідно бути до нього готовим. Це стосується не тільки вашої внутрішньої роботи, а й роботи зовнішньої. Це і планування, і отримання необхідних навичок, і зв’язки з потрібними людьми.

3. Коректуйте план, але не цілі.

«Коли стає очевидним, що ціль не може бути досягнута, не змінюйте своєї цілі, змінюйте свої практичні кроки».

Якщо ви починаєте розуміти, що не просуваєтеся до досягнення своєї мети в цьому році, значить, настав хороший час для того, щоб внести зміни в свій план. Не приймайте невдачі як варіант, налаштуйте свої вітрила і спокійно просувайтеся до своєї мети. Якщо роблячи одне і те ж кожен день, ви не бачите особливого результату, спробуйте робити щось інше, але не міняйте своєї мети, просто знайдіть до неї інший шлях.

4. Все або нічого.

«Куди б ви не направлялися, слідуйте туди всім своїм серцем».

Щоб ви не робили, намагайтеся робити це по максимуму, настільки наскільки можливо, або ж не робіть цього взагалі. Щоб домогтися успіху в житті, потрібне все від вас залежне. Робіть найкраще з того, що можете, і ви будете жити без жалю.

5. Ваше оточення визначає ваше майбутнє.

«Ніколи не ведіть дружби з людиною, яка не стає краще самої себе».

Ваше оточення впливає на ваші цінності, цілі і світосприйняття. Особливий вплив на вас роблять ваші друзі, тому що ви найбільше їм довіряєте.

6. Хороші речі коштують дорого.

«Легко ненавидіти і важко любити. Так влаштований наш світ. Усього найкращого важко домогтися, а поганих речей дуже легко».

Це багато що пояснює. Досить легко ненавидіти, просто бути негативним, просто вигадувати відмовки. Любов, прощення і мудрість, вимагають великого серця, великого розуму і великих зусиль. Ніхто з нас не прагне до чогось поганого, принаймні, для себе. Кожен бажає для себе кращої долі, але як прийти до цього, якщо ви не докладаєте зусиль до того, щоб бути позитивним. Пам’ятайте, ваш навколишній світ є відображенням вашого внутрішнього світу.

7. Бути ображеним – руйнівно.

«Бути ображеним ніщо, якщо ви не продовжуєте згадувати про це».

Не допускайте проступкам інших людей зіпсувати вам життя. Не дозволяйте їх негативу проникнути в ваш розум і серце. Бути ображеним – ніщо, якщо ви погодитеся залишити це в минулому. Не збивайтеся з вашого курсу і дозвольте іншим людям бути самими собою. Прийміть це. Продовжуйте рух незважаючи ні на що.

8. Пам’ятайте про можливі наслідки.

«Коли піднімається гнів, подумайте про наслідки».

Соломон сказав: «Той, хто вміє стримувати свій гнів, величественніший могутнього». Намагайтеся тримати свій настрій в узді, пам’ятаючи про наслідки. Гнів не призведе ні до чого хорошого, будучи розгніваним, ви перестаєте мислити тверезо, а значить, можете наробити дурниць. Вмійте стримувати свої емоції, особливо негативні, якщо вам дорогі та репутація і результати, які ви збирали роками. Будьте мудрішими.

Але є й “праведний гнів”, пам’ятаєте, і про це. Його необхідно проявляти у відповідних ситуаціях.

9. Ви можете вчитися у кожного.

«Якщо я йду з двома іншими людьми, кожен з них, в чомусь, може бути мені як вчитель. Я буду шукати в них щось добре і наслідувати їм у цьому, і щось погане, щоб виправити це в собі».

Ви можете і повинні вчитися у кожної людини, яку зустрічаєте на своєму шляху. Будь то шахрай або святий чоловік, у кожного ви можете взяти щось корисне. Історія життя кожної людини наповнена цінними уроками. Кожному можна і потрібно бути за щось вдячним.