Голова обласної Федерації профспілок Неля Паламарчук: «Заробітня плата в області підвищується на 15-20%»

Федерація профспілок області плідно співпрацює з обласною державною адміністрацією над вирішенням проблем у сфері соціально-трудових відносин.

18 жовтня відбулося перше засідання ради Федерації профспілок Житомирської області. У засіданні взяли участь перший заступник голови Житомирської облдержадміністрації Микола Олещенко, заступник голови Віктор Куницький, Житомирський міський голова Володимир Дебой, начальник головного управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна, начальники районних і міських управлінь праці та соціального захисту населення .

Основне питання порядку денного стосувалося дій профспілок області з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю.

«Федерація профспілок області плідно співпрацює з обласною державною адміністрацією та обласною організацією роботодавців в обласних комісіях, координаційних комітетах, робочих групах із питань соціально-трудових відносин. Одним із позитивних результатів такої співпраці є і те, що номінальна середня заробітна плата в області щорічно підвищується на 15-20%. Заборгованість із виплати заробітної плати за вісім місяців цього року зменшилась порівняно з початком року на 4,2 мільйонів гривень або на 16,5%, – зауважує голова обласної Федерації профспілок Неля Паламарчук. – Однак показники ще залишаються невтішними. Третина працюючих області отримує зарплату на рівні межі виживання. Сума заборгованої зарплати перевищує 21 мільйон гривень».

Представники профспілок висловили занепокоєння зростанням чисельності зайнятих у тіньовому секторі економіки, що руйнує фінансову стабільність Пенсійного фонду, позбавляє працівників права на гідну пенсію, страхові виплати у випадку хвороби, травматизму чи безробіття. Серйозну тривогу сьогодні також викликають спроби лібералізувати трудове законодавство, послабити роль колективно-договірного регулювання, знизити можливості для розв’язання колективних трудових спорів.

Виступаючи перед учасниками заходу, Микола Олещенко зазначив, що забезпечення прав громадян у сфері праці є пріоритетним напрямом роботи Президента України Віктора Януковича, Уряду, обласної державної адміністрації та усіх владних структур на місцях.

Так, наприкінці серпня поточного року Кабінет Міністрів України схвалив законопроект “Про затвердження Загальнодержавної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року”. На підвищення рівня доходів населення, покращення його добробуту спрямована робота усіх органів влади на місцях. Але повне вирішення проблем, які мають місце у цій сфері, можливе лише спільними зусиллями профспілок, роботодавців та органів влади, небайдужого ставлення до людей, професіоналізму та мудрості при прийнятті відповідних рішень, від яких залежить добробут наших громадян. Про це Репортерові Житомира повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Виступаючі зазначили, що тенденція до зменшення частки заробітної плати у структурі доходів населення області, тоді як частка соціальних допомог та інших трансфертів зростає, призводить до втрати мотиваційної функції заробітної плати, як складової сукупних доходів населення.
Так, за І квартал цього року у структурі доходів населення області заробітна плата становила 38%, а соціальні допомоги та інші поточні трансферти – майже 47% (по Україні – 43% і 40% відповідно). Зазначені дані відображають загальний економічний стан області, яка потребує значного обсягу дотацій, а також загальнодержавні диспропорції, пов’язані з політикою оплати праці і надання різноманітних допомог.

Основними документами, в яких закладено реальні дії для підвищення достатку наших земляків, є Стратегія розвитку області на період до 2015 року та річні програми економічного і соціального розвитку та бюджету області.

Мета зазначених програм – відродження соціально-економічного потенціалу нашого краю як потужного промислового, сільськогосподарського регіону. Саме від їх виконання залежатиме якість життя житомирян, наскільки комфортно, соціально захищеними вони себе почуватимуть.

Перші результати діяльності органів влади щодо виконання зазначених програм уже відчутні. Обсяги промислового виробництва області за 8 місяців поточного року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилися на 13,3%, валової продукції сільського господарства – на 2,4%, будівельно-монтажних робіт – на 36,2%. Проте проблем остаточного вирішення питання гідної праці існує ще чимало. Над їх вирішенням щоденно працюють представники органів влади усіх рівнів, і ефективна співпраця з профспілковими організаціями, роботодавцями у цьому напрямку надзвичайно важлива.

В ході засідання начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Житомирській області Сергій Лісневський вручив Федерації профспілок, а також п’яти галузевим профспілкам області свідоцтво про підтвердження репрезентативності (загалом в області функціонують 23 галузеві профспілки з чисельністю членів понад 220 350 осіб).