Громада Житомира вимагає у депутатів не продаватись

Ваш голос може бути спасінням житомирян – ваших виборців, або вироком, підписуючи який, пам’ятайте, що ви підписуєте його і собі.

Відкритий лист депутатам житомирської міської ради

Шановні народні обранці!

Сьогодні жителі Житомира як ніколи очікують, що ви згадаєте про свої обіцянки захищати їхні інтереси та сприяти покращенню умов життя жителів міста. Всі ці гарні слова ми чули рік тому і ще добре пам’ятаємо, як люди були потрібні кожному з вас.

Символічно, що практично у річницю з часу вашого обрання настав час перевірити, чи щирими ви були тоді і чи готові ви довести це тепер. Ми всі спостерігаємо за тим, яке рішення кожен з вас прийматиме у надважливому для Житомира питанні.

Вже декілька місяців обговорюється питання будівництва на території ботанічного саду гіпермаркету “Епіцентр”. Влада у спробі протягнути рішення переходить всілякі межі.

Губернатор Сергій Рижук відверто погрожував тим з вас, хто стане на бік людей і проти будівництва, розправою, забуваючи про недоторканість принципів місцевого самоврядування в будь-якій демократичній державі.

З кожним днем все більше експертів заявляють про те, що цей проект згубить наше місто і всіх його жителів, ось лише деякі аргументи:

1. Будівництво гіпермаркету зруйнує місцевий бізнес;
2. Кількість створених робочих місць не покриє кількість тих людей, що втратять роботу через перерозподіл бізнесу;
3. З міста кошти вимиватимуться до Києва, де зареєстровано підприємство, регіон стане ще біднішим;
4. “Хрущовки”, що розташовані на Польовій, через потік вантажного транспорту можуть зруйнуватись (мікрорайон розташований на плавунах, а важкий транспорт створює вібрацію більшу за міцність зношених будинків);
5. Жителі сусідніх будинків втратять сон та спокій від режиму роботи гіпермаркету;
6. Люди змушені будуть дихати шкідливими викидами транспорту, спальний мікрорайон втратить екологічно важливі для нього 5,4 га зелених легень;
7. Збільшиться негативний вплив розташованого неподалік (по вул. Корольова) заводу гарячого оцинкування металу;
8. Внаслідок зміни в екології будуть знищені рідкісні рослини ботанічного саду;
9. Збільшиться кількість тяжких захворювань, враховуючи туберкульоз та ракові пухлини.

І зрештою рішення про передачу земель Агроуніверситету, як вже зазначала обласна прокуратура і розуміє кожен правник, пов’язане з земельними питаннями, порушує Земельний Кодекс, природоохоронне законодавство. Передати землі навчальних закладів, згідно ст. 24, 149, 150 Земельного Кодексу України, може ВИКЛЮЧНО Верховна Рада, а не ректор і замміністра.

Сподіваємось, хоч один із цих фактів відгукнеться у вашому сумлінні. Депутати, які готові захищати сад від знищення, говорять про те, що з колегами по міській раді “ведеться робота”.

Ціна питання, за інформацією від них, зросла з 5000 до 20 000 $ за голос. Ймовірно, для того, щоб збільшити спокусу, влада йде на трюк – у новому рішенні про передачу землі, оприлюдненому на сайті міської ради, вже не йдеться про аукціон для “Епіцентра”.

Це для того, щоб ви, проголосувавши, могли сказати своїм виборцям: “Я лише голосував за передачу ботанічного саду місту, а не за те, щоб його зрубали. Може, там буде сад чи аквапарк”. Але поїзд вже рушить. І не думайте, що люди настільки тупі, щоб повірити в таке окозамилювання. Кожен ваш виборець побачить у піднятій руці зелені купюри за вирішення питання.

Деякі з вас вже взяли один гріх на душу, проголосувавши за розміщення заводу оцинкування, тож не беріть другий. Якщо ви все ж сумніваєтесь, зробіть простий крок – завітайте до житомирського онкологічного диспансеру і подивіться, які черги тепер людей.

Ваше рішення збільшить їх у рази. Ви впевнені, що така доля омине вас, ваших батьків, ваших дітей? 20 тисяч доларів не врятують від наслідків знищення ботанічного саду. Вони не врятують вас навіть за кордоном чи у дорогій клініці. Вони не врятують вас від вашого сумління і осуду людей. Вони того не варті!

Ваш голос може бути спасінням житомирян – ваших виборців, або вироком, підписуючи який, пам’ятайте, що ви підписуєте його і собі.
Будьте гідними нашого вибору!

Захистіть ботанічний сад!

____________________________________________________________________________

Володимир Тітов,
громадське об’єднання «Я люблю Житомир!»

Джерело: “Субота”