Хто буде читати наші дані з біометричних паспортів?

Ідея створення біометричних паспортів з’явилася після подій 11-го вересня у США. Теракти 2001 року змусили світ здригнутися і змусили громадськість побоюватися за свою безпеку.

Біометричний паспорт – це документ, який являє собою поєднання звичайного паспорта та електронного чіпа – носія даних про прізвища, імені, по батькові, дату народження, номер паспорта, дату його видачі та датою закінчення. Доповненням до таких паспортів є біометрія особи (відстань між зіницями, скан сітківки ока) і відбитки пальців. Функціонують біометричні паспорти з 2006-го року.

Серед переваг:

• швидкість проходження прикордонних пунктів, завдяки обладнанню, зчитуючого дані з мікрочіпів прямо на кордоні деяких країн.

• Збереження даних і швидке відновлення, у разі втрати паспорта.

• Можливість вільного пересування по країнах, де також функціонують біометричні паспорти.

Серед недоліків:

• У біометричний паспорт можна вписати дітей. Для виїзду за кордон з дитиною будь-якого віку доведеться оформляти на нього персональний паспорт.

• Не у всіх країнах є механізм переходу на нові паспорти.

• Інформація з мікрочіпів може потрапити не «в ті руки» як на прикордонних пунктах, так і при оформленні.

Тим не менш, принципи функціонування біометричних паспортів в кожній країні різні. «Обозреватель» вирішив з’ясувати, як же в різних країнах діє ця паспортна система контролю.

Росія

З 2009 року в усіх суб’єктах РФ працюють пункти видачі біометричних паспортів. Дані з цих пунктів надходять в єдиний центр персоналізації даних. У зарубіжних консульських установах Росії видача біометричних паспортів проводиться тільки в Німеччині та Ізраїлі. У консульствах, розташованих в інших країнах, можливо тільки отримання небіометрічного паспорта, з терміном дії – 5 років. З 1 березня 2010 біометричні паспорти в Росії видаються терміном на 10 років. Вартість оформлення паспорта дорослому становить майже 60 євро. Дані на чіпі російського паспорта захищені за допомогою технології контролю доступу BAC (Basic access control), яка дозволяє провести читання даних тільки після введення номера паспорта, дати народження власника і дати закінчення дії паспорта, що виключає несанкціонований доступ до даних на чіпі.

«Обозреватель» виявив на одному з форумів розповідь про оформлення біометричних паспортів в Росії. Ось приблизна схема оформлення:

1. З сайту Федеральної міграційної служби завантажуєте заяву-анкету та програму для її друку;

2. Роздруковуєте в 2-х примірниках на одному аркуші, завіряєте зі зворотного боку у відділі кадрів, наклеюєте по 1 фото на анкету (фото 3х4);

3. Крім того, необхідні:

– Оплачене держмито 25 євро (краще оплачувати в Ощадбанку в тому районі, де будете робити),

– Ксерокс російського паспорта,

– Копію трудової книжки, завірену у відділі кадрів;

4. Анкету заповнюєте або на комп’ютері, або розбірливим почерком чорною пастою;

5. Ставите ту дату, коли зібралися подавати документи на паспорт;

6. Паспорт готують 1 місяць і 5 днів.

Польща

У мікрочіпі паспорта зараз закодована тільки фотографія громадянина. У 2013-му в ньому планується поява інформації про відбитки пальців і райдужну оболонку ока власника паспорта.

На даний момент у Польщі відкрито близько 110 пунктів видачі нових паспортів із спеціальним мікропроцесором. Біометричний паспорт коштує близько 32 євро. Громадяни, які раніше одержували звичайні паспорти, не повинні міняти документи, які будуть дійсні до терміну, вказаного в паспорті.

Казахстан

У Республіці Казахстан паспорта з чіпом видають з 2009 року. Чіп містить цифрове фото. Питання включення відбитків пальців або райдужної оболонки ока планувався після прийняття закону «Про біометричні дані». Також в паспорт повернули графу «націoнальнoсть». Відповідне доручення дав Міністерству юстиції країни глава уряду Карим Масимов. Екс-міністр юстиції Загіпа Балієва пoдтверділа, що тепер ця графа буде міститися «у всіх паспoртах». При цьому вoна послалась на положення Кoнституціі Казахстану, яке дає громадянам правo вказувати націoнальну приналежність. В даний час національність вказується за письмово вираженим побажанням власника. По батькові власника в паспорті не вказується.

Фінляндія

Станом на 2011-й, видавати нові паспорти у Фінляндії будуть строком на 5 років. Фінське МВС вирішило помістити в чіп паспорту тільки цифрову фотографію власника. Питання про введення ще одного обов’язкового параметра – відбитків пальців – вивчається з технічної точки зору.

За новий біометричний паспорт кожному громадянину Фінляндії доведеться заплатити 46 євро. Оформлення звичайного паспорта обходиться трохи дешевше – в 40 євро. Тому багато громадян Фінляндії поспішили оформити собі нові паспорти без біометричних параметрів.

Латвія

У Латвії біометричні паспорти містять вкладку зі сканованими відбитками пальців власника паспорта. Введення таких паспортів стало основною вимогою, які США пред’явило Латвії для введення безвізового режиму з цією країною.

Видача нового паспорта обійдеться громадянам Латвії дорожче, ніж раніше – 22 євро, замість 15 євро. Нарівні з новими паспортами, дійсними залишаються і старі, проте з цього дня будуть видаватися тільки паспорти нового типу.

Молдавія

У Молдові біометричні паспорти видають з 2009 року нарівні з небіометричнимиі. З 1 січня 2011 року громадянам видаються тільки біометричні паспорти. Такі паспорти містять інформацію про відбитки пальців, цифрової фотографії та цифрового підпису власника. Вартість біометричного паспорта в порівнянні з небіометричним для громадян старше 12 років спочатку зросла з 15 до 78 євро, а потім знову подешевшала в кілька етапів до 43 євро. Проте термін дії біометричного паспорта в порівнянні з небіометричнм скоротився з 10 до 7 років.

Пакистан

У 2004 році Пакистан став однією з перших країн у світі, почавши видавати громадянам біометричні паспорти, які відповідають всім стандартам. Відповідно до неофіційної статистики Пакистану, з 2004 року було видано понад 7 мільйонів біометричних паспортів.

США

У США оформленням паспортів американським громадянам займається консульський відділ держдепартаменту.

З грудня 2005 року такі документи – з обкладинкою чорного кольору – почали видавати американським дипломатам. З квітня 2006 року – з червоною – чиновникам федерального уряду. Для звичайних громадян «електронний паспорт» має синю обкладинку. Зовнішньополітичне відомство стверджує, що при виробництві біометричних паспортів використовуються шифрувальні та інші технології, що надійно захищають в мікросхемі дані. Обкладинка «електронного паспорта» виготовлена із застосуванням металу, що має запобігти несанкціонованому зчитуванню інформації, закладеної в чіп.

Узбекистан

Біометричні паспорти стали вводитися поетапно, починаючи з 1 січня 2011 року. У першу чергу, вони видаються службовцям міністерств, відомств та установ республіки; фізичним особам, які виїжджають за кордон або перебувають за межами країни; а також громадянам, які отримують паспорти у зв’язку з досягненням певного віку або з інших підстав, передбачених законом. Решта населення країни повинне буде отримати нові паспорти в період з 2012-го по 2015 роки.

Естонія

З 2007 року в Естонії видають тільки біометричні паспорти. З 2009 року в чіп документа записується крім анкетних даних і відбитки пальців. Таким чином, в Естонії виконують постанови Ради Європейського Союзу від 13 грудня 2004 року, згідно з яким у проїзних документах, поряд з біометрією особи, повинна застосовуватися і біометрія відбитків пальців. Для всіх держав – членів ЄС введення в дію постанови є обов’язковим. Тимчасово – за станом здоров’я заявника – може бути виданий документ без відбитків пальців, терміном дії до 12 місяців. Держмито за оформлення паспорта всередині країни становить 28,76 євро, в представництвах за її межами – 30 євро.

Навіщо Євросоюзу біопаспорт?

У 2004 році Рада міністрів ЄС щодо спільних справ і зовнішніх відносин затвердила оновлені правила оформлення біометричних паспортів в країнах Євросоюзу та стандарти безпеки цих та інших документів, які європейці використовують для подорожей.

Це рішення було прийнято після узгодження з Європарламентом і вирішує відразу кілька завдань: підвищення безпеки документів, встановлення більш ефективного зв’язку між документом і його власником і, таким чином, підвищення захисту від підробок або шахрайств з використанням чужих паспортів.

Від обов’язкового надання відбитків пальців при оформленні паспортів звільняються тільки діти у віці до 12 років.

Прийняті регуляторні правила передбачають також принцип “одна особа – один паспорт”, як додатковий захід безпеки. У першу чергу, дана міра стосується подорожуючих дітей. Таке правило вирішили ввести в зв’язку з рекомендаціями Міжнародної організації цивільної авіації (International Civil Aviation Organisation).

Введені норми вдосконалюють спільні правила з безпеки паспортів ЄС та інших документів для подорожей, які були встановлені ще в 2004 році.