На Житомирщині контролюватимуть придбання туберкуліну

У подоланні туберкульозу, ВІЛ-інфекції та СНІДу повинна брати участь вся громада.

На базі Малинської райдержадміністрації 12 жовтня відбулося виїзне засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Нараду провів заступник голови облдержадміністрації, голова обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Віктор Балюрко. Про це Репортерові Житомира повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

У заході взяли участь начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас, координатор ради, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби із СНІДом Юрій Галінський.

Віктор Балюрко зазначив, що в області приділяється велика увага подоланню епідемії туберкульозу. Протягом 4 років реалізації обласної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2007–2011 роки досягнуто суттєвих позитивних зрушень щодо епідеміологічної ситуації з туберкульозу. З 2006 року відзначається повільне зменшення показників захворюваності та смертності від цієї небезпечної хвороби.

На переконання Віктора Балюрка, туберкульоз, ВІЛ-інфекція і СНІД перестали сьогодні бути суто медичними проблемами. В їх подоланні повинна брати участь вся громада з органами влади всіх рівнів. Від ефективної діяльності освітян, соціальних служб, силових відомств, громадських організацій, релігійних громад в цілому залежить формування у населення відповідального ставлення до власного життя, запобігання ризикової поведінки та свідомого бажання бути здоровими і благополучними.

Учасники засідання прийняли рішення щодо контролю придбання за кошти місцевого бюджету необхідної кількості туберкуліну для проведення масової діагностики туберкульозу серед дитячого населення адміністративних територій.

Також вирішили:

– контролювати діяльність по максимальному залученню на консультування та обстеження на ВІЛ осіб з груп ризику;

– використовувати санаторний етап лікування осіб, хворих на туберкульоз, особливо дитячого населення;

– взяти під контроль закупівлю за кошти місцевого бюджету нового рентгенологічного та флюорографічного обладнання, проведення ремонтів у протитуберкульозних місцевих закладах та кабінетах;

– забезпечити впровадження в діяльність служб, відомств, які опікуються питаннями формування здорового способу життя, профілактики соціально негативних явищ в дитячому, підлітковому та молодіжному середовищі, інтерактивних форм профілактичної та просвітницької роботи по запобіганню тютюнопаління, алкогольної залежності, наркотичної залежності та ВІЛ-інфікування;

– налагодити роботу з місцевими громадськими організаціями, які опікуються питаннями запобігання негативним явищам в суспільстві (алкоголізм, наркоманія, ВІЛ-інфікування тощо) щодо здійснення ними соціального, психологічного та іншого супроводу осіб (особливо дітей та жінок), яких спіткали соціально небезпечні хвороби – туберкульоз та ВІЛ-інфекція і СНІД.

Фото Катерини Тарановської