На Житомирщині оживили Середньовіччя

З ініціативи археологів у місті Олевськ планується музей-реконструкція середньовічного городища.

На розкопі древлянського городища «Бабина гора» в містечку Олевськ Житомирської області засіяли ділянку жита. Засівали весело, з ритуальними танцями та дегустацією місцевого медового напою – можливо, щось подібне вживали і в середні віки. Коли озимина достигне, вона впишеться в експозицію новітнього, першого в Україні музейного комплексу під відкритим небом, який відтворюватиме стародавнє городище.

Подібні комплекси – не новина для європейських країн. Музей Скансен у Швеції демонструє буття минулих століть – будівлі, пекарні, завод скла, флора і фауна – все відтворено максимально достовірно. Поширеною є така практика в Польщі, Чехії, Угорщині. У наших краях знані й шановані музей на кшталт Пирогово, Мамаєвої слободи чи Шевченківського гаю, проте вони представляють швидше етнографію, аніж археологію. Розважальний парк «Київська Русь» являє собою досить таки ґрунтовну (хоч і не довершену, за словами її творців) реконструкцію із насипними валами, дерев’яними спорудами, але знов таки, артефактів реальних там немає.

Оборонні споруди в Олевську представлені, за найсміливішими припущеннями, починаючи від VIIі по XIIІ століття, – розповідає археолог, кандидат історичних наук Петраускас Андрій Вальдасович. Всередині розкопу можна бачити зріз, де різні століття «читаються» шарами за різними відтінками та структурою ґрунту. Поки що це представляє інтерес лише для вузького кола науковців, проте вже влітку безцінні сліди середньовіччя будуть доповнені колоритними реконструкціями, і відвідувачі музею зможуть бачити змодельований на підставі реальних споруд давній град – оборонні, житлові та господарські споруди, скуштувати воду із колодязя, який колись живив собою ціле місто. За словами ініціаторів, це буде музей, де, на противагу більшості класичних музеїв, експозицію можна і треба відчути на доторк.

Наразі перед ініціативною групою стоїть ряд питань, яким і було присвячено круглий стіл та ряд доповідей. Яке саме століття взяти за основу реконструкції? «Репліка» (тобто, досить дороге і ретельне відтворення артефактів давнини за автентичними технологіями) чи «новоділ» (більш дешеве, «штамповане» відтворення старовинних предметів)?

Задуманий музей, окрім всього, вирішить проблему збереження археологічного матеріалу (адже, за словами археологів, надмір однотипної кераміки не приймають у переповнені фонди, а в музеї вони служитимуть науці та водночас тішитимуть туристів можливістю потримати в руках, скажімо, глек Х століття). Неабияку вигоду він становитиме і для периферійного містечка. Можливість зануритись в атмосферу середньовічного граду, де крутися гончарне коло, стукають молоти по наковальнях, проводяться турніри та екскурси в історію – інтелектуальна розвага, навчання у ігровій формі.

За матеріалами ut.net.ua