На Житомирщині побутовий конфлікт ледь не посварив українців і поляків

Володарськ-Волинська «Свобода» виступає проти розпалювання міжетнічного конфлікту на теренах району.

Районна організація ВО «Свобода» стурбована намаганням деяких польських організацій посіяти безпідставну ворожнечу на території Житомирщини. Про це Репортерові Житомира повідомляє прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

На нашій землі мирно співіснує з українцями найбільша польська громада: близько 49 тисяч поляків вважають Житомирщину власною батьківщиною. Польські громадські об’єднання мають час для мовлення на місцевому телебаченні, випускають власні газети, навчають дітей в школах польської. Жодних неприязних стосунків на ґрунті етнічної нетерпимости не спостерігалось. Підтвердив це й завідувач сектору в справах релігії та національностей ОДА, що був присутній на прес-конференції.

Однак очільниця польської громади з Нової Борової Володарськ-Волинського району вважає, що на її сім’ю було вчинено напад на міжетнічному підґрунті.

«Після скликання прес-конференції присутні журналісти зрозуміли, що це звичайний побутовий конфлікт, розпочатий двома жінками після 5-годинного святкування в місцевій кав’ярні 5-ї річниці відкриття класу навчання польській мові. Більше того, особи, що брали участь в конфлікті з обох сторін, є етнічними поляками. Власниця кав’ярні безкоштовно надала свій заклад для потреб польської громади, частиною якої є сама. Як зазначила сама очільниця громади, під час офіційних заходів не відбулось жодних міжетнічних конфліктів чи сутичок. Журналістами версія очільниці була визнана малоправдивою та однобокою,» – розповів про цю історію голова Володарськ-Волинської райорганізації ВО «Свобода» Віктор Ковальчук.

За словами Ковальчука, один з місцевих телеканалів підтримав думку очільниці польської громади про міжетнічний конфлікт, хоча присутні журналісти переконались у відсутності будь-яких міжетнічних неприязних відносин, та висвітлив ситуацію доволі однобоко, не показавши при цьому думку опонентів, чим завдав шкоди україно-польським відносинам. Позиція цього каналу зрозуміла, адже саме там польська громада має етерний час.

«Дії очільниці польської громади з Нової Борової вважаємо намаганням розпалення міжетнічної ворожнечі на теренах Житомирщини, позаяк жодного конфлікту на міжетнічному підґрунті не спостерігаємо,» – зауважив Віктор Ковальчук.

Володарськ-Волинська райорганізація ВО «Свобода» вважає позицію телеканалу «Союз-ТВ» однобокою при висвітленні зазначеного конфлікту та такою, що суперечить правилам журналістської етики.

«Оскільки очільниця цієї польської громади є депутатом Новоборівської селищної ради, маємо намір звернутись до Новоборівського селищного голови та прокурора Володарськ-Волинського району для надання оцінки дій цій особі як депутатові української громади та громадянинові України. Звертаємо увагу Почесного Консула Республіки Польща пана Юрія Водерацького на намагання розпалення міжетнічного конфлікту на Житомирщині зі сторони польської громади,» – наголосив свободівець.