На Житомирщині у старовинному замку відкрили єдиний у світі Музей домашньої ікони (фоторепортаж)

У п`ятницю, 30 вересня, урочисто відкрили історико-культурний комплекс «Замок Радомисль». Подія відбулася у Радомишлі.

«Замок Радомисль» – один з найбільш масштабних історико-культурних проектів, здійснених в Україні за роки незалежності. Сьогодні тут міститься єдиний у світі Музей української домашньої ікони, зібрання якого налічує понад 5000 ікон ХVII – XX ст. з усіх регіонів України.

В музеї представлені ікони народних і професійних іконописців, багатометрові домашні іконостаси, гуцульські складні і козацькі ковчеги, подорожні образи, ікони вирізані з дерева, відлиті з металу, написані на склі. Експозиція музею є найчисленнішою в Україні за останні 20 років, а сам музей — є найбільшим у своєму роді на теренах СНД.

Ініціатором створення комплексу і його фундатором є відомий громадський діяч, меценат та лікар Ольга Богомолець. Зібравши за 15 років та врятувавши від понівечення в часи «войовничого атеїзму» найбільшу колекцію ікон, Ольга Богомолець, вирішила відновити історичну пам’ять, духовний спадок українців та повернути домашню ікону людям.

Доля привела до Радомишлю

Саме пошуки місця для створення музею, де б «ікони оточувала не музейна прохолода, а домашній затишок», привели Ольгу Богомолець до Радомишля, де знаходилась закинута будівля старого млина. Понад 60 тонн сміття довелось вивезти перед початком проведення реставраційних робіт, і лише після цього вдалось встановити історію споруди, що сягала на століття в минуле.

В результаті пошуків дослідники з’ясували, що на цій території раніше була розташована радомишльська «папірня» — перша у Центральній Україні фабрика з виготовлення паперу, яку було засновано у 1612 році, архімандритом Києво-Печерської лаври – Єлисеєм Плетенецьким. Папір з радомишльської «папірні», виготовлений з кропиви та льону, вважався міцним та довговічним, мав свій власний водяний знак.

На ньому протягом багатьох століть друкувалися всі православні книжки на Лівобережній Україні, зокрема перша у Києві книга – «Часослов» (1616 р.). У свій час папірня була важливим фактором просвітництва та поширення духовності на теренах України. Символічно, що історико-культурний комплекс розташовано саме на цій землі, що з прадавніх часів несе дух просвітництва та духовного поступу.

Історія реставрації

Реставраційні роботи над відновленням споруди тривали понад 4 роки. Сьогодні комплекс є величною архітектурною спорудою загальною площею 2500 кв.м. Для відновлення автентичної архітектоніки була проведена велика дослідницька робота, а всі необхідні для реставрації елементи відтворювались вручну, за давніми методами.

У замку відновлено інтер’єри XVIІ століття, а сама споруда вражає тим, що збудована без рукотворного фундаменту і розташована на скелі, оточеній водою, яка занурюється вглиб землі на кілометри.

У комплексі сьогодні крім музею функціонують, виставкові зали та концертна зала. Замок оточує ландшафтний парк, що складається з кількох островів, з’єднаних між собою кам’яними мостами. Гармонійно вписана в ландшафт парку колекція скульптур 17-18 ст. Тут також знаходиться єдиний у світі монумент, що пливе по річці, вагою понад 4 тонни. Це — пам’ятник Єлисею Плетенецькому, архімандриту Києво-Печерської лаври, засновнику Папірні.

Замок знаходиться між двома водоспадами, які насичують повітря оздоровлюючими аероіонами, а хвойні ліси навколо — ефірними оліями, тому повітря тут має лікувальні властивості.

Міжнародні перспективи

Відкриття історико-культурного комплексу «Замок Радомисль» є одним з важливих кроків на шляху цивілізаційного та культурного зближення України з Європою. Ще 1500 років тому через цю місцевість пролягав найдовший у світі сухопутний торговий шлях Віа Регія (Via Regia) — «королівський шлях», який перетинав 8 найбільших європейських країн із Заходу на Схід — від узбережжя Атлантичного океану аж до столиці України — Києва, долаючи 4500 кілометрів.

Він був одним з найголовніших чинників не тільки зростання товарообігу, але й культурного обміну між далекими європейськими країнами та народами, своєрідним містком між Європою та Азією. Це був коридор поширення ідей, знань, законів і норм, які відігравали значну цивілізаційну роль.

Сьогодні Рада Європи відновлює значення цього коридору, реалізуючи, як символ об’єднання європейських народів, проект «Віа Регія — культурний шлях Ради Європи». Його учасником є і «Замок Радомисль», як один з найцікавіших об’єктів на цьому давньому шляху.

Тут завжди раді гостям

У програмі урочистого відкрикритя була проведена екскурсію музеєм та замком, яку здійснила фундатор комплексу – Ольга Богомолець, представлені унікальні експонати з колекції ікон.

Ольга Богомолець, власниця колекції ікон: «У кожної родини була ікона і кожна родина мала свою власну історію. Всі ці ікони були куплені мною на «Барахолці» і реконструкція цієї споруди відбувалася саме для створення музею, який відкрито людям».