На Житомирщині відкрився перший в світі музей домашньої ікони

Унікальний музей розташувався в історико-культурному комплексі «Замок Родомисль», який знаходиться в м. Радомишль Житомирської області.

У музеї виставлені ікони народних і професійних іконописців з усієї країни: багатометрові домашні іконостаси, гуцульські складні і козацькі ковчеги, різбляні з дерева ікони, відлиті з металу і написані на склі.

За словами Богомолець, більшість ікон були куплені на барахолках, причому в досить жалюгідному стані, тому перед розміщенням в музеї ікони довелося реставрувати.

Сам же історико-культурний комплекс «Замок Родомисль» перебував на реставрації чотири роки. За інформацією прес-служби Богомолець, сьогодні це архітектурна споруда загальною площею 2500 м, а всі необхідні для реставрації елементи створювалися вручну, за старовинними методами.

«У замку відновлені інтер’єри XVIІ століття, а сама споруда побудована без рукотворного фундаменту і розташована на скелі, оточеній водою. Замок оточує ландшафтний парк, який складається з декількох островів, з’єднаних між собою кам’яними мостами», – йдеться в повідомленні.

Замок «Радомисль» бере участь у проекті «Віа Регія – Україна – культурний шлях Європи». Ця програма реалізується у партнерстві з обласними та районними державними адміністраціями, історико-культурними та туристичними об’єктами Київської, Житомирської, Рівненської, Львівської, Волинської областей за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» і створена для культурного обміну з країнами Європи та сприяння зближенню з ними.

Музей відкритий для відвідування з середи по неділю з 11:00 до 18:00, вартість квитка – від 20 грн.