На Житомирщині відкрився сезон полювання: вимоги до мисливста

Нині на території області триває надзвичайно популярний серед мисливців сезон полювання на пернату дичину, який невдовзі перейде в популярне полювання на хутрового звіра.

Перед відкриттям сезону полювання на хутрового звіра працівники міліції провели профілактичні заходи на ринках і торгівельних мережах області щодо виявлення випадків незаконного продажу браконьєрських знарядь добування риби і наземних тварин. У ході цих заходів, міліціонери виявили 43 таких факти та вилучили із незаконного обігу 33 капкани та 47сіток.

Аби захистити тварин від браконьєрських посягань правоохоронці будуть і надалі проводити подібні заходи, для цього створено рейдові групи, до складу яких залучено майже 711 працівників міліції та 850 представників громадських організацій.

Зважаючи на це, доречно нагадати вимоги чинного законодавства в галузі мисливського господарства та полювання. Насамперед, щоб займатися мисливством, необхідно мати відповідний дозвіл. Полювання на птахів, добування яких недозволено, а також на заборонених територіях кваліфікується як браконьєрство, за що особа несе адміністративну та кримінальну відповідальність.

Не можна полювати ближче ніж за 200 метрів від житлових будівель, у темний період доби (через годину після заходу сонця і за годину до його сходу). Не дозволяється використовувати під час полювання штучні джерела світла, прилади нічного бачення, дзеркала для осліплення тварин, вибухові речовини, а також петлі, гачки, самостріли, ловчі ями тощо.

Також необхідно звернути увагу мисливців на те, що в разі невиконання вимог щодо використання та зберігання вогнепальної зброї працівники міліції згідно з чинним законодавством мають право скасовувати дозвіл на неї та вилучати її у власників. Варто завжди пам’ятати і про те, що в разі завдання іншим особам тілесних ушкоджень, навіть через необережність, настає кримінальна відповідальність.

Але, на жаль, не всі прислуховуються до застережень. І даремно. З часу відкриття мисливського сезону працівники міліції виявили 146 порушень правил полювання, у результаті чого вилучено 19 одиниць зброї.

Тетяна Дружинська, інспектор СЗГ УМВС України
в Житомирській області