Напружена сесія житомирської міської ради: регламент, казуси законодавства, фруктовий сад

Сьогодні у житомирській міській раді відбувається сесія міської ради, підготовка до якої останні тижні позбавила здорового сну переважну частину політичної еліти міста.

По-перше,

Готувалися до затвердження зміни до Регламенту, за якими опрацьовані і запропоновані депутатами проекти рішень мали б змогу бути включеними у порядок денний сесії навіть не будучи завізованими відповідними службами міськвиконкому.

Депутат від “Фронту Змін” Володимир Михалець агрументував це нововведення тим, що відтепер не буде механізму штучного блокування депутатських ініціатив з різних міркувань.

Депутат-регіонал Володимир Шуст заперечив тим, що виконком і депутатський корпус – не вороги, конструктивні депутатські ініціативи до цього ніколи не блокувалися. Разом з тим, скоро вибори і можливість безконтрольного внесення у порядок денний популіських пропозицій є безвідповідальним рішенням по відношенню до виборців.

На думку міського голови Володимира Дебоя, неправда, що у житомирській міській раді притісняється думка депутата. Голова регламентного комітету міської ради “фронтзмінівець” Сергій Мірошніков заявив, що у процесі підготовки пішов на максимальну кількість поступок заради прийняття цих вкрай необхідних змін. Зміни до регламенту, які пройшли погодження комісії, депутати затвердили.

По друге,

Як виявилося, лише 17 з 48 питань, які були винесені на сесію відповідали вимогам ЗУ «Про доступ до публічної інформації»,за яким розгляд питань сесії з метою їх прийняття має відбуватися після закінчення 20 денного терміну з моменту опублікування проектів рішень.

Отож, більшість питань сесії у разі їх розгляду сьогодні були б правомірно оскаржені у судовому порядку, або ж на них міг би бути винесений протест прокурора. Трохи раніше про це порушення норм ЗУ «Про доступ до публічної інформації» фракція «Фронт Змін» повідомила прокуратуру.

Міському голові нічого не залишилося як прямо на сесії оголосити про те, що у зв’язку з тим, що сьогодні діє ЗУ «Про доступ до публічної інформації», який вступає у протиріччя з іншими Законами України, якими керується міська рада у підготовці до сесії і внаслідок неузгодженості законодавства, питання, які внесені на розгляд сесії менш ніж за 20 днів до дня сесії, мають бути перенесені на друге пленарне засідання, яке має відбутися 24 жовтня. Отож, скандальне питання про виділення землі фруктового саду під будівництво «Епіцентру» перенесено.

По третє,

Під стінами міської ради ГО «Я люблю Житомир» зібрала людей, у переважній більшості – мешканців прилеглих до місця ймовірного будівництва «Епіцентру» житлових будинків. Люди кричали «ганьба» владі і депутатам, висловлювалися проти знищення фруктового саду на Корольова. Але про це – у наступному матеріалі.

Сергій Пашинський порадив депутатам приймати рішення по “Епіцентру” звертаючи увагу на своїх виборців

Микола Туфанов запитав у Пашинського: “А що ви зробили будучи при владі?”. І додав: “Не погрожуйте нам…”

Депутат Ігор Іваницький запропонував затвердити порядок денний одразу на два пленарні засідання, щоб унеможливити внесення на друге пленарне засідання нових питань

Депутати ввели у склад житомирського виконкому двох нових людей – міліціонера Валерія Марчевського та енергетика Юрія Левицького

Питання регламенту змусило понервувати секретаря міськради Наталію Леонченко