Нові умови прийому до вузів зберегли старі проблеми – експерти

Експерти-освітяни поділилися оцінками правил, за якими абітурієнти вступатимуть до вищих навчальних закладів 2012 року.

Міністерство юстиції України затвердило нові правила вступу абітурієнтів до вищих навчальних закладів, повідомив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

За словами міністра, радикальних змін у правилах прийому немає. Проте були внесені деякі корективи. Зокрема, у зв’язку з проведенням в Україні Євро-2012 на один день скорочено термін подачі документів у вузи і триватиме з 2 по 31 липня.

Нові правила дозволяють надавати сертифікат ЗНО за попередні роки. Крім того, мінімальний прохідний бал зберігся на рівні 124 балів, але з профільного предмета абітурієнт повинен мати не менше 140 балів.

Ігор Лікарчук, директор Центру тестових технологій та моніторингу якості освіти:

Кардинальних змін у нових правилах прийому до вищих навчальних закладів немає. Вже третій рік поспіль Міністерство освіти продовжує практику маргіналізації зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), встановлення додаткових шляхів порушення конституційного принципу рівного доступу всіх громадян до вищої освіти і створення умов для формування корупційних схем під час випускної кампанії із загальноосвітніх навчальних закладів і вступної кампанії до вишів.

Зберігається велика кількість абітурієнтів, яким міністерство «з барського плеча» дозволило не складати ЗНО. У 2011 році третина тих, хто став студентом, не проходили ЗНО. У 2012 році їх буде ще більше, бо значною більшою буде кількість випускників шкіл.

Щодо додаткових шляхів отримання переваг та відсутності рівного доступу до освіти. На наступний рік збережеться система отримання додаткових балів за навчання на підготовчих курсах. Навчатися на таких курсах зможе тільки той, хто має гроші, адже це – недешеве задоволення. Якщо людина не має достатньо коштів або живе надто далеко від місця проведення курсів, вона не зможе отримати подібні переваги.

Також збереглася можливість отримання бонусів переможцями олімпіад та Малої академії наук. Мала академія наук сьогодні перетворилася в академію списування з Інтернету: звичайною практикою стало переписування роботи з мережі та видавання її за свою. Правила прийому передбачають, що такі переможці можуть отримати 30-50 бонусних балів. А щоб заробити 50 додаткових балів під час ЗНО, потрібно відповісти на 30 додаткових питань. Хіба це рівні умови?

Нічого не маємо проти норми зарахування середнього балу атестату, яка збереглася. Але його не можна переводити в двохсотбальну шкалу, тому що середній бал атестату – критеріальна оцінка, а 200 балів – рейтингова. Так, кількість медалістів у 2011 році збільшилася на 3% у порівнянні з попереднім. Ми стимулюємо у школах гонитву за хорошими оцінками.

Крім того, неприпустима можливість подавати сертифікати ЗНО, отримані в попередні роки. Хіба, наприклад, для спортивних змагань припустимо, аби той, хто завоював золоту медаль п’ять років тому, просив зарахувати йому той результат разом із отриманими в поточному році? Це також сприяє встановленню нерівних нерівні умови доступу до освіти.

Результати досліджень Фонду демократичних ініціатив свідчать про зростання корупції під час вступної кампанії. З нових умов прийому вилучений важливий пункт: Український центр оцінювання якості освіти у 2012 році не порівнюватиме списки зарахованих зі списками абітурієнтів, які складали ЗНО. Тобто виявити тих, хто не складав ЗНО, і що приховали керівники вишів та приймальні комісії, буде неможливо. Тобто система втрачає прозорість.

У 2008 році, коли це правило було впроваджено, деякі заклади освіти позбавили ліцензій, оскільки приймали абітурієнтів без результатів ЗНО, а деякі керівники отримали дисциплінарні стягнення. У 2010 році цього не зробили. У 2011 році дане положення збереглося в умовах прийому, але Центр не перевіряв накази про зарахування. У 2012 році це положення взагалі вилучено з правил прийому. Отже, вступна кампанія стає більш закритою і непрозорою.

Крім того, нові умови прийому дозволяють представникам громадських організацій бути присутніми на засіданнях приймальних комісій, але дозвіл потрібно отримати у Міністерстві освіти і науки. Тобто якщо громадська організація з регіону хоче прослідкувати за прозорістю роботи приймальних комісій, вона має їхати до Києва для отримання «височайшого дозволу» на реалізацію свого права, закріпленого в статутних документах.

Раніше бажаючі спостерігати за вступною кампанією реєструвалися в Українському центрі оцінювання якості освіти, навіть поштою. А тепер за дозволом обов’язково потрібно звертатися до Міністерства освіти.

Скорочення терміну подачі документів на один день – це дрібниця, одна з тих, на яких ми інколи зациклюємося. Це – результат засилля в Україні централізованої системи управління освітою. Подібні питання має вирішувати кожен виш окремо. Можливо, дане питання актуальне для Києва, Донецька, Львова, де відбуватиметься Євро, але не для Волинської та Тернопільської областей.

Ольга Айвазовська, голова правління громадянської мережі «ОПОРА»:

Суттєвих новацій до Умов прийому до вишів на наступний рік внесено не було. Основні зміни стосуються першого етапу вступної кампанії – зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Ці зміни стосуються термінів проведення тестування: орієнтовно його перенесуть на початок травня, і триватиме воно приблизно з 14 травня по 7 червня. Фактично ми повернемося до схеми 2008 року, коли ЗНО складали школярі, а не випускники шкіл. Відповідно це матиме певні юридичні наслідки. Адже коли дитина одночасно є і учнем, і абітурієнтом, відповідальність за організацію процесу ЗНО частково перекладається на школу. В результаті – збільшується навантаження на бюджет. Так, наприклад, у 2008 році держава окремо фінансувала транспортування абітурієнтів, тобто на той момент – школярів. А відповідальність за організацію, збір і перевірку документів учасників тестування лягла на вчителів.

Навряд чи це в цілому негативно вплине на процес, але, тим не менше, збільшить навантаження на бюджет і додасть клопоту вчителям і директорам шкіл.

Крім того, в інформаційному просторі активно обговорювалося скорочення термінів вступної кампанії на один день. При цьому слід зважати на зміну термінів проведення ЗНО та зміну мінімального балу для абітурієнтів. Зокрема, мінімальний прохідний бар’єр буде на рівні 124 балів, по профільних предметах – не нижче 140. На нашу думку, це додасть якості вступній кампанії та абітурієнтам. Проте в цьому контексті знову говоритимуть, що школярі не вчаться й не відвідують школу, а готуються до ЗНО.

Отже, кардинальних змін в правилах вступної кампанії наступного року не відбулося: зменшення терміну є несуттєвим, додаткові бали зможуть отримати ті, хто пройде довузівську підготовку. Єдина суттєва зміна – перенесення термінів тестування.

Лілія Гриневич, координатор напрямку «Суспільство знань» в Уряді змін, перший директор Центру оцінювання якості освіти:

Одіозні норми Умов прийому абітурієнтів, які жорстко критикувалися в попередні роки, залишилися. Так і надалі будуть зараховуватися сертифікати попередніх років, починаючи з 2008 року. Очевидно, що результати випускника школи 2012 року і людини, яка складала зовнішнє незалежне оцінювання п’ять років тому і весь цей час не вивчала предмет, є несумірними, оскільки вони вимірювалися тестами різної складності, різними за своїм змістом і специфікою. Також залишилася норма зарахування середнього балу атестату за двохсотбальною шкалою. Крім того, як і раніше нараховуватимуться додаткові бали, зокрема, за навчання на підготовчих курсах. Але ж частина людей, які проживають у селах або районних містечках, де немає вузів, не мають доступу до підготовчих курсів. Таким чином, цими нормами закладається дискримінація людей. Такі ж недоліки мали й попередні Умови прийому.

Проте правила вступу на наступний рік містять і деякі новації. Зокрема, підвищення до 140 балів прохідного балу з профільних предметів. 124 бали не давали можливості вступу близько 10% абітурієнтів. 140 балів відсікають від можливості вступу 30-32% абітурієнтів. Таким чином хочуть вирішити питання якості абітурієнта. Та тільки вирішують його знову у несправедливий спосіб. Наприклад, люди складають профільний іспит на фізичний факультет – фізику. Іспит із цієї дисципліни складає значно менше людей, ніж українську мову і літературу. І з цих людей, умотивованих вступати на фізику, відтинають ще 30%, встановлюючи прохідний бал 140.

Переконана, прохідний бал повинні встановлювати самі університети, це має бути частиною їх автономії. Також університет має сам визначати, з яких дисциплін вимагати складання іспиту задля вступу на ту чи іншу спеціальність. З одного боку це зроблено задля уніфікації предмети, з яких потрібно скласти ЗНО для вступу на спеціальність у п’ятьох вузах. І така уніфікація потрібна. Але з іншого – університету потрібно було залишити можливість вибрати хоча б один предмет, який би дозволив їм відбирати абітурієнта з певними необхідними знаннями. Особливо це стосується знання іноземної мови, без чого не можна засвоїти наукову літературу та вислухати лекції провідних фахівців. Таким чином, Могилянка знову не матиме можливості перевірити знання англійської мови усіх своїх абітурієнтів. Отже, умови прийому фактично заважають вишам, які цього прагнуть, стимулювати абітурієнтів вивчати іноземну мову.

Зміна терміну проведення ЗНО – це гіперболізація подій Євро на всю країну. Наприклад, у сусідній Польщі навчальний процес жодним чином не змінюється, дещо він коригувався лише у тих містах, де буде відбуватиметься Євро. У нас же у зв’язку з Євро повністю змінений графік проведення ЗНО і навчання в усій країні. Безперечно, це вносить сум’яття під час навчального року. В тому числі в тих містах, де Євро не буде.

За матеріалами Надії Майни, ua.glavred.info