Оазіс Сіва – прикраса єгипетської пустелі

Ймовірно, з усіх оазисів єгипетської Західної пустелі, саме Сіва заслуговує найбільшого інтересу.

Зелений острів посеред моря піску налічує більше 300 тисяч пальм і десятки тисяч оливкових дерев.

Оазис Сіва розташований у відносно малонаселеному регіоні, у західній частині краю пустелі, в 550 кілометрах від столиці країни, міста Каїр, і в 50 кілометрах від кордону з Лівією.

Сіва – невеликий оазис. Довжина його становить 80 км, а ширина 20 км. Тут збереглася особлива атмосфера минулого і багаті традиції місцевих жителів.

У Сіві проживає всього 23 000 жителів, здебільшого це представники етнічної групи берберів. Незважаючи на свої скромні розміри, Сіва стала великим туристичним центром.

Тут суворо заборонено вживання алкоголю, жінки повинні носити традиційні хустки. Іноземкам, які приїхали в Сіву, теж рекомендується ходити в закритому одязі, щоб не порушувати норми моралі, прийняті серед місцевого населення. Основною їжею тут є фініки.

Будинки в Сіві побудовані з блоків вапняку в XIII столітті. Будівлі оточили стінами, які охороняли жителів від атак ворога. З часом населення збільшувалося, тому було вирішено замість того, щоб будувати захисні стіни, побудувати всередині міста високі будівлі. Деякі з них досягають п’яти поверхів у висоту.

В межах міста знаходиться колоритний ринок, де ви можете знайти стародавні срібні вироби, рідкісні тканини з вишивкою, плетені кошики та місцеву керамічний посуд. Одним з найбільш відвідуваних туристами місць у місті є традиційний музей «Будинок Сіви». Він був побудований колишнім послом Канади, який хотів зберегти особливу культуру цього місця.

Тут особливий світ, в якому здається що від сучасного Каїра тебе відокремлюють не 500 км, а 500 років …. Цей оазис овіяний легендами. У 331 році сюди приїжджав Олександр Македонський до оракула бога Амона. Два тижні група паломників добиралася туди по розпечених каменях. Історики називають цю подорож Олександра «фантастично нерозумним підприємством». Але в Олександра була мета. І він її досяг. Жреці підтримали його і з їх допомогою, статуя Амона (вона була оснащена спеціальними шарнірами), нібито кивнула йому, визнавши своїм «сином».

Недалеко від храму Амона розташована знаменита купальня, в якій купалася сама Клеопатра – глибокий басейн з водою, що пузириться.

У містечку Сіва, на пагорбі, оточеному древніми глинобитними житлами, розташована фортеця Шалі.

В античні часи в оазисі проживали близько 6 тис. осіб, але тут були святині і багатства, здатні зробити честь цілій державі. Поява в Сіві незліченних багатств історики пояснюють просто: оазис служив найважливішим перевалочним пунктом на шляху з Сахари на північ Африки. Правителі були запеклими контрабандистами і за спиною нільських фараонів торгували предметами розкоші, в обхід державної скарбниці Єгипту, тим самим наживаючи величезні багатства.

І ще саме в Сіві недавно був виявлений відбиток людської ступні в скам’янілій глині, вік якого оцінюється в 2 млн років. Це – найдавніший слід перебування людини на Землі.

___________________________________________________________________________

За допомогою мережі турагенцій “ДАТУР” Ви зможете побачити це прекрасне місце.

Адреси офісів ДАТУР:

м. Житомир, вул. Київська, 79
м. Житомир, вул. Київська, 25

Телефони: 36-12-33, 41-27-60 ,41-86-06
066-347-70-60 Вікторія, 063-63-68-262 Артем
067-410-51-73 Оксана, 050-463-22-21 Алла

м. Вінниця, вул. Пирогова 23-А, ТРЦ «FERIDE PLAZA». (0432) 55-26-85 Марина, 068-111-39-49, 063-629-77-30.

Для замовлень по Києву і Україні 063-63-68-262 Артем, 067-410-51-73 Оксана
www.hotway.com.ua