Обласна влада закупить теличок у населення

Питання збереження поголів’я корів та підвищення їх продуктивності перебуває на особливому контролі в обласної влади.

Президент України Віктор Янукович під час свого виступу на засіданні Ради регіонів 15 вересня звернув особливу увагу на необхідність розвитку тваринництва, на проведення належних заходів щодо збереження поголів’я корів та підвищення їх продуктивності.

На Житомирщині дане питання перебуває на особливому контролі, вживаються заходи для поліпшення ситуації з відтворенням і збереженням поголів’я та закупівлею теличок у населення, інформує Репортер Житомира управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Важливим резервом у розвитку тваринництва обласна влада вважає фермерські господарства, що спеціалізуються на молочному та м’ясному скотарстві. Їм приділяється особлива увага.

Програмою розвитку агропромислового комплексу Житомирської області на 2011-2015 роки передбачено спрямування коштів обласного бюджету для відшкодування вартості закуплених племінних нетелів та бугаїв – плідників м’ясних та молочних порід фермерськими господарствами у 2011 році в сумі 2,4 млн. грн.

Відповідно до порядку надання і використання субвенції з обласного бюджету визначено 8 переможців обласного конкурсу. Серед них у розвитку м’ясного скотарства: ФГ “Регіна” с. Сколобів Червоноармійського району, СФГ “Хлібороб” с. Наталівка, Нооград- Волинського району, СФГ “Віктор” с.Бистрик Бердичівського району, СФГ “Нива Полісся” с.Дашинка, Володарсько-Волинського району; у розвитку молочного скотарства: ФГ «Кавецького» с. Ласки Народицького району, ФГ «Пріоритет» с. Кам’яний Брід Коростишівського району, СФГ “Шателюк” с. Волосів Андрушівського району, ФГ «Захарченко» с.Дідківці Чуднівського району.

За дорученням заступника голови облдержадміністрації Миколи Дейсана щомісячно компетентна комісія виїздить у фермерські господарства для надання фахової допомоги у технології ведення галузей молочного та м’ясного скотарства, налагодження бухгалтерського та зоотехнічного обліку.

Одним із додаткових джерел фінансування створення фермерських господарств мають бути кошти районних сільських (селищних) бюджетів. Позитивний досвід у цьому питанні вже напрацьовано у Бердичівському, Чуднівському та Овруцькому районах, які в цьому році спрямували з районних бюджетів 277 тис. грн. на придбання поголів’я худоби.