Прокурор Житомирської області Микола Франтовський: «Питання захисту прав дітей не можна вкласти у жодні сухі цифри чи інструкції»

«Діяльність органів виконавчої влади та прокуратури щодо захисту прав і свобод дітей» – таке питання обговорювалося на нараді керівників правоохоронних органів та органів виконавчої влади.

Засідання відбулось 21 жовтня в облдержадміністрації за участі заступника Генерального прокурора України Віктора Занфірова, начальника Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави Генеральної прокуратури України Сергія Домбровського, начальника відділу захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури Ірини Кучеріної, прокурора області Миколи Франтовського, прокурорів міст і районів Житомирської області та представників обласних прокуратур чотирьох сусідніх областей.

Також у нараді взяли участь і виступили уповноважений Президента України з прав людини Юрій Павленко, виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Микола Олещенко, тимчасово виконуючий обов’язки начальника УМВС України у Житомирській області Ігор Савченко, голови райдержадміністрацій. Про це Репортерові Житомира повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

«Сучасне становище дітей в державі вимагає вжиття спільних зусиль для вирішення існуючих проблем. Їх актуальність хвилює Президента України, яким заплановано проведення Всеукраїнської наради з питань охорони дитинства,» – наголосив на актуальності даної проблеми у своєму вступному слові заступник Генерального прокурора України Віктор Занфіров, який головував на нараді.

Щороку зростає захворюваність дітей, високими залишаються показники смертності та інвалідності. Діти гинуть від недбалості батьків, лікарів, педагогів. Органами охорони здоров’я та внутрішніх справ обліковано майже 1 тис. дітей, які вживають наркотики. Водночас ці цифри не відображають реального стану справ та рівня залежності від стимулюючих речовин. За ними приховано загрозу до знищення здорової нації.

Приклади негативної поведінки діти переймають із засобів масової інформації, оточуючих, та, насамперед, батьків. Понад 135 тис. дітей проживає у кризових та неблагополучних сім’ях, де батьки не працюють, ведуть аморальний спосіб життя, вчиняють насильство, примушують дітей жебракувати. Ці та інші факти також прозвучали у вступному слові заступника Генерального прокурора України.

Віктор Занфіров повідомив, що з метою посилення прокурорського нагляду Генеральним прокурором України підписано нову редакцію галузевого наказу, яким визначено, що захист прав і свобод дітей здійснюється винятково через надання правової оцінки діяльності відповідних органів державної влади, контролю, правоохоронних органів. На сьогодні ці органи, передусім, служби та кримінальна міліція у справах дітей, органи освіти самоусунулися від розв’язання проблем у сфері охорони дитинства. Їх бездіяльність сприяє загостренню криміногенної обстановки. Цього року підлітками вчинено 20 тис. адміністративних правопорушень, майже 14 тис. злочинів, половина з яких – тяжкі та особливо тяжкі.

Детальніше із результатами прокурорських перевірок у сфері захисту прав дітей у масштабах України ознайомив учасників наради начальник Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави Генеральної прокуратури України Сергій Домбровський. Він навів не лише приклади порушень прав дітей, а й вказав на причини, що призводять до такого негативного явища.

У виступі прокурора Житомирської області Миколи Франтовського прозвучали вражаючі факти, коли недбалість, безвідповідальність, безконтрольність посадовців призвела до трагічного випадку – внаслідок побиття матір’ю прийомного сина трирічне дитя померло, не прийшовши до свідомості. Однак, трагедія дитини-сироти не стала перепоною на шляху байдужості посадовців. Щоб замести сліди злочинної недбалості, посадовець склала два фіктивні акти обстеження сім’ї, підробивши підпис матері. Коли ж сестричок забитого до смерті хлопчика оглянули медики, виявили цілий букет задавнених хвороб та опіки 2-3 ступеню. За приписом прокурора діяльність прийомної сім’ї припинено, порушено дві кримінальні справи – стосовно матері та за фактом неналежного виконання службових обов’язків працівниками Овруцької райдержадміністрації.

Усього з початку року органами прокуратури Житомирської області порушено 27 кримінальних справ, розглянуто із вжиттям заходів 530 подань та приписів, опротестовано 164 незаконні правові акти, до відповідальності притягнуто 355 посадових осіб, у тому числі 30 осіб органів контролю. На користь дітей відшкодовано 1,4 млн. грн. Вжитими заходами поновлено права 3,5 тисяч дітей.

Прокурор області Микола Франтовський загострив увагу присутніх на тому, що питання захисту прав дітей не можна вкласти у жодні сухі цифри чи інструкції. Він закликав усіх посадовців припинити вимірювати ставлення до дітей, їх проблем інструкціями, а вболівати серцем, душею перейматися за їх долі. Адже чужих дітей не буває.

Підсумовуючи нараду, заступник Генерального прокурора України Віктор Занфіров відзначив, що першочерговим завданням органів та служб у справах дітей є викорінення дитячої бездоглядності та безпритульності, попередження правопорушень серед неповнолітніх. Головам держадміністрацій варто виважено підходити до формування бюджетних коштів на заходи з охорони дитинства, передусім, на закупівлю ліків, харчування у закладах освіти, оздоровлення.

Вимога до прокурорів – посилити правозахисну діяльність на цьому напрямі, кожному факту порушення надавати принципову оцінку діяльності уповноваження органів та, здійснюючи наглядові функції, не підміняти органи виконавчої влади та контролюючі органи.

Заступник Генерального прокурора України під час головування на нараді (у центрі)