Садить – так садить, гулять – так гулять! В Овручі Репортер Житомира з чиновниками та школярами посадив гектар лісу

“Щоб побачити результат роботи, треба його ще до свого народження посадити”, – так окреслив специфіку роботи лісівника учень Овруцької гімназії імені А. Малишка Вадим Чичирко.

Вчора під Овручем садили ліс. Саджанці сосни були вкинуті у піщаний грунт, який якнайкраще підходить для цього виду дерев. Посадили гектар лісу. Були журналісти з Житомира, які за останнні декілька років, завдяки чудовій ініціативі обласного управління лісового та мисливського господарства засадили лісом чи не усю Житомирську область. Лише цього року за участю журналістів був посаджений ліс у Народицькому лісгоспі, доглянуті модрини у журналіському лісі, що у Городниці Новоград-Волинського району, ну і вчора відзначилися посадкою сосен у Овручі.

Подія для району виявилася актуальною. На посадку лісу прибув голова райдержаміністрації Микола Левківський з двома заступниками. Районну раду представляв заступник голови ради Василь Іванов. Були освітяни з юними школярами, які подумують про те, щоб у майбутьому обрати професію лісника.

Ліс посадили швидко. Чиновники, очевидно, ще не забули як у радянські часи все робилося наввипередки, “стаханівськими темпами”. Отож, садили так швидко, що аж курява стояла. Такої завзятості у суспільно-корисній справі, яку продемонстрували керівники овруцької РДА, особисто я давно не бачив.

Було сказано, що ми поліщуки, все робимо на 100% – працювать, так працювать, гулять – так гулять. Не віставали і школярі. Вони виконали добрий шмат роботи, засадивши декілька рядків. Погода сприяла, усі були веселі, життєрадісні, навіть щасливі, що в наш час рідко зустрінеш.

Овруцький ліс – дуже гарний, чистий, свіжий. Хоч і осінь на дворі, а у лісі – вирує життя. Бігають дикі кабани, олені, косулі, інша рогата і безрога живність. Одне слово – природа.

Левківський Микола, голова Овруцької РДА: “На подібний посадках лісу я не вперше. У нас же район лісовий – 244 тисячі гектарів лісу. Це найбільша площа лісових насаджень по всій Україні. Лише на сьогодні по району 800 гектарів лісовідновлення. За спеціальністю я інженер-механік, але який житель Овруча не вміє садити ліс?”

Гайчук Микола, перший заступник голови Овруцької РДА: “У нас тут в основному соснові ліси. Грунт піщаний, для якого сосна – найбільш підходяща культура. Ліс годує увесь район. Лісова галузь – провідна. Ліс дає нам робочі місця, заробітки, дарує ягоди, гриби. На Овруччині є цехи з переробки дарів лісу – чорниці, брусниці, журавлини, грибів.”

Бібко Анатолій, заступник голови Овруцької РДА, найзавзятіше садив ліс: “Я активний по життю! Робить – так робить, садить – так садить, гулять – так гулять, співать – так співать. І не як небуть, для показухи, або “галочки”, а на 100%! Прийшов – треба робить!”

Чичирко Вадим, десятикласник, учень Овруцької гімназії імені А. Малишка: “Форму лісника нам видають у школі. Але для цього треба вступити у гурток юних лісників. Туди так просто не приймають – треба гарно вчитися, бути дисциплінованим, приймати участь у громадському житті школи. Адже бути лісником у нас – справа почесна.

Хоча є й негатив і у цій професії. Все життя треба чекати, щоб побачити результати своєї праці. Посадив ліс, а він виросте через 83 роки. Отож, його треба посадити ще до свого народження (сміється…), тоді й можна якось встигнути.”

Відео Репортер Житомира. Ось як треба радіти виконаній праці!

Фоторепортаж Репортер Житомира:

Осінь у Овруцькому держлісгоспі

Сосновий ліс під Овручем

Ділянка під посадку

Валентина Кирейчук, Тетяна Бєлова, Наталія Соботюк, Наталія Куделя. Жінки працюють лісокультурницями Овруцького лісництва. Їх завданням було відібрати на розсаднику найкращі саджанці, підготувати їх до посадки, розфасувати у ящики

Начальство вишикувалося у ряд

Головний лісничий ДП “Овруцький лісгосп” Володимир Захарчук

Заступник голови Овруцької райради Василь Іванов

Журналісти працювали “на два фронти” – садили ліс і фіксували все, що відбувається, на цифрові носії

Інструктаж…

… і, до роботи!

Посадили ВСЕ!

І, щасливі, повернулися додому!

Сергій Фещенко