«Шпигунські» засоби не продаватимуться: продавців покарає суд

Незаконний збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації не є поширеними правопорушеннями, але має тенденцію до збільшення.

Таку інформацію Репортерові Житомира надає прес-служба прокуратури Житомирської області.

Великий попит на специфічний товар підтверджений чисельними пропозиціями у мережі Інтернет і охоплює майже увесь спектр «шпигунського» приладдя. Проте така торгівля суперечить законодавству України.

Як повідомив прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ, Державної митної служби та Державної прикордонної служби України при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства прокуратури Житомирської області Валерій Виговський, у нашій області нинішнього року до суду направлено вже три кримінальні справи стосовно трьох громадян, що збували спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації.

Усі «підприємці» пояснили, що замовляли товар в Інтернет-магазинах із метою подальшого збуту, але, мовляв, на сайтах не зазначалося про необхідність ліцензування. Однак, як відомо, незнання законів не звільняє правопорушників від відповідальності.

Одну з кримінальних справ, порушену та розслідувану за частиною 1 ст. 359 Кримінального кодексу України, Новоград-Волинський міськрайсуд вже розглянув і прийняв рішення – накласти на порушника штраф на суму 1 000 грн. та компенсувати судові витрати на суму 1 800 грн. У таку суму громадянину обійшлася канцелярська ручка «спеціального призначення», придбана через Інтернет-магазин для подальшого її продажу.

Негласне отримання інформації, за словами Валерія Виговського, дозволено лише уповноваженим органам при здійснення оперативно-розшукової діяльності, а розроблення, виготовлення та торгівля спеціальними технічними засобами підлягає обов’язковому ліцензуванню.

Окрім того, за незаконне використання подібних засобів передбачена кримінальна відповідальність не лише у вигляді накладення штрафу. Наприклад, відповідно до частини 2 ст. 359 Кримінального кодексу України, при повторному вчиненні злочину або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою, або при заподіянні істотної шкоди охоронюваним законом правам чи інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб передбачається, зокрема, окрім штрафу – ще позбавлення волі на строк від трьох до семи років.