Співробітники житомирської міліції влаштували стрілянину через пред’явлений рахунок (подробиці)

Співробітники житомирської міліції влаштували стрілянину через … рахунок, пред’явлений їм в ресторані.

Свою зміну в ніч з 6 на 7 жовтня 20-річна офіціантка житомирського ресторану «Шашличний двір» Тетяна Шевчук запам’ятає надовго. Дівчина зізналася, що за рік роботи встигла всяке побачити. Проте щоб за пред’явлений для оплати рахунок відвідувачі ресторану могли побити і обстріляти, навіть у страшному сні не могла уявити.

«Моторошно п’яні відвідувачі безладно стріляли зі своїх пістолетів по кожному, хто знаходився біля ресторану»

– Бувало, наші відвідувачі відмовлялися платити, – розповідає Тетяна Шевчук. – Тоді мені доводилося звертатися до адміністратора, і інцидент залагоджували. Клієнти вибачалися і платили за рахунком. Однак цього разу все закінчилося трагічно. Ось за тим довгим столом з краю сиділи троє чоловіків. Вони прийшли до нас напідпитку, принесли з собою дві пляшки віскі. Замовили м’ясо, салати.

– Вони раніше до вас приходили?

– Я вже не перший раз їх обслуговую. І ніколи жодних неприємностей з ними не було. Чоловіки їли, спілкувалися, слухали музику, потім розраховувалися і йшли … Той вечір теж нічого поганого не віщував. Відвідувачі замовили кілька страв, а через якийсь час я принесла їм для оплати рахунок приблизно на п’ятсот гривень. Проте вони не поспішали розплачуватися. Час минав, наближалося час закриття ресторану (ми працюємо до 24 годин). У залі було багато відвідувачів, але всі вони давно розрахувалися і просто слухали музику. Я знову підійшла до чоловіків і, посміхнувшись, нагадала про неоплачений рахунку. Один з відвідувачів раптом схопився з місця, схопив мене за шию і крикнув: «Грошей хочеш?!» Він силою спробував посадити мене за столик, але я ухилилась і сховалася за барною стійкою. Пам’ятаю, вся тряслася від страху і не знала, що робити далі. До речі, той рахунок досі не оплачений. (Тетяна продовжує працювати в ресторані, але тепер боїться нести відвідувачам рахунки до оплати. – Авт.)

Після інциденту з офіціанткою до чоловіків підійшов господар ресторану і спробував заступитися за співробітницю. У відповідь його … обізвали і вдарили.

– Того вечора у нашого директора була ділова зустріч, – розповідає адміністратор ресторану «Шашличний двір» Ольга Сухова. – Господар з двома товаришами розмовляв за сусіднім столиком, тому все добре чув і бачив. Директор попросив вибачитися перед дівчиною. Я особисто бачила, як до цього відвідувачі в грубій формі намагалися посадити Таню за свій столик. Несподівано один з чоловіків вдарив нашого директора в обличчя. Практично відразу після цього вся компанія встала і пішла на вулицю.

Директор викликав охорону і поспішив за ними. Слідом вийшли кілька відвідувачів. Що було далі, не знаю … Через п’ятнадцять хвилин хтось забіг до залу і попросив викликати швидку допомогу. Я побігла до телефону. Пам’ятаю, мене запитували вік потерпілого, стать. Я відповіла, що взагалі нічого не знаю, і лише просила медиків терміново приїхати, підозрюючи, що на вулиці сталося щось погане.

– Ви знаєте тих людей, через яких все сталося?

– Двоє з них наші постійні відвідувачі, а от третього бачила вперше.

Директор ресторану Сако Мартиросян стверджує, що не збирався сваритися з відвідувачами і звернувся до них гранично ввічливо:

– Я підійшов і попросив компанію вести себе нормально. Несподівано один з чоловіків встав і вдарив мене. Потім вони вийшли на вулицю, я викликав охорону і поспішив слідом. На вулиці чоловіки почали стріляти. Мені потрапили в спину, коли я стояв на порозі ресторану. Від болю впав і зламав об двері пальці на обох руках.

За подіями спостерігали відвідувачі ресторану.

– П’яні чоловіки безладно стріляли зі своїх пістолетів по кожному, хто стояв біля ресторану, – повідомив один зі свідків події Ніко. – Люди побігли всередину, щоб сховатися. Однак у багатьох потрапили гумові кулі. Люди кричали, корчилися від болю. Хтось здогадався викликати швидку допомогу. Незабаром п’ятьох поранених відвезли в лікарню, серед них був власник ресторану. Його родич повідомив, що пораненого Сако спочатку привезли до міської лікарні. Там йому вийняли кулі, зашили рани, склали зламані чотири пальці.

– У довідці написали, що це … побутова травма, і відправили додому, – розповідає родич потерпілого Георг. – Вночі Сако стало гірше, і ми поїхали за допомогою, правда, вже в іншу лікарню.

«Чоловіка доставили до нас у лікарню як безробітного. А назавтра ми дізналися, що він оперуповноважений міліції»

Ще чотирьом постраждалим в перестрілці було надано медичну допомогу. Головний лікар першої міської лікарні Анатолій Вусик повідомив, що рани у всіх потерпілих були оброблені, зашиті, а на наступний день всіх без винятку виписали з лікарні. Сьогодні в лікарні залишається тільки один з нападників. Міліціонер із травмами середньої тяжкості чомусь лежить у реанімаційному відділенні обласної лікарні. Поговорити з ним журналістові не вдалося, медики буквально грудьми закривали до нього дорогу.


Тут, на сходинках ресторану, і розігралася драма – п’яні правоохоронці почали стріляти у всіх без розбору

– Пацієнт прибув до нас сьомого жовтня близько години ночі на власному транспорті, – розповідає лікуючий лікар Володимир Гордійчук. – У нього закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку, травма грудної клітини, перелом дев’ятого і десятого ребер, а також поранена кисть правої руки. Чоловік скаржився, що невідомі побили його битою. Доставлений до нас як безробітний. Тільки на наступний день ми дізналися, що це діючий оперуповноважений міліції. Сьогодні його стан середньої важкості, але спілкуватися з ним категорично заборонено. Не потрібно нервувати хворого.

– Ваш пацієнт був п’яний?

– Це покажуть аналізи. Більше нічого не можу додати …

«ФАКТАМ»стало відомо, що співробітники міліції намагалися домовлятися з потерпілими. Є навіть запис телефонної розмови, де один міліцейський керівник просить вирішити конфлікт мирно. Він визнає, що його співробітники винні, і виправдовує їх тим, що хлопці просто … перепили. Запис цієї розмови потерпілі збираються пред’явити в суді.

У прес-службі житомирської міліції неохоче розмовляють з журналістом.

– Вночі сьомого жовтня в Королівський райвідділ міліції від чергової медсестри травмпункту надійшло повідомлення, що за допомогою звернулися четверо мешканців обласного центру з тілесними ушкодженнями, характерними для поранень гумовими кулями, – повідомила «Фактам» начальник прес-служби Житомирської обласної міліції Алла Ващенко. – Крім цього, в реанімаційне відділення лікарні був доставлений співробітник із закритою черепно-мозковою травмою, численними переломами та забоями. На місце події виїхала слідчо-оперативна група Королівського райвідділу. В ході подальшої перевірки було встановлено, що близько півночі в одному з розважальних закладів міста між співробітником органів внутрішніх справ і власником виникла суперечка, яка продовжився на вулиці, неподалік кафе. Це переросло в обопільну бійку, в ході якої і було застосовано пристрій для стрільби гумовими кулями. За фактом отримання тілесних ушкоджень і використання зброї співробітники відділу внутрішньої безпеки проводили службове розслідування.

Також повідомили, що підозрювані в застосуванні зброї працюють в управлінні боротьби з організованою злочинністю. Дізнатися детальніше про подію не вдалося. Прес-служба міліції стверджує, що відділ внутрішньої безпеки вже провів перевірку і направив її результати в обласну прокуратуру. У прокуратурі ж повідомили, що раді б допомогти журналісту, проте щойно отримані документи … ще не встигли прочитати.

– Ми скажемо своє слово, як тільки ознайомимося з усіма деталями події, – пояснює прес-секретар Житомирської обласної прокуратури Тетяна Гоша. – Однак міліція цілком може ознайомити вас з результатами власної перевірки. Чому вони цього не роблять, не знаю.

Я намагалася поговорити із заступником начальника обласного УБОЗу, але той, ледь почувши запитання, повідомив, що телефонний зв’язок дуже поганий, і … перервав розмову. Більше він не взяв трубку ні на службовому телефоні, ні на мобільному. Судячи по тому, наскільки люто медики обласної лікарні охороняють двері в палату убозівця, годі чекати, що міліцейське начальство наважиться що-небудь сказати. Залишається тільки порадіти за житомирських правоохоронців, висока зарплата яких дозволяє їм так часто відвідувати ресторани.

За матеріалами: «ФАКТИ»