Технології через 10 років: їжа з принтера і кіберлюди

Хоча і вважається, що прогнози – справа невдячна, але факт залишається фактом: велика частина предметів і речей, поява яких передбачали майстри наукової фантастики минулого століття, в даний момент стають звичною частиною життя.

Прикладів можна навести безліч – від сушилки для рук (передбачена Робертом Хайнлайном) до планшетного комп’ютера (описаний Артуром Кларком). Напевно, якби фантасти патентували свої ідеї, їхні нащадки зараз були б найбагатшими людьми в світі.

Розуміючи комерційну цінність технологічних прогнозів, провідні світові компанії в даний момент тримають у себе в штаті власних «провісників» – футурологів. Головним завданням таких людей є вивчення нових технологій, потреб людства, тенденцій ринку і, на підставі зібраної інформації, складання прогнозів розвитку людства на 10-50 років вперед.

“Сьогодні” вдалося поспілкуватися з одним з найбільш відомих американських «провісників» – Дейвом Евансом. Зазначимо, що сама зустріч відбувалася за допомогою технології телеприсутності: ми ставили питання з київського офісу, дивлячись у відеокамеру, а співрозмовник відповідав з екрану монітора, фізично перебуваючи в Сан-Хосе (США, штат Каліфорнія). Проте дискомфорту не було, а сама розповідь про нові технології вийшла дуже цікавою.

Зазначимо, що футурологи не прогнозують майбутнє, а лише описують вірогідний сценарій розвитку подій.

РОЗШИРЕННЯ РЕАЛЬНОСТІ: ГАДЖЕТИ ДОПОВНЮВАТИМУТЬ РОЗУМ ЛЮДИНИ


Доповнення. Гаджет виводить інформацію про об’єкт при наведенні

У 2008 році з’явився термін «інтернет речей» – тоді вперше кількість пристроїв, підключених до Мережі, перевищила кількість людей, що працюють в ній. До 2020 року на кожну людину припадатиме більше шести пристроїв, підключених до інтернету. У Нідерландах, наприклад, власники імплантують бездротові сенсори у вуха корів і таким чином контролюють не тільки їх пересування, а й стан здоров’я.

З’являються комп’ютери і відеокамери, що розміром не перевищують міліметр, вони можуть вбудовуватися в що завгодно і передавати інформацію по бездротовій мережі.

Звична реальність в майбутньому буде розширена за допомогою пристроїв, впроваджених у людину. Так, поглянувши на будь-який предмет, ми отримаємо інформацію про його властивості, склад, масо-габаритні параметри, зможемо дізнатися його історію, а також отримати онлайн-поради від експертів щодо його використання. Зараз така функція вже реалізована в деяких смартфонах.

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ: ВКЛЮЧАТЬ В СЕБЕ ВСЕ ЛЮДСТВО

Можливості сучасних комунікацій через інтернет вже сьогодні змінюють світ на очах. Еванс навів приклад нещодавньої революції в Єгипті, яка була б неможливою, якби дії її прихильників не координувалися через інтернет і соціальні мережі. Інший приклад: інформація про землетрус в Японії поширювалася через «Твіттер» швидше, ніж це змогли зробити спеціальні держоргани.

Фактично вже сьогодні кожна людина може стати репортером і поширювати інформацію про події в режимі реального часу. Це стає можливим завдяки трьом технологічних проривам: широкосмугового бездротового доступу, можливості виробництва контенту в будь-який час і в будь-якому місці та інтернет-телебачення. Останнє, до речі, вже почало витісняти традиційні кабельні мережі. Так поняття ТВ-сюжет і стаття в друкованому ЗМІ незабаром стануть одним цілим.

ЕНЕРГЕТИКА МАЙБУТНЬОГО: ВІЙНИ ЗА ГАЗ І НАФТУ ЗАЛИШАТЬСЯ В МИНУЛОМУ


Сонячна енергія. Замінить атомну

Дейв Еванс впевнений, що протягом найближчих 5 років щомісяця на Землі на одне місто-мільйонник буде більше. Природно, що потреба людства в енергетиці зросте. Цю проблему, за його словами, вдасться вирішити без спалювання нафти і лісів.

Футуролог підрахував, що якщо побудувати 25 суперміст по всій планеті, що складаються із сонячних батарей площею близько 70 квадратних кілометрів кожен (наприклад, як Москва), то вироблюваної ними енергії вистачило б на всіх жителів планети.

У червні 2011 року в університеті штату Орегон був показаний новий метод для виробництва сонячних батарей – їх надрукували на тривимірному принтері, за рахунок чого собівартість кожного елемента знизилася в рази.

Другий напрямок – вітрова енергетика. Потрібно всього 12 мільйонів 5-мегаватних турбін, щоб задовольнити потребу нашої планети в енергії.

Третє – нові методи видобутку електрики. Наприклад, у березні був показаний дисплей, який самостійно отримує енергію з навколишнього світу, не вимагаючи ні дротів, ні батарей.

МЕДИЦИНА: ТЕЛЕЛІКАРІ І ЦИФРОВІ КАРТИ


Кіберкінцівки для інвалідів

Попит на медичні послуги продовжить своє зростання і вже найближчим часом, на думку Дейва Еванса, лікарів буде не вистачати. Проблему можна вирішити тільки за допомогою нових технологій. Йдеться про появу віртуальних медиків – спеціальна комп’ютерна програма, яка за допомогою ушитих в одяг людини і вбудованих в предмети інтер’єру датчиків буде стежити за станом здоров’я і всі зміни записувати в цифрові паспорти (спеціальна база даних). Прийом у лікаря буде проводитися за допомогою відеотелефонії.

Швидше за все, в майбутньому вдасться створити інтерфейс, за допомогою якого люди з травмами хребта будуть жити практично реальним життям – інформація буде передаватися за допомогою гаджетів, а рухатися вони зможуть за допомогою кіберпристроїв, вбудованих в тіло.

РОБОТИ-ДОГЛЯДАЛЬНИЦІ: СТАНУТЬ НОВИМИ ЧЛЕНАМИ СІМ’Ї


Слуга. Буде виконувати рутинну домашню роботу

Кількість людей старше 65 років потроїться від 516 000 000 у 2009 році до 1,53 мільярда у 2050 році. А тривалість життя зросте до 120 років. Немає ніякої можливості забезпечити потрібну кількість докторів і доглядальниць для обслуговування їх. Доведеться створювати віртуальних докторів та доглядальниць.

Стрімко розвиваються роботи. До 2020 року вони перевершать людей за своїми фізичними можливостями. Передбачається, що вони будуть жити в сім’ях, допомагати інвалідам по господарству, а також няньчитися з дітьми.

3D-ПРИНТЕРИ В КОЖЕН ДІМ: ВИГОТОВЛЕННЯ ПРЕДМЕТІВ ПОБУТУ, ЇЖІ І ЛЮДЕЙ


Пристрій. Друкує предмети

Ще років 5-10 років тому ми купували книги, музику, диски. Сьогодні ми все це можемо практично безкоштовно (або за невеликі гроші) завантажити з інтернету. У найближчому майбутньому те ж саме станеться з предметами побуту, іграшками, спортивним інвентарем. Завдяки поширенню 3D-принтерів ми зможемо, наприклад, не купувати велосипеди, а завантажувати їх креслення до себе на комп’ютер і виготовляти на домашніх «верстатах».

До речі, слово «принтер» не даремно залишилося в назві такого пристрою – принцип роботи схожий. Точно так, як і при друці документів, предмети створюються із спеціального матеріалу, який наноситься шар за шаром. Цікаво, що в березні 2011 року доктор Ентоні Атала з інституту регенеративної медицини в Wake Forest продемонстрував надруковані нирки. Цілком можливо, що в майбутньому будуть друкувати навіть людей.

Далі – більше. Нові пристрої дозволять навіть друкувати … їжу. Наприклад, прийшли до вас гості, ви набираєте програму виготовлення котлет і через пару хвилин принтер видає їх.

Дейв Еванс підкреслив, що тривимірні принтери дешевшають у 10 разів за кожні п’ять років. Зараз їх вартість спустилася до 100 тисяч доларів. У 2016 році – до 10 тисяч. А до 2021 їх зможе купити кожен бажаючий.

СУПЕРКОМП’ЮТЕРИ: ПІДУТЬ У «ХМАРИ»


Дані. Зберігатимуть на віддалених серверах – десь у «хмарах»

Домашні комп’ютери, швидше за все, будуть обходитися взагалі без жорсткого диска – дані будуть знаходиться на віддалених серверах (як би в «хмарах»). Хмарні обчислення вже сьогодні надають бажаючим можливість працювати на суперкомп’ютерах.

Сьогодні обсяги інформації, що поглинаються людством за рік, оцінюються в 1,2 зетабайта (один зетабайт міститься в стосі книжок висотою 100 мільярдів кілометрів – в 20 разів більше, ніж від Землі до Плутона). За десять років цей обсяг збільшиться в 100 разів! А обробляти інформацію будуть квантові комп’ютери, які створять протягом 5 років (їх обчислювальна потужність в мільйони разів вища за нинішні).

ІНТЕРНЕТ: ПРИСКОРЯТЬСЯ У ТРИ МІЛЬЙОНИ РАЗ

На прикладі власного будинку Дейв Еванс продемонстрував, як за 20 років пропускна здатність його домашньої мережі виросла в 170 тисяч разів. Сьогодні це смуга пропускання перевищує 50 Мбіт/с. У наступні 10 років пропускна здатність цієї мережі збільшиться ще в три мільйони разів. Щоб передавати стрімко зростаючий потік інформації, мережі майбутнього мають бути на порядок швидші сучасних. І для цього є всі підстави.

У лютому 2011 р. компанії Ericsson і Sant’Anna продемонстрували передачу 448 Гбіт на секунду по одному волокну (це приблизно 20 фільмів у високій роздільній здатності в секунду). У травні 2011 р. встановлено новий рекорд по передачі 26 Тбіт/с (26 млн мегабіт) за допомогою лазера.

ЕВОЛЮЦІЯ: ЦЕ ТЕЖ МИ, ТІЛЬКИ КРАЩЕ

Дейв Еванс вважає, що ми вже стали господарями власної долі. Кожен з нас – сукупність атомів. Але ми поступово отримуємо контроль над ними, змінюючи себе самостійно. Фактично мова йде про людей нового покоління. Експерт наводить кілька фактів, що підтверджують його думку.

1. У липні 2009 року іспанські дослідники відкрили матеріал для фотографічної пам’яті.

2. У жовтні 2009 року італійські та шведські вчені створили першу штучну руку з можливостями відчуттів.

3. У березні 2010 року створено імпланти ока, що повертають зір сліпим пацієнтам.

4. У квітні 2010 року вчені з медичного центру університету Rush в Чикаго навчилися виліковувати рак шкіри.

5. У червні 2011 року в інституті серця в Техасі було створено «обертове» серце, яке не б’ється і не зупиняється.

Все йде до того, що одного разу саме людина, а не природа, зможе визначати свою тривалість життя, зовнішній вигляд, особисті фізичні можливості.

ФУТУРОЛОГ ДЕЙВ ЕВАНС: «ТЕХНОЛОГІЧНІ НОВИНКИ НЕ ЗМІНЯТЬ, А ДОПОВНЯТЬ ЛЮДЕЙ»


Експерт. Вважає, що нас чекає інформаційна лавина. Фото Cisco

Після презентації, проведеної футурологом, вдалося поставити йому філософські питання: а чи зможемо ми жити в тому світі, який він описує?

– Дейв, нинішнє інформаційне навантаження на людину велике і зараз. Чи впорається наш мозок з тим, що кількість інформації збільшиться в рази?

– Зможе. Якщо порівняти кількість інформації, спожите людством зараз і років десять тому, то ми бачимо, що воно вже зросло в кілька разів, причому непомітно для нас. А якщо порівняти з тим, що було сто п’ятдесят років тому?

Завдяки технологіям людина сьогодні може швидко їздити, швидко літати, швидко спілкуватися, і мозок спокійно сприймає таке навантаження. Але зазначу, що без машин ми вже не впораємося з виконанням сучасних завдань. Ми бачимо, що комп’ютери не заважають нам, а лише збільшують наші можливості, фактично доповнюючи нас.

– Зараз на планеті є багато більш нагальних проблем: голод, спрага, екологія. Чому ви не говорите про це?

– Ви називаєте не технологічні проблеми, а, швидше, соціально-політичні. Адже десь води багато, десь – зовсім мало. Вирішувати ці диспропорції повинні політики та уряд. Технології лише надають можливість їх вирішення.

– А чи потрібні нам ці новинки? У чому кінцева мета?

– Об’єднання інформації – об’єднання людства. Винахідники швидше обмінюються між собою інформацією, в результаті чого нові технології з’являються і розвиваються дуже швидко.

За допомогою інформації ми можемо вирішувати насущні проблеми, наприклад, за допомогою телемедицини можна ефективно боротися з епідеміями. Інтерактивні підручники дозволяють випускати більш підготовлених фахівців, а комп’ютерні перекладачі знімають бар’єри між націями. Сьогоднішній інтернет є зачатками колективного розуму. І це – тільки початок інформаційного суспільства.

ДЕЙВ ЕВАНС. НЕ ПРОРОК, А ВЧЕНИЙ

На сьогоднішній день Дейв Еванс є одним з найпопулярніших футурологів США, а його прогнози публікують провідні американські та європейські ЗМІ.

У «звичайному» житті Дейв працює в одній з провідних світових IT-компаній директором інтернет-підрозділу, а всього IT-технологіями займається понад 20 років. Перші прогнози він зробив 5 років тому і більше 80% з них виправдалися.

За словами самого Дейва, секрет точності в тому, що він нічого не вигадує, а лише аналізує ті події, які відбуваються в даний момент з наукової точки зору.


Життя в майбутньому. Ми всюди будемо оточені електронними помічниками-інформаторами