У Коростені обговорили виборчу реформу

28 жовтня у місті Коростені відбулося громадське обговорення виборчої реформи в Україні, організатором якої виступив Громадський консорціум виборчих ініціатив

У обговоренні взяли участь 26 експертів, які представляли органи влади, політичні партії, громадські організації та ЗМІ регіону.
Учасникам обговорень було презентовано видання «Виборча реформа для всіх і для кожного», в якому висвітлено основні проблемні моменти виборчої реформи в Україні з огляду на вітчизняні традиції та міжнародний досвід.

Голова громадської організації «Центр правового захисту» Наталя Васківська, яка розкрила тему кодифікації виборчого законодавства зазначила: «Наше виборче законодавство та постійні зміни до нього призводять до плутаниці і ускладнення роботи виборчих комісій. Потрібно прийняти Виборчий Кодекс.

Такий підхід до виборчого права успішно працює в багатьох країнах Європи та світу. Кодекс варто поділити на дві частини: процедурні моменти, які повинні бути однаковими для всіх виборів та особливості проведення виборів до рад різних рівнів та керівника держави».

Найбільшу дискусію викликало питання зміни виборчого бар’єру для партій. Депутат Коростенської міської ради від Партії регіонів Сергій Зіневич наполягав на збільшенні прохідного бар’єру: «Це нормальна практика. Ми повинні відійти від того, що в країні зареєстровано близько 200 партій і перейти до системи, де є 2-3 партії, які беруть на себе відповідальність за життя країни».

Йому опонував також депутат – представник КПУ Олександр Гресь: «Я вважаю, що виборець сам вирішить, які партії варті уваги. Справа навіть не в чисельності. Сьогодні партія велика, завтра може стати маленькою і навпаки. Головне дієвість та виконання Статутних норм. Тут повинен виконувати свою роботу Мінюст. А барєр на мою думку потрібно зменшувати, як це, наприклад, зробили наші сусіди – росіяни».

Усі думки висловленні під час заходу увійдуть до загального аналітичного звіту за підсумками громадських обговорень, який буде передано до Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, іншим зацікавленим установам та особам.